Scandal în Germania. CDU, formaţiunea politică a Angelei Merkel, şi Partidul Liber-Democrat au cumpărat date despre alegători de la Deutsche Post

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două mari partide politice germane au confirmat că au obţinut date despre alegători de la Deutsche Post, fostul gigant poştal deţinut de stat, în perioada premergătoare alegerilor legislative din toamna anului trecut.

Este vorba despre Uniunea Creştin Democrată (CDU) a cancelarului Angela Merkel şi Partidul Liber-Democrat (FDP)  de opoziţie, relatează dpa.

Confirmările au venit după ce „Bild am Sonntag“ a relatat că CDU şi FDP au cumpărat date personale de la o filială a Deutsche Post - Deutsche Post Direkt GmbH - despre potenţialii votanţi, în scopul de a face publicitate destinată unor grupuri specifice de alegători.

De cealaltă parte, Deutsche Post a negat că ar fi vândut astfel de informaţii partidelor politice, insistând că respectă reglementările referitoare la protecţia datelor personale, relatează Deutsche Welle. 

Instituţia a insistat asupra faptului că nu vinde niciodată detalii despre adrese sau despre indivizi, explicând că le oferă clienţilor săi date care se bazează pe „un standard de 6,6 gospodării“ pentru a elabora „probabilităţi statistice“.

Totuşi, acestea includ, printre altele, indicii despre gen, educaţie şi obiceiuri de consum.

În acest timp, Partidul Social Democrat (SPD) - partenerul de coaliţie de centru-stânga al lui Merkel -, Partidul Verzilor, partidul de extremă-stânga Die Linke şi partidul populist de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) au declarat că nu au colaborat cu Deutsche Post pentru a ţinti alegătorii.

Dezvăluirile apar în mijlocul unei dezbateri internaţionale despre modul în care cei care fac campanii politice utilizează datele alegătorilor, după ce s-a dezvăluit că date aparţinând unui număr de 50 de milioane de utilizatori Facebook ar fi putut fi colectate fără consimţământul acestora înainte de alegerile prezidenţiale din 2016 din Statele Unite.

Iar „Bild“ a scris că Deutsche Post a vândut partidelor politice date despre votanţi încă din 2005. Potrivit publicaţiei anterior citate,  CDU şi FDP au cheltuit „sume din cinci cifre“ pentru a achiziţiona astfel de informaţii în perioada premergătoare alegerilor din 24 septembrie 2017.  

Potrivit DW, CDU a confirmat că a cumpărat date de la Deutsche Post în vederea campaniei „din uşă în uşă“, însă a afirmat că datele au fost anonimizate în totalitate şi a insistat asupra faptului că „toate activităţile digitale ale CDU fac obiectul reglementărilor relevante în domeniul protecţiei datelor“.

La rândul său, FDP a afirmat că a utilizat în campania electorală numai date anonimizate. Politicianul liberal-democrat Marco Buschmann a afirmat într-o postare pe reţeaua Facebook că datele cumpărate de partidul său de la Deutsche Post „indică mai mult o probabilitate“ referitoare la locul în care s-ar „putea găsi un votant care înclină spre FDP“.

Practica achiziţionării de date pentru construirea unor campanii electorale eficiente nu este nouă, însă cea a micro-ţintirii (microtargeting) - în care datele sunt folosite pentru a viza indivizii - este restricţionată în Germania ca urmare a reglementărilor stricte ale UE în acest sens.

Însă chiar şi aşa, partidele au încercat să ţintească anumite grupuri. Uniunea Creştin-Socială (CSU, aliata bavareză a CDU) a încercat să-şi transmită mesajele celei mai conservatoare comunităţi ruse din Germania, iar FDP a încercat să ajungă la cei care utilizează Netflix printr-o campanie publicitară specială, adaugă DW. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite