Sârbii din Kosovo sunt sfătuiţi să urmeze acordul de la Bruxelles

Sârbii din Kosovo sunt sfătuiţi să urmeze acordul de la Bruxelles

FOTO Arhivă Adevărul

Aleksandar Vucic , viceprim-ministrul sârb, i-a chemat duminică pe sârbii din nordul Kosovo  să le reamintească propunerea dintre Serbia şi Kosovo semnată în aprilie la Bruxelles sub egida UE.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cei aproximativ 40.000 de sârbi care trăiesc în acest teritoriu învecinat direct cu sudul Serbiei, unde ei sunt majoritari şi scapă practic de controlul instituţiilor Pristinei, se opun acestui acord care stabileşte, printre altele, gradul lor de autonomie în cadrul Kosovo.

„Nu spun cã acest acord este bun, dar în acest stadiu, nu puteam obţine mai mult”, a declarat Vucic, în timpul unei reuniuni comune a consilierilor municipali din patru localităţi din nordul Kosovo, la Kosovska Mitrovica.

Am putea enumera numeroase motive de a ne opune acordului, dar există o importanţă în favoarea sa, pentru că el este singura cale pentru ca Serbia să supravieţuiască, să existe şi să rămână unită în căutarea unui drum spre un viitor mai bun”, a insistat Vucic, cerându-le sârbilor din nordul Kosovo „să aibă încredere” în guvernul lor.

Viceprim-ministrul a ascultat, în cadrul întâlnirii ce a durat mai mult de patru ore, remarcile şi întrebările consilierilor înainte de a expune argumentele guvernului de la Belgrad pentru punerea în aplicare a acordului.

Aş fi putut alege o cale mult mai uşoarã, luarea unei decizii ce se bazează pe majoritatea confortabilă de care dispune acest guvern fără a vă mai vorbi, dar cred că nu ar fi fost o politică responsabilă”, a declarat el.

Viceprim-ministrul a avertizat că statul „are mijloacele de a aplica acordul”, făcând aluzie, într-o ameninţare voalată, la faptul că responsabilii şi funcţionarii sunt toţi salariaţi ai Serbiei şi, prin urmare, sunt susceptibili de a fi concediaţi, potrivit France Presse.

Acordul de la Bruxelles deschide calea unei apropieri între Serbia şi Uniunea Europeană, Belgradul sperând să obţină o dată pentru deschiderea negocierilor de aderare la summitul din iunie.


 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările