Sârbii comemorează 20 de ani de la bombardamentele NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serbia comemorează duminică 20 de ani de la atacurile aeriene ale NATO, care au constrâns în 1999 Belgradul să-şi retragă trupele din Kosovo, punând astfel capăt unui conflict ce s-a soldat cu peste 13.000 de morţi, relatează AFP.

Ceremonii dedicate comemorării a 20 de ani de la începutul „agresiunii NATO“, potrivit autorităţilor, sunt organizate în mai multe oraşe din ţara vecină, în special la Belgrad, Niş (sud), Novi Sad (nord) sau Cacak (centru).

Cel mai important eveniment din acest cadru este aşteptat Niş, la ora locală 20.00, în prezenţa preşedintelui Aleksandar Vucici şi a premierului Ana Brnabici.

Ultranaţionalist devenit centrist pro-UE, Vucici a declarat sâmbătă că Serbiei nu-i este teamă „să spună lucrurilor pe nume“, acuzând NATO de „agresiune“.

„Avem nevoie de o relaţie bună şi decentă cu NATO, pentru a nu mai aduce niciodată Serbia într-o astfel de poziţie, însă este totodată important să nu uităm niciodată crimele care au fost comise împotriva poporului şi copiilor noştri“, a insistat el.

Ministrul sârb al Apărării, Aleksandar Vulin, a subliniat la rândul său sâmbătă că „Serbia a ales neutralitatea din punct de vedere militar“. „Nu vom deveni membri NATO“, a dat asigurări el.

Potrivit un sondaj publicat recent, 79% dintre sârbi se opun unei eventuale aderări a ţării lor la NATO, în timp ce 10% sunt favorabili unui astfel de demers. Totodată, 43% dintre sârbi cred că a venit timpul pentru reconciliere.

La 24 martie 1999, NATO a lansat o campanie de bombardamente aeriene împotriva Iugoslaviei, compusă la acea vreme Serbia şi Muntenegru, pentru a pune capăt represiunii împotriva albanezilor kosovari, o premieră împotriva unui stat suveran în cei 50 de ani de existenţă a Alianţei Nord-Atlantice.

Imagine indisponibilă

Bombardament NATO în Novi Sad FOTO EPA-EFE

NATO a vizat zeci de ţinte militare şi  de infrastructură: poduri, intersecţii feroviare, reţele electrice etc. Însă bombele şi rachetele au greşit uneori obiectivul, provocând victime civile şi critici aspre.

Bombardamentele au durat 11 săptămâni, soldându-se cu 500 de morţi, potrivit ONG-ului Human Rights Watch. Oficialii sârbi avansează un bilanţ de 2.500 de morţi.

La 10 iunie 1999, liderul sârb de la acea vreme Slobodan Miloşevici a ordonat retragerea armatei sale din Kosovo. Plasat sub administraţie ONU, Kosovo şi-a proclamat unilateral independenţa în 2008, un act nerecunoscut de Belgrad.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite