Salah Abdeslam le-a spus anchetatorilor belgieni că voia să se detoneze la Stade de France

Salah Abdeslam le-a spus anchetatorilor belgieni că voia să se detoneze la Stade de France

Salah Abdeslam, suspectul-cheie în atacurile de la Paris, le-a spus sâmbătă anchetatorilor belgieni că a plănuit să se detoneze pe 13 noiembrie la Stade de France, dar că s-a răzgândit, a declarat procurorul Parisului, relatează Reuters online.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Salah Abdesalam a spus astăzi (sâmbătă), în timp ce era interogat de anchetatori că, citez «a vrut să se arunce în aer la Stade de France şi că a renunţat»", a declarat procurorul Francois Molins pentru presă, adăugând că declaraţiile iniţiale ale lui Abdeslam este necesar să fie tratate cu prudenţă.

Procurorul a spus că, în cel mai rău caz, Abdeslam va fi predat Franţei după trei luni, după ce acesta a anunţat că se va opune să fie extrădat în ţara sa natală.

Abdesalam, în vârstă de 26 de ani, a jucat un "rol central" în planificarea şi logistica atacurilor armate şi atacurilor sinucigaşe cu bombă comise la Paris şi Saint-Denis, soldate cu 130 de morţi, a mai spus Molins.

El a evocat o serie de călătorii în Europa - în iulie, septembrie, octombrie şi noiembrie - în care francezul a transportat alte persoane legate de atacuri. Procurorul a declarat, de asemenea, că Abdeslam a achziţionat detonatoare şi apă oxigenată, utilizată pentru fabricarea unor explozivi.

"Primele sale declaraţii, pe care este necesar să le tratăm cu precauţie, nu oferă răspunsuri unei serii de întrebări la care Abdeslam va trebui să răspundă, pentru a explica în special prezenţa sa în arondismentul al XVIII-lea din Paris, pe 13 noiembrie, la ora (locală) 22.00 (23.00, ora României)", a declarat Molins.

"El va trebui să explice, de asemenea, de ce a decis până la urmă să-şi abandoneze centura de explozivi", a adăugat procurorul.

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), care susţine că a comis atacurile, a descris în mesajul prin care le-a revendicat fiecare dintre locurile atacate, inclusiv arondismentul al XVIII-lea din capitala franceză, dar unde nu a avut loc niciun atac.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările