Scandal în Spania, după ce cuplul de la conducerea stângii radicale Podemos şi-a cumpărat o vilă de lux

Scandal în Spania, după ce cuplul de la conducerea stângii radicale Podemos şi-a cumpărat o vilă de lux

Irene Montero şi Pablo Iglesias Foto: EPA/EFE

Secretarul general al partidului Podemos (stânga radicală spaniolă), Pablo Iglesias, şi partenera sa de viaţă, Irene Montero, purtătoarea de cuvânt parlamentară a formaţiunii, se află în mijlocul unui scandal declanşat de faptul că şi-au cumpărat o vilă de lux într-o suburbie înstărită a Madridului.

Vila din Galapagar, care are 270 de metri pătraţi şi care este situată pe un teren vast, cu grădină şi piscină, a fost cumpărată recent de cei doi pentru suma de aproape 600.000 de euro, relatează Europe 1.
 
Pablo Iglesias, în vârstă de 39 de ani, şi Irene Montero, în vârstă de 30 de ani, au explicat că au făcut un credit ipotecar pe o perioadă de 30 de ani şi că vor să-şi crească aici „cu puţină intinimitate“ gemenii pe care îi aşteaptă în toamnă.
 
Numai că achiziţia celor doi a stârnit un adevărat scandal în cadrul formaţiunii Podemos, a treia forţă politică a ţării, care, încă de la înfiinţarea sa, în 2014, denunţă în mod constant puterea elitei economice şi politice a ţării.
 
„Codul de etică al Podemos nu este o formalitate“, ci „un angajament de a trăi la fel ca oamenii de rând pentru a-i putea reprezenta în instituţii“, a declarat primarul din Cadiz (sud) şi militant al Podemos, José Maria Gonzalez. 
 
În aceste condiţii, Iglesias şi Montero au recunoscut sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă, că „s-a deschis o dezbatere privind credibilitatea şi onestitatea“ lor şi au anunţat că va fi organizată o consultare în rândul militanţilor partidului, pentru a se decide dacă vor rămâne sau nu la conducerea formaţiunii, dar şi dacă trebuie sau nu să-şi păstreze mandatele de deputat. 
 
„Dacă ne cer să demisionăm, demisionăm“, a declarat Pablo Iglesias, care a recunoscut că nu şi-a imaginat niciodată că achiziţia unei case va declanşa o polemică de o asemenea anvergură.
 
Criticii lui Iglesias i-au amintit acestuia că în 2012 l-a criticat dur pe ministrul economiei de la acea vreme, Luis de Guindos, pentru că şi-a cumpărat o locuinţă de lux, aminteşte afp.com.
 
„Aţi da politica economică a ţării pe mâna cuiva care cheltuieşte 600.000 de euro pe o locuinţă de lux?“ a scris pe Twitter Iglesias pe data de 20 august 2012.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: