Săptămână de foc la Bruxelles şi la Strasbourg: liderii UE decid soarta Greciei

Săptămână de foc la Bruxelles şi la Strasbourg: liderii UE decid soarta Greciei

Parlamentul European: vot eurodeputaţi în plen la Strasbourg

Liderii şi politicienii UE încep o săptămână la capătul căreia sunt aşteptate două răspunsuri cheie: viitorul Greciei în zona euro (pe agenda summitului informal al şefilor de stat şi de guverne de la Bruxelles) şi ce măsuri trebuie să ia fiecare ţară UE pentru creştere economică şi slujbe - tema centrală a summitului şi a multor rapoarte pe care eurodeputaţii le discută de luni până joi, în plen, la Strasbourg.

Eurodeputaţii vor discută miercuri, la Strasbourg, exact în ziua summitului informal de la Bruxelles, introducerea taxei pe tranzacţiile financiare - susţinută de Franţa şi combătută de Marea Britanie. Potrivit raportului care va fi discutat în plen, taxa ar putea fi introdusă chiar dacă doar un număr restrâns de ţări sunt de acord cu ea. Potrivit Comisiei Europene, susţinătoare a taxei, sectorul financiar trebuie să contribuie cu resurse mai ales pe timp de criză iar estimările arată că această măsură ar aduce anual Uniunii Europene venituri de 57 de miliarde de euro pe an.

Relaţiile UE China fac obiectul unui raport care arată care sunt cele mai importante măsuri ce trebuie luate de ambele părţi pentru a creşte relaţiile comerciale. Estimările arată că, până în 2050, China va ajunge cea mai puternică economie a lumii, iar cea mai importantă piaţă de desfacere pentru această ţară va fi Uniunea Europeană.

Accesul IMM-urilor la finanţare prin fonduri structurale (în dezbatere marţi, 22 mai), decizia Elveţiei de a restricţiona numărul de cetăţeni care vin din Estul Europei (în dezbatere şi la vot joi, 24 mai) sunt şi ele pe agenda şedinţei eurodeputaţilor

Regimului de călătorii fără viză în Canada pentru toţi cetăţenii UE şi acordul economic și comercial UE şi Canada este pe agendă luni, iar deputaţii români şi cehi din PPE au făcut front comun şi au avertizat că nu îşi vor da acceptul pentru acest acord dacă nu va exista o rezviuire a restricţiilor de vize pentru români, bulgari şi cehi. Citeşte avertismenul eurodeputaţilor

Europarlamentarii vor avea marţi, cu o zi înaintea reuniunii liderilor UE de la Bruxelles, o dezbatere legată de ce măsuri consider ei ca fiind esenţiale pentru a genera creştere economică şi joburi în Uniunea Europeană. Ultimele prevziuni economice ale Comisiei Europene arătau o uşoară stabilitate dar puţine şanse de creştere chiar şi în cele mai puternice economii ale Europei.

Dreptul la anchetă al Parlamentului European şi o rezoluţie legată de situaţia din Ucraina în contextual acuzaţiilor legate de tratamentul Iuliei Timoşenco vor intra şi ele la vot în a doua parte a săptămânii viitoare.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: