Satul britanic care naşte jihadişti: în Savile Town şi vânzătoarea de îngheţată poartă burka

Satul britanic care naşte jihadişti: în Savile Town şi vânzătoarea de îngheţată poartă burka

În Savile Town, femeia care vinde îngheţată dintr-o maşină poartă burka, ochii ei fiind abia vizibili FOTO Daily Mail

În Savile Town, un cartier din Dewsbury, din Yorkshire, doar 48 de locuitori sunt albi, restul de 4.033 fiind de origine indiană sau pakistaneză. Asiaticii, aduşi aici în anii '50 pentru a lucra în fabrica de textile, şi-au făcut propriul rost: muncitorii au început să cumpere căsuţele cu terasă, să-şi construiască moschei şi să-şi deschidă magazine. Tot de aici au plecat spre Statul Islamic cei mai tineri terorişti ai Angliei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Jean Wood, una dintre cei 48 de rezidenţi albi ai Savile Town, este hotărâtă să-şi petreacă restul zilelor aici. Savile Town este locul unde s-a născut, s-a dus la şcoală şi s-a măritat, în urmă cu aproape jumătate de secol. Văduva în vârstă de 75 de ani locuieşte în această mică enclavă cu străzi terasate din oraşul Dewsbury, care odată a fost mândria Yorkshire, notează „Daily Mail“.
 
Foarte puţini dintre prietenii sau rudele femeii mai locuiesc în acest loc. Jean este una dintre cei doar 48 de albi care au rămas pe loc, ceilalţi 4.033 de rezidenţi ai Savile Town fiind pakistanezi sau indieni, potrivit unui recensământ din 2011.
 
Strămoşii asiaticilor din zilele noastre au fost aduşi aici la sfârşitul anilor '50, ca forţă de muncă ieftină. Au muncit din greu şi curând au început să cumpere case, să-şi construiască moschei şi să-şi deschidă magazine. „Schimbarea a avut loc atât de repede. Într-o zi părea că suntem cu toţii albi, şi apoi eram cu toţii asiatici“, mărturiseşte Jean reporterilor „Daily Mail“.
 
Jean (foto dreapta) îşi aminteşte când prima familie de asiatici s-a mutat în Savile Town, pe strada unde a crescut ea. „Ne uitam la ei şi ei se uitau la noi. Nu mai văzusem niciodată oameni ca ei şi probabil că ei simţeau la fel. Nu era nicio prejudecată, doar curiozitate“, adaugă Jean.
 

Notorietate terifiantă: recorduri pentru cei mai tineri terorişti britanici

Totuşi, de atunci, sentimentele dintre cele două comunităţi s-au schimbat în rău. Regiunea era cunoscută odată pentru fabrica de textile care îmbrăca inclusiv soldaţii. Astăzi, locul este cunoscut pentru alte motive, mai terifiante. În primul rând, liderul bandei de patru persoane care a atacat Londra pe 7 iulie 2005 provenea de aici. Într-o dimineaţă de iulie, Mohammad Sidique Khan şi-a luat rămas bun de la soţia însărcinată şi apoi s-a îndreptat spre capitala Regatului pentru a ucide 52 de oameni nevinovaţi, în exploziile din metroul londonez. El locuia destul de aproape de casa lui Jean.
 
Apoi, tot de aici, provine cel mai tânăr terorist din Marea Britanie, Hammaad Munshi. El a fost arestat în 2006, pe când avea 16 ani, în timp ce căra o sacoşă cu produse din care putea să realizeze o vestă cu bombe. Mai târziu, poliţia a descoperit în dormitorul lui un ghid pentru explozibile şi însemnări despre cum să devină martir.
 
În aprilie 2015, fratele mai mic al lui Munshi, Hassan, 17 ani, a călătorit în secret în teritoriul Statului Islamic. Hassan s-a dus la terorişti cu vecinul său Talha Asmal, în vârstă tot de 17 ani, un recrut fanatic care, după cum s-a aflat săptămâna trecută, a devenit cel mai tânăr sinucigaş cu bombă din Marea Britanie. Talha făcea parte dintr-o echipă de patru asasini ai SI care a ucis cel puţin 11 persoane în două explozii, lângă oraşul Baiji. 
 

Savile Town – locul unde femeia care vinde îngheţată este acoperită de văluri

Familiile celor doi băieţi spuneau că aceştia erau vulnerabili, impresionabili şi că li s-a spălat creierul pe reţelele sociale. Oare totul poate fi din vina internetului?, se întreabă jurnaliştii „Daily Mail“. Savile Town pare a fi acum, din punct de vedere rasial, unul dintre cele mai divizate locuri din Marea Britanie. Unii spun că satul s-a îndreptat, periculos de mult, spre ramura violentă a islamului şi că tinerii de aici sunt încurajaţi să fie suspicioşi faţă de Occident, chiar să-i urască pe occidentali.

Savile Town are o populaţie preponderent musulmană FOTO Daily Mail
 
Aici toată lumea pare a fi musulmană. Chiar şi femeia care vinde îngheţată dintr-o maşină poartă burka, ochii ei fiind abia vizibili. Aproape fiecare fetiţă care aşteaptă la coadă pentru a cumpăra o îngheţată era învelită în văluri islamice, inclusiv cele de cinci, şase sau şapte ani.
 
Aproape de femeia care vinde îngheţată este Tribunalul Sharia, care a fost criticat recent într-un raport al Camerei Lorzilor privind discriminarea împotriva femeilor, în cazurile matrimoniale. Zona are şi câteva „madrassas“, şcoli islamice unde băieţii (şi câteva fete) învaţă Coranul.
 
Doar două baruri, din cele nouă care existau, mai sunt deschise. Celelalte au fost fie demolate, fie transformate în moschei. Pe strada unde a crescut Jean Wood există moscheea Markazi, construită în anii '80, cu ajutorul banilor saudiţi.
 

„Cine ştie ce se va întâmpla?“

Jean Wood, împreună cu reporterul „Daily Mail“ şi-a vizitat strada pe care s-a născut, pentru prima oară după 20 ani, deşi se află la mai puţin de un kilometru de casa ei actuală. În fosta ei grădină stă Haran, 44 de ani, fumând o pipă. Bărbatul o invită pe Jean să i se alăture. „Ai venit aici pentru nişte amintiri, nu-i aşa?“, o întreabă Haran.
 
Cei doi îşi aduc aminte despre multe locuri şi persoane de pe stradă, dar apoi discuţia se îndreaptă către motivul pentru care tinerii din Savile Town s-au „făcut răi“. „Le spunem să nu se mai gândească să se alăture jihadului în Siria şi Irak, şi sperăm să ne asculte. Însă cine ştie ce se va întâmpla?“, spune Haran.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările