Sarkozy salută nominalizarea lui Cioloş la funcţia de comisar pentru agricultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy a salutat drept o victorie faptul că România a obţinut portofoliul agriculturii, transmite Le Monde. Potrivit publicaţiei, Parisul vrea să păstreze o politică agricolă comună.

Pe scurt, comentează Le Monde, citată de NewsIn, două portofolii pe care englezii nu le vor avea.

Sarkozy consideră că numirea francezului Michel Barnier la conducerea pieţei interne şi serviciilor financiare "este un fapt excepţional pentru Franţa".

"Michel Barnier la piaţă internă, servicii financiare şi drepturi de autor. Acordul a fost încheiat între Barroso şi mine în urmă cu trei zile", a spus preşedintele francez.

"A doua victorie este că prietenii noştri români au agricultura", a declarar preşedintele Franşei.

Franţa speră astfel să apere o economie reglementată mai strict în cartierul financiar City, de la Londra, şi să păstreze o politică agricolă comună.

Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a anunţat astăzi că românul Dacian Cioloş este propus pentru portofoliul agriculturii în viitoarea Comisie. Guvernul l-a nominalizat la 12 octombrie pe Cioloş pentru funcţia de comisar european, mizând pe atribuirea portofoliului agriculturii pentru acesta.

"Sunt extrem de fericit să-l desemnez pe domnul Cioloş ministru comisar pentru agricultură şi dezvoltare rurală. Este de departe cel mai competent dintre toate numele pe care le-am primit pentru acest post. Dacă vă uitaţi la CV-ul lui, nu este nici o îndoială. Am vorbit cu el, ştiu că este foarte angajat în dosarul agriculturii, a lucrat toată viaţa în acest domeniu", a spus preşedintele CE, Jose Manuel Barroso.

Nominalizarea lui Cioloş la agricultură i-a surprins pe unii oficiali europeni, cunoscută fiind poziţia anterioară a preşedintelui CE, de a evita alocarea portofoliului agriculturii unui român ce beneficiază de sprijinul Franţei.

Motivul invocat, neoficial, de cabinetul lui Barroso era că România a avut probleme cu fondurile SAPARD şi că statele membre care sunt principalii contribuitori la bugetul UE - ca Germania şi Olanda - ar putea avea ridica obiecţii în acest sens.

"Se pare că Parisul a făcut presiuni imense pentru a-l avea pe Cioloş", a spus un oficial german, sub protecţia anonimatului.

Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso i-a luat apărarea lui Dacian Cioloş în legătură cu faptul că vine dintr-o ţară ce a avut probleme în gestionarea fondurilor agricole, susţinând că acesta a fost cel mai competent candidat pe care l-a avut.

"Este o insultă faţă de persoană şi faţă de ţara respectivă. Avem un principiu în Europa - principiul non-discriminării. A spune că un candidat nu poate lua un anumit portofoliu pentru că vine dintr-o anumită ţară este împotriva valorilor noastre şi nu pot accepta aşa ceva", a spus Barroso

Componenţa noii echipe conduse de Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso ,  va trebui însă validată de Parlamentul European.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite