UPDATE Sârbii aleg drumul european. Partidul actualului premier a câştigat alegerile anticipate din Serbia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Progresist Sârb a câştigat alegerile parlamentare anticipate de duminică, oferind actualului premier Aleksandar Vucici un mandat popular pentru a continua negocierile de aderare a ţării balcanice la Uniunea Europeană.

Partidul Progresist Sârb al actualului premier Aleksandar Vucici este creditat cu 51% în rezultatele parţiale oferite Centrul pentru Alegeri Libere şi Democraţie, una dintre organizaţiile care monitorizează desfăşurarea alegerilor în Serbia, relatează agenţia de presă TANJUG.

Victoria îi asigură lui Vucici spriinul popular necesar pentru continuarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană începute în decembrie. Alegerile anticipate au fost declanşate de partidul actualului premier, pentru a obţine un nou mandat de patru ani în vederea acestor negocieri şi a asigura existenţa sprijinului popular pentru apropierea de UE:

Pe locul al doilea în rezultatele preliminare se situează coaliţia Partidul Socialist - Serbia Unită, cu 12% din sufragii.

Ultranaţionaliştii sârbi din Partidul Radical ar reveni şi ei în Parlament conform acestor rezultate, situându-se pe a treia poziţie cu 7% din voturile exprimate.

Rezultatele finale vor fi anunţate în cursul zilei de luni.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Cei aproximativ 6,7 milioane de alegători sârbi sunt chemaţi duminică la urne în cadrul alegerilor legislative, care sunt de aşteptat să producă o a treia victorie consecutivă pentru premierul conservator, Aleksandar Vucici, relatează agenţiile DPA şi AFP.

Secţiile de votare s-au deschis la ora locală 07.00 (08.00, ora României) şi se vor închide la ora locală 20.00 (21.00, ora României).

Premierul de centru dreapta, Aleksandr Vucici, a cărui formaţiune este cotată cu prima şansă în acest scrutin, a făcut apel către sârbi să întoarcă spatele „anilor negri“ şi să ofere ţării un viitor european, transmite Agerpres.

În încheierea campaniei sale, joi, liderul Partidului Progresist Sârb (SNS), creditat în sondaje cu aproximativ 50% din intenţiile de vot, care ar asigura acestei formaţiuni o majoritate covârşitoare în Legislativul de 250 de locuri, i-a îndemnat pe sârbi să voteze pentru „viitor“.

„O Serbie respectabilă, modernă şi diferită trebuie să învingă Serbia trecutului“, a declarat Vucici, care a convocat alegeri parlamentare anticipate pe motiv că doreşte un mandat complet de patru ani pentru a continua negocierile de aderare la UE, începute în decembrie.

„Vrem să încheiem procesul de privatizare, să accelerăm investiţiile (private - n. red.) şi , în primul rând, să consolidăm spiritul antreprenorial în rândul populaţiei“, a declarat Vucici pentru Reuters, potrivit news.ro.

Pe de altă parte, criticii lui  Vucici spun că Guvernul său a devenit tot mai autocrat, iar unii îl numesc chiar „dictator“.

În tabăra opoziţiei slabe este de aşteptat un viraj brusc spre dreapta, iar, conform sondajelor, două partide extremiste ar putea să obţină cel puţin 5% din sufragii şi să ajungă în Parlament, potrivit DPA.

Ultranaţionaliştii, în frunte cu liderul Partidului Radical (SRS) Voijislav Seselj, a cărui popularitate a fost sporită în urma achitării recente la TPI pentru crime împotriva umanităţii, se opun apropierii de blocul comunitar şi pledează pentru relaţii mai strânse cu Rusia.

SRS a promovat încă de când a fost fondat, în 1991, unirea Serbiei cu părţi din Bosnia şi Herţegovina şi Croaţia, unde etnicii sârbi sunt majoritari.

Dacă intră în Parlament, ultranaţionaliştii ar putea complica negocierile pentru aderarea Serbiei la UE, opunându-se concesiilor cerute, precum renunţarea la pretenţia de suveranitate asupra Kosovo.

Acesta este al treilea scrutin parlamentar din Serbia în mai puţin de trei ani. Una dintre principalele teme de campanie a reprezentat-o economia ţării, care trece printr-o perioadă dificilă. Rata şomajului este de 18%, iar autorităţile au fost nevoite să acceseze un împrumut FMI de 1,2 miliarde de euro. În schimb, trebuie să implementeze măsurile de austeritate cerute de instituţia internaţională.

Primele rezultate preliminare ale votului vor fi anunţate duminică seara, iar rezultatele finale ar urma să fie făcute publice nu mai târziu de 96 de ore de la încheierea votării, adică la 28 aprilie, ora locală 20.00. Scrutinul din Serbia este monitorizat de 1.687 de observatori interni şi de către 196 de observatori străini, notează Agerpres.

„Sper că aceste alegeri vor aduce schimbări reale“, a declarat pentru AFP Damir Urosevici, un medic de 41 de ani, după ce a votat la Belgrad.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite