Săptămâna expulzărilor de diplomaţi. Cehia anunţă că 18 diplomaţi ruşi erau de fapt spioni implicaţi în explozia din 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cehia FOTO EPA-EFE
Cehia FOTO EPA-EFE

Cehia va expulza 18 diplomaţi ruşi despre care autorităţile de la Praga spun că au fost identificaţi în mod clar drept spioni implicaţi în explozia din 2014 de la un depozit de armament.

Premierul ceh, Andrej Babis, a declarat că decizia se bazează pe „dovezi de necontestat” obţinute de serviciile de spionaj că agenţi militari ai Rusiei au fost implicaţi în incidentul din 2014, conform EuroNews.

„Republica Cehă este un stat suveran şi trebuie să răspundă în mod adecvat acestor descoperiri fără precedent”, a mai spus Babis, care a participat alături de ministrul de Externe al Cehiei la conferinţa de presă în care a fost făcut anunţul.

Premierul a adăugat că preşedintele Cehiei, Milos Zeman, cunoscut pentru poziţionările sale pro-Rusia, a fost informat de decizia luată şi că acesta „şi-a exprimat sprijinul absolut pentru noi”.

La rândul său, ministrul de externe Jan Hamacek a precizat că cei 18 de membri ai ambasadei Rusiei de la Praga identificaţi drept agenţi secreţi vor trebui să părăsească teritoriul ceh în termen de 48 de ore.

Explozia uriaşă a avut loc pe 16 octombrie 2014 în oraşul Vrbetice, într-un depozit de muniţie. Doi oameni au murit atunci. Pe 3 decembrie 2014, o altă explozie, mai mică, a avut loc în acelaşi depozit.

Decizia vine în contextul în care expluzările de diplomaţi au fost o constantă a ultimei săptămâni. Kremlinul a anunţat, vineri, expulzarea a zece diplomaţi americani, ca reacţie la sancţiunile Washingtonului, ce includeau expulzarea a zece diplomaţi ruşi.

Între timp, tensiunile de la graniţa estică a Ucrainei continuă să îngrijoreze oficialii europeni. Sâmbătă, ministrul german al apărării a susţinut că singura raţiune pentru suplimentarea efectivului de trupe ale Rusiei de la graniţa cu Ucraina este provocarea unei reacţii.  Ea a accentuat că Germania şi Ucraina „nu vor cădea în capcana acestui joc al Rusiei”. 

Declaraţia a fost făcută la o zi după ce cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez, Emmanuel Macron, au lansat un apel comun prin care cer Rusiei să-şi retragă trupele din apropierea graniţei cu Ucrainei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite