Salvatorii caută supravieţuitori după ce rachete ruseşti au lovit mallul din Kremenciuk, Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Twitter
FOTO: Twitter

Pompieri şi soldaţi caută supravieţuitori, marţi, în rămăşiţele mallului din Kremenciuk, centrul Ucrainei, după atacul cu rachete ruseşti care a dus la moartea a cel puţin 16 persoane şi care a fost condamnat de Naţiunile Unite şi de Occident, potrivit Reuters.

Membri ai familiilor celor daţi dispăruţi aşteaptă la un hotel aflat peste drum, unde salvatorii au stabilit o bază după atacul de luni asupra unui mall din Kremenciuk, la sud-est de Kiev.

Peste 1.000 de persoane se aflau înăuntru când două rachete ruseşti au lovit mallul, a afirmat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Cel puţin 16 oameni au fost ucişi şi 59 răniţi, au transmis serviciile de urgenţă din Ucraina.

Liderii G7, aflaţi la un summit în Germania, au declarat că atacul este „abominabil”.

„Preşedintele rus Putin şi cei responsabili vor da socoteală”, au afirmat aceştia într-o declaraţie comună postată pe Twitter de purtătorul de cuvânt al Guvernului german.

Zelenski a afirmat, în mesajul său video de luni seară, că "nu a fost o lovitură accidentală, ci este un atact rusesc calculat, exact la acest centru comercial".

El a spus că bilanţul morţilor ar putea să crească. Peste 40 de persoane au fost date dispărute, a transmis biroul procurorului general.

O supravieţuitoare care primeşte îngrijiri la spitalul public din Kremenciuk, Ludmila Mykhailets (43 de ani), afirmă că făcea cumpărături împreună cu soţul său când explozia a aruncat-o în aer.

„Am zburat cu capul înainte şi aşchii mi-au lovit corpul. Totul se prăbuşea”, a spus ea.

„A fost un iad”, a adăugat soţul ei, Mikola (45 de ani), căruia îi curge sânge printr-un bandat înfăşurat în jurul capului.

Rusia nu a comentat încă atacul, dar adjunctul ambasadorului la Naţiunile Unite, Dmitry Polyanskiy, a acuzat Ucraina să foloseşte incidentul pentru a câştiga simpatie, înainte de summit-ul NATO din 28-30 iunie.

„Ar trebui aşteptat să vedem ce spune Ministerul nostru al Apărării, dar sunt prea multe discrepanţe deja”, a scris Polyanskiy, pe Twitter.

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni marţi, la cererea Ucrainei, în urma atacului. Purtătorul de cuvânt al ONU Stephane Dujarric a declarat că atacul cu rachete este „deplorabil”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite