Sazan, o insulă-buncăr a Albaniei comuniste deschisă turiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Insula Sazan FOTO AP
Insula Sazan FOTO AP

Cea mai secretă bază militară a Albaniei comuniste şi „santinela“ porţilor Mării Adriatice, insula Sazan, şi-a deschis de curând vizitatorilor buncărele şi tunelurile sale antiatomice, situate în mijlocul unui peisaj sălbatic din care autorităţile doresc să facă o atracţie turistică, relatează AFP.

„Ne gândeam doar la război, 24 de ore din 24. Presiunea psihologică era enormă“, îşi aminteşte Mihal Lule, în vârstă de 61 de ani, un fost militar care a trăit timp de 17 ani pe această insuliţă în perioada dictaturii comuniste (1945-1990) din Albania.

Insula Sazan este situată la intrarea în golful Vlora, în sud-vestul Albaniei, şi în apropierea strâmtorii Otranto, care separă mările Ionică şi Adriatică.

În pofida suprafeţei sale mici, de numai zece kilometri pătraţi, insula a fost râvnită de-a lungul istoriei atât de romani şi greci încă din vechime, cât şi de otomani sau italieni şi germani mai recent.

La sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, Sazan a trecut sub controlul Albaniei comuniste conduse de Enver Hoxha care, în anii ’50, a permis instalarea aliaţilor sovietici pe insulă.

„De aici aş  putea să controlez Mediterana până la Gibraltar“, a declarat, în 1958, liderul sovietic Nikita Hruşciov, cu ocazia unei vizite la baza navală Paşaliman, situată de asemenea în golful Vlora, unde Uniunea Sovietică intenţiona să instaleze rachete cu rază lungă de acţiune şi nave de război.

Trei ani mai târziu, ruptura dintre Tirana şi Moscova punea capăt acestui proiect, în beneficiul unei noi alianţe a Albaniei, cu China, care a durat aproximativ zece ani.

„Viaţa pe insulă era mai veselă cu ruşii şi votca lor. Chinezii erau cumpătaţi. După plecarea lor, s-a instalat o singurătate apăsătoare sub bastonul regimului comunist“, povesteşte Mihal Lule.

cladire insula sazan foto ap

Clădiri de pe insula Sazan FOTO AP

În ruinele fostului său apartament, el regăseşte un livret primit cu o decoraţie militară. Coperta sa albastră este imprimată cu un vultur bicefal şi o stea roşie, emblema fostei Republici Populare Socialiste Albania.

Insulă cu peste 3.600 de buncăre

Sazan numără peste 3.600 de buncăre, kilometri de tuneluri şi instalaţii subterane. În plus, insula are un cinematograf, o şcoală şi un spital.

adapost antiatomic sazan FOTO AP

Adăpost antiatomic de pe insula Sazan FOTO AP

Trăind cu teama unei agresiuni externe care nu a avut loc niciodată, Enver Hoxha ar fi construit peste 700.000 de buncăre în Albania comunistă.

Un alt vizitator, Astrit Aliaj, în vârstă de 70 de ani,  a revenit pe Sazan împreună cu fiica sa pentru a-i arăta acest loc unde a petrecut o parte din viaţă alături de aproximativ 2.000 de militari.

„Agresorii desemnaţi erau blocul sovietic, dar şi imperialismul american şi aliaţii săi“, îi explică el.

Albania a aderat la NATO în 2009, după ce zeci de ani s-a temut de această alianţă militară.

Insula fortificată a scăpat de război, în schimb a fost devastată în timpul unei rebeliuni armate contra puterii, în 1997. Zeci de persoane au venit pe insulă atunci şi au jefuit depozitele militare de aici.

În cursul unor exerciţii militare comune desfăşurate recent, forţele NATO şi cele albaneze au făcut la Sazan un poligon de tir printre ruinele mai multor edificii şi o vilă construită în anii ’30, în timpul ocupaţiei italiene, pentru dictatorul Benito Mussolini.

insula sazan exercitii militare FOTO Petty Officer

Militar britanic în timpul unui exerciţiu pe insula Sazan FOTO Petty Officer

Astăzi, această insuliţă acoperită de o vegetaţie exuberantă şi considerată drept una dintre cele mai frumoase zone ale Albaniei este în stare deplorabilă.

Acoperişurile unor clădiri s-au prăbuşit, în timp ce cutii pentru muniţii, măşti de gaze şi piese de mobilier vechi zac răspândite pe pământ.

Dar această situaţie nu va mai dura mult timp, pentru că autorităţile au decis să facă din insulă o atracţie turistică, proiectul urmând să fie dezvoltat în colaborare cu Conservatorul Spaţiului Litoral din Franţa.

Potrivit directorului Agenţiei Naţionale albaneze pentru Litoral, Auron Tare, insula Sazan va rămâne o bază militară, dar va fi deschisă vizitatorilor.

„Sarcina este colosală, dar voinţa noastră este puternică“, a dat asigurări el. Autorităţile intenţionează să construiască un muzeu şi un centru de cercetare maritimă şi arheologie navală.

Primii turişti sosesc deja pe insula acoperită de pini, leandri sau smochini sălbatici şi înconjurată de apă turcoaz.

„Sazan va propune turiştilor atât misterele Albaniei comuniste, cât şi bogata moştenire istorică şi culturală a Mediteranei“, promite Auron Tare.

insula sazan vedere FOTO AP

Portul insulei Sazan FOTO AP

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite