Scandal la Bruxelles: europarlamentarii se opun ridicării vizelor pentru diplomaţii ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Europarlamentarul german Elmar Brok
Europarlamentarul german Elmar Brok

48 de europarlamentari au declarat că se vor opune categoric deciziei UE de a ridica vizele pentru cetăţenii ruşi, posesori a paşapoartelor de servici, în spaţiul Schengen, dacă liderii de la Bruxelles nu vor aplica o restricţie de călătorie în spaţiul european, pentru diplomaţii ruşi implicaţi în cazul Magnitski.

Asasinatul contabilui Magnitski, în 2008, după ce acesta descoperise o fraudă de milioane de euro din visteria statului rus, a dus la un scandal internaţional, în care au fost implicaţi mai mulţi diplomaţi ruşi. SUA a impus o interdicţie pe teritoriul său pentru aceştia, considerând că există suficiente dovezi pentru incriminarea lor.

La Summitul desfăşurat astăzi la Ecaterinburg, Rusia a insistat că suspecţii sunt nevinovaţi şi a cerut ca problema să rămână o chestiune pe care o va trata intern.

Se pare că membrii delegaţiei au acceptat această variantă, continuând demersurile pentru ridicarea vizelor oficialilor ruşi, în spaţiul Schengen.

Acest lucru a creat rumoare în Parlamentul European, unde deputatul german, Elmar Brok, a luat iniţiativa redactării unei scrisori pentru şefa diplomaţiei europene, lady Catherine Ashton, semnată de 48 de alţi membrii ai adunării legislative. ”În condiţiile actuale, noi nu vom putea susţine niciun acord de facilitarea a vizelor pentru Rusia, şi vom face lobby ca Parlamentul să refuze să îşi dea acordul, dacă Consiul European nu va adopta legea Magnitski”, a declarat Elmar Brok.

O sursă din interiorul delegaţiei UE la Summit a declarat pentru publicaţia EUobserver că pentru a evita un veto al Parlamentului, „se iau în considerare mai multe variante. Una din opţiuni este să obţinem garanţia ruşilor că cei implicaţi în cazul Magnitski nu le va mai fi acordat paşaport de serviciu.”

Problema vizelor este unul din aspectele cele mai importante ale Summitului Rusia – UE de la Ekaterinburg. Ultimele voci  spuneau că s-au făcut paşi importanţi în avansarea discuţiilor, însă opoziţia Parlamentului ar anula aceste progrese. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite