Salah Abdeslam, creierul atentatelor de la Paris: „N-am vrut să mă arunc în aer“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salah Abdeslam, considerat creierul atentatelor de la Paris din 2015, le-ar fi spus anchetatorilor că a avut un rol secundar, anunţă vineri postul de televiziunea BFMTV, care a obţinut pasaje din audierile de pe 19 martie, transmite News.ro.

Salah Abdeslam a explicat de ce nu s-a aruncat în aer. Potrivit pasajelor din declaraţiile date în faţa procurorilor belgieni, Abdeslam ar fi recunoscut că "a închiriat maşini şi a rezervat camere la hotel" pentru comandourile care au dus la îndeplinire atacurile din capitala Franţei.

Cel care a coordonat totul, a spus teroristul, a fost Abdelhamid Abaaoud, mort în atentate. „Ştiu de la fratele meu Brahim. El mi-a spus că Abaaoud éste responsabil de tot. M-am întâlnit cu Abaaoud la Charleroi, în noaptea de 11 spre 12 noiembrie. E singura dată în viaţa mea când l-am văzut."

Jurnaliştii BFMTV susţin că informaţia este, probabil, falsă, deoarece potrivit anchetatorilor, cei doi au fost condamnaţi împreună în 2010, în Belgia, pentru spargeri.

Salah Abdeslam a explicat şi de ce nu s-a autodetonat la Stade de France, acolo unde fusese repartizat să atace. "Trebuia să intru ca un spectator obişnuit la meci (Franţa – Germania n.r.), dar nu aveam bilet.  Am renunţat în momentul în care am parcat maşina. I-am lăsat pe cei trei pasageri şi am demarat. Am condus la întâmplare", le-a declarat Abdeslam anchetatorilor, potrivit BFMTV.

Suspectul a mai spus că nu-l recunoaşte în fotografiile ce i-au fost arătate pe Najim Laachraoui, artificierul de la atacurile din 13 noiembrie şi atacatorul sinucigaş de la aeroportul din Bruxelles.

Marţi dimineaţă, două atentate cu bombă au lovit aeroportul Zaventem şi staţia de metrou Maelbeek din Bruxelles. În urma atacurilor, cel puţin 31 de oameni au murit şi peste 200 au fost răniţi.

Teroristul Salah Abdeslam a fost ajutat să scape de capturare de către prieteni şi rude din Bruxelles, în cele patru luni în care a fost dat sub urmărire generală în statele europene, mai degrabă decât de jihadiştii Statului Islamic, deşi autorităţile se temeau că gruparea islamică ar fi putut să-l ducă în Siria, Turcia sau Maroc. După luni de căutări, Salah Abdeslam a fost capturat pe 18 martie de forţele de intervenţie belgiene în timpul unui raid antiterorist din cartierul Molenbeek, unde s-a născut şi a crescut teroristul şi unde încă mai locuiesc părinţii, rudele şi prietenii săi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite