Scandal de pedofilie în Belgia. Peste o mie de plângeri denunţă abuzuri sexuale din partea unor preoţi catolici

Scandal de pedofilie în Belgia. Peste o mie de plângeri denunţă abuzuri sexuale din partea unor preoţi catolici

Profesorul Manu Keirse, la prezentarea raportului: „Avem în vedere o informare corectă şi o transparenţă perfectă asupra a ceea ce a avut loc“ FOTO flanderstoday.eu

La şase de la izbucnirea unui imens scandal de pedofilie în cadrul Bisericii Catolice din Belgia, instituţia religioasă a prezentat un raport care prezintă amploarea fenomenului, într-un efort de a-şi respecta promisiunile privind asigurarea transparenţei în acest subiect. Peste o mie de cetăţeni s-au plâns că au fost abuzaţi de preoţi pedofili, relatează „Le Libre Belgique“.

Ştiri pe aceeaşi temă

În aprilie 2010, fostul episcop de Bruges, Roger Vangheluwe, 79 de ani, a recunoscut că i-a abuzat sexual pe doi dintre nepoţii săi. Acest caz a provocat o criză gravă în cadrul Bisericii Catolice din Belgia, acuzată de păstrarea tăcerii în subiectul abuzurilor sexuale comise de preoţi pedofili.

Pentru a-şi ameliora imaginea, instituţia religioasă i-a invitat, în iunie 2012, pe cei care au fost victime ale unor astfel de fapte să le reclame la zece „puncte de contact“ deschise în dioceze şi congregaţii.

Peste o mie de cetăţeni belgieni au dat curs iniţiativei şi s-au plâns că au fost abuzaţi sexual pe când erau încă minori de către preoţi ai Bisericii Catolice. Majoritatea plângerilor se referă la fapte care ar fi fost săvârşite acum 30 de ani, potrivit unui raport întocmit în perioada 2012-2015 şi prezentat de Manu Keirse, profesor la Universitatea Catolică din Leuven şi preşedinte al Comisiei interdiocezane pentru protecţia copiilor şi tinerilor.

Mai exact, 1.046 de persoane s-au plâns că au fost victimele preoţilor pedofili, 418 plângeri fiind depuse la punctele de contact ale Bisericii şi 628 la Centrul de Arbitraj deschis la cererea Comisiei speciale parlamentare pentru soluţionarea plângerilor de abuzuri sexuale.

Potrivit raportului, 80% dintre plângerile depuse la punctele de contact ale Bisericii provin din regiunea flamandă, 15% din regiunea valonă şi 5% din arhidioceza Malines-Bruxelles. Dintre plângerile depuse la Centrul de Arbitraj, 72% provin din regiunea flamandă şi 28% din regiunea valonă.

Aproape un sfert dintre victime aveau sub zece ani

Raportul mai relevă că 23% dintre victimele preoţilor belgieni  pedofili aveau sub zece ani în momentul comiterii abuzurilor şi 71% erau băieţi. Abuzurile sexuale au fost comise în mare parte de bărbaţi (95%).

„Suntem perfect conştienţi cu nu mai putem schimba trecutul. Putem doar să încercăm să oferim ceea ce a lipsit cel mai mult în trecut: umanitatea şi solidaritatea“, comentează profesorul Keirse.

De fapt, unul dintre obiectivele acestei iniţiative este de a stabili compensaţii adecvate pentru fapte care, fiind prescrise, nu mai pot fi reclamate în instanţă.

Aproape patru milioane de euro compensaţii financiare

Până acum, compensaţiile financiare s-au ridicat la 3,9 milioane de euro, conform raportului. Victimele şi-au primit banii prin intermediul Fundaţiei „Dignity“, înfiinţată în aces scop de episcopii belgieni.

În opinia lui Manu Keirse, Biserica Catolică din Belgia a reuşit astfel să facă transparenţă într-un subiect considerat tabu până de curând. „Vom face tot ce stă în puterea noastră pentru ca ceea ce a avut loc în trecut să nu se mai repete. Avem în vedere măsuri adecvate, o informare corectă şi o transparenţă perfectă asupra a ceea ce a avut loc“, a dat asigurări profesorul catolic, citat de „La Libre Belgique“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: