Sarkozy: „Franţa este în război şi trebuie să-i extermine pe autorii actelor teroriste”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolas Sarkozy FOTO AFP
Nicolas Sarkozy FOTO AFP

Franţa este "în război" şi trebuie "să-i extermine" pe autorii unor acţiuni teroriste, a apreciat Nicolas Sarkozy, preşedintele Partidului Les Républicains (LR), într-un interviu difuzat sâmbătă de postul iTELE, relatează AFP online.

Întrebat vineri, la Abidjan, de jurnalişti de la postul de ştiri cum se poate replica unor atacuri teroriste, Sarkozy a răspuns "mai întâi ţinând cont de faptul că suntem în război şi că trebuie să-i exterminăm. Cuvintele au un sens: trebuie să-i exterminăm".

"Noi nu am ales acest război. Este un război împotriva Franţei? Nu cred. Este un război împotriva civilizaţiei, împotriva culturii, împotriva valorilor umane. Este un război împotriva a tot ceea ce nu este barbar", a apreciat fostul şef de stat, care a efectuat vineri o vizită la Grand-Bassam, o localitate din Coasta de Fildeş situată la est de Abidjan, pentru a aduce un omagiu victimelor atacului de duminică.

"Cred că toate mijloacele - în domeniul informaţiilor, de prevenire şi de sancţionare - sunt necesare", a adăugat el.

"Câteva mii de barbari fanatici care se abat de la religia la care pretind că se referă au decis să terorizeze şi să asasineze. Nu ne putem lăsa în voia lor", a subliniat el. "Nu pentru că suntem democraţii trebuie să fim slabi", a adăugat Sarkozy.

Valls: Arestarea lui Abdeslam, o "etapă importantă", dar "ameninţarea rămâne"

Pe de altă parte, arestarea lui Salah Abdeslam, vineri, la Bruxelles, marchează "o etapă importantă în lupta împotriva terorismului", "dar ameninţarea rămâne la un nivel foarte ridicat", a declarat sâmbătă Manuel Valls, în timpul unei vizite la Salonul Cărţii de la Paris.

"Bineînţeles, ne felicităm pentru această reţinere (...), este o etapă importantă în lupta împotriva terorismului, dar ameninţarea rămâne la un nivel foarte ridicat, atât de ridicat, poate, faţă de cel pe care-l ştiam înainte de 13 noiembrie", a estimat premierul francez.

"Alte reţele, alte celule, alţi indivizi, în Franţa şi în Europa, se organizează pentru a pregăti noi atentate", a avertizat el. "Noi trebuie să fim mobilizaţi, atât pe plan naţional, cât şi şi pe plan european, în cooperarea internaţională, împotriva acestor celule, împotriva Statului Islamic, împotriva Al-Qaida", a adăugat el.

"Îndemn în continuare la un nivel ridicat de mobilizare şi de conştientizare în rândul francezilor a acestei ameninţări", a conchis premierul.

De asemenea, "vreau să salut munca, intervenţia forţelor de securitate belgiene, cooperarea dintre Franţa şi Belgia", a subliniat el. "Cooperarea dintre cele două parchete are loc în condiţii bune, (procurorul Republicii de la Paris) François Molins va avea ocazia să o spună", a precizat şeful Guvenului francez.

Manuel Valls şi-a exprimat de asemenea "un gând pentru victime, apropiaţi, familiile victimelor de la Paris şi Saint-Denis de pe 13 noiembrie".

Aceste atacuri jihadiste s-au soldat cu 130 de morţi şi câteva sute de răniţi. Peste 4.000 de persoane sunt considerate victime ale acestor atacuri, cele mai sângeroase din istoria Franţei.

Arestarea lui Salah Abdeslam este "o lovitură importantă dată organizaţiei teroriste Daech (acronimul arab al grupării jihadiste Statul Islamic) în Europa", a declarat sâmbătă ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve.

"Operaţiunile din această săptămână au permis ca mai mulţi indivizi, care şi-au dovedit extrema periculozitate şi totala hotărâre, să nu mai poată dăuna", a declarat el la finalul unei şedinţe a Consiliului Apărării, la Palatul Elysée. "Salah Abdeslam va trebui să răspundă pentru acţiunile sale în faţa justiţiei franceze", a adăugat el.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite