Salvini poate a câştigat războiul retoricii cu Richard Gere, dar a pierdut în faţa unui judecător. Nava cu migranţi va acosta pe insula Lampedusa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Matteo Salvini FOTO EPA-EFE
Matteo Salvini FOTO EPA-EFE

Nava spaniolă Open Arma se îndrepta, miercuri, către insula italiană Lampedusa cu 147 de migranţi salvaţi din apele Mediteranei, după ce un judecător din Roma a suspendat decretul lui Matteo Salvini care interzicea navei să intre în apele Italiei, informează AFP.

Reprezentanţii organizaţiei Proactiva Open Arms au declarat că nu vor încerca să forţeze intrarea în apele Italiei, aşa cum a făcut o altă navă cu migranţi salvaţi la bord, aparţinând Sea-Watch, în iunie. Atunci, căpitana navei a fost arestat şi vasul a fost confiscat de guvernul italian.

Un decret, semnat de Salvini la începutul lui august, interzicea navei Open Arms să intre în zona maritimă aparţinând Italiei, susţinând că măsura este necesară pentru protejarea ordinii  publice. Conform instrucţiunilor din decret, Open Arms putea primi o amendă de 1 milion de euro pe lângă confiscarea navei. 

”Am câştigat apelul pe care l-am depus la o curte administrativă din Italia împotriva decretului”, a spus fondatorul Proactiva Open Arms, Oscar Camps, jurnaliştilor la o conferinţă de presă în Madrid. Acesta a explicat că decizia curţii permite acum celor 147 de migranţi de la bord să calce pe teritoriul Italiei. ”Tot ce lipseşte acum este să ni se atribuie un port. Este un succes. Legea maritimă internaţională a avut câştig de cauză”, a mai spus acesta, adăugând că în Italia ”nimeni nu gândeşte ca Salvini”.

Acesta a mai explicat că, având în vedere tratatele internaţionale, migranţii salvaţi ar trebui să fie duşi în cel mai apropiat port, în cazul navei Open Arms, acesta fiind ori în Italia ori în Malta. Având în vedere că Malta a refuzat acostarea navei, destinaţia migranţilor este Italia.

Situaţia navei Open Arms a făcut subiectul unei dispute, în urmă cu câteva zile, între Salvini şi actorul american Richard Gere. Atunci, ministrul de interne al Italiei a răspuns cerinţelor actorului de a lăsa nava să acosteze pe insula Lampedusa adresându-I acestuia invitaţia de ”a-i lua pe toţi la Hollywood cu avionul lui privat”.

”Ce ţară ciudată”, s-a plâns Salvini de pe plajă din nord-vestul Italiei. ”Curtea din Lazio (Roma) vrea să permită unei nave străine să debarce migranţi străini în Italia”.

Salvini, cunoscut pentru politicile lui dure împotriva imigranţilor, este angajat în această perioadă într-o luptă politică prin care încearcă să-şi dărâme propriul guvern, după ce şi-a retras sprijinul, săptămâna trecută, pentru guvernul condus de Giuseppe Conte şi a cerut alegeri anticipate. În ciuda dorinţei acestuia pentru accelerarea drumului către organizare de noi alegeri, eforturile sale au fost, pentru moment, încetinite de Mişcarea Cinci Stele, celălalt partid din coaliţia de guvernare. 

Contrar afirmaţiilor fondatorului Open Arms, conform cărora în Italia ”nimeni nu gândeşte ca Salvini”, partidul acestuia, Liga Nordului, stă foarte bine în sondaje, în mare parte datorită politicilor împotriva migranţilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite