Saga unei familii de imigranţi turci din Germania care şi-a ajutat băieţii să devină furnizori pentru ISIS: „Mamă, trimite-mi bani”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ismail şi Emre au plecat în Siria pentru a ajuta cauza ISIS Foto Der Spiegel
Ismail şi Emre au plecat în Siria pentru a ajuta cauza ISIS Foto Der Spiegel

Ahmet S, şi fosta sa soţie, Perihan S, au fost condamnaţi la trei, respectiv patru ani şi jumătate de închisoare, pentru că şi-au ajutat cei doi fii cu bani şi au procurat accesorii pentru arme pentru ei din Germania în favoarea organizaţiei teroriste ISIS. Familia a locuit într-o suburbie din Koln până s-a destrămat şi Ismail şi Emre au plecat în Siria.

Au fost ofiţeri logistici pentru jihadişti, iar unul din ei chiar a deţinut sclave sexuale împreună cu soţia sa.

Ismail şi Emre erau minori când s-au radicalizat la o mochee condusă de unul din predicatorii musulmani adepţi ai mişcării salafiste. Relaţia dintre părinţi era tensionată, cei doi au locuit împreună, deşi ea avea aventuri, şi, în cele din urmă, au divorţat. Ahmet S şi Perihan S s-au căsătorit în Turcia şi s-au mutat la Koln în anii 90. El lucra într-o fabrică, iar ea făcea curăţenie în birouri şi la oamenii bogaţi, potrivit unui reportaj Der Spiegel.

Mama a furat din case pentru a le trimite pachete fiilor cu mâncarea preferată în Siria, dar şi pentru a-şi permite să le comande accesoriile pentru arme de care aveau nevoie pentru aprovizionarea ISIS. Ambii părinţi au fost descoperiţi pe când încercau să transporte încărcătoare de arme în Turcia. Poliţia germană i-a supravegheat mai mulţi ani până i-a pus sub acuzare. În prezent, Emre este deţinut într-o tabără kurdă, iar Ismail trăieşte în libertate în Turcia unde lucrează la un call center - vinde asigurări dentare pentru clienţi din Germania. Soţia lui a primit şase ani şi jumătate de închisoare, iar cele trei fiice ale lor sunt  în grija statului german.

Ultima conversaţie între Ismail şi tatăl său a avut loc în primăvara lui 2021, când procesul părinţilor începuse la Düsseldorf.

Ismail îl mustră pe tatăl său că a făcut declaraţii şi că le face pe plac infidelilor.

„Cu copii ca tine, cine mai are nevoie de duşmani?”, spune tatăl. „Ne-ai făcut de ruşine. Îmi iubesc mama, care a fost mereu alături de noi, spre deosebire de tine care nu erai niciodată prezent. Ar trebui să te arunce în închisoare şi pe tine, şi tu apari cu o armă şi cu un steag Isis”, spune Ismail.

Ahmet S le-a deschis uşa reporterilor şi le-a prezentat o cronologie de familie cu „Evenimentele importante”, copilăria băieţilor şi momente de cotitură care i-au determinat să plece în Siria şi apoi să devină nişte furnizori de echipamente de luptă pentru ISIS via Germania. Cei care au suportat facturile au fost cei doi părinţi.

Dacă Perihan S a devenit hoaţă şi a reuşit să găsească un binefăcător în vârstă, Ahmet S  s-a refugiat în pariuri şi a pierdut sume importante de bani.

„Copii au plecat”, „Am fost în Siria”, „Am luat un credit de 100.000 de euro”, „Am început să comand accesorii pentru arme”, aşa arată cronologia lui. Dosarul de acuzare a familiei cuprinde zeci de mii de transcrieri şi alte documente. L-a ajutat pe Ahmet S  să realizeze o reconstrucţie a unei istorii de familie în care fiii săi, în loc să ajungă la Disney în America, au pornit spre Siria.

Mama e cea care îi răsfăţa cumpărându-le tot ce doreau de la electronice la jocuri şi haine scumpe. Părinţii i-au dus şi în excursii în Turcia şi chiar la Paris. Tatăl a plecat de mai multe ori de acasă după ce descoperea infidelităţile femeii pe care iniţial i le-a iertat.

Copilăria

Ismail a băut din biberon până la 9 ani. Copiii erau mici când mama lor a fugit cu un amant. N-au divorţat pentru că ea a ameninţat cu sinuciderea.

Când s-au cunoscut, la 16 ani, ea locuia la Koln şi făcea cursuri de asistent dentar, iar el lucra la o brutărie din Ankara. Sunt veri îndepărtaţi, părinţii ei fiind emigranţi turci în Germania. Cuplul s-a mutat la Koln şi aici s-au născut băieţii, la un an de jumătate distanţă.

Familia s-a mutat într-un cartier de la periferia Koln în anii 90. Ismail apare în multe fotografii cu pisicile sale.

Adolescenţă

Emre, cel mai mare, era timid, dar întreprinzător, şi avea multe iubite. Le aducea acasă şi stăteau peste noapte, spre supărarea tatălui. Era înnebunit după floricele cu caramel de la supermarket. Părinţii i-au trimis pachete până şi în teatrul de război din Siria.

În casă erau certuri între părintii care divorţaseră dar locuiau împreună pentru copii. Mergeau în vacanţe ca o familie şi chiar au plănuit să zboare în Florida pentru Disney.

Radicalizarea

Emre lipsea de la cursuri şi era obraznic cu profesorii. A renunţat la şcoală. Fraţii lucrau la o tonetă de îngheţată la îndemnul tatălui care voia să-i înveţe valoarea banilor. Emre era însă ambiţios şi voia să aibă mulţi bani. S-a lansat în escrocherii pe eBay şi a dat peste texte salafiste.

Tatăl său numeşte o nesăbuinţă copilărească tentativa de ucidere a unor poliţişti într-o ambuscadă. Fraţii au plecat urechea la predicatori precum Pierre Vogel şi Sven Lau, ce stârneau o mişcare în Germania, şi au luat exemplul unor organizaţii extremiste care voiau să omoare americani.

Ismael avea 15 ani când a fost pus de fratele său de 16 ani să se prefacă că are o urgenţă medicală. Voiau să omoare şi să pună mâna pe arme.Emre a primit trei ani dar a fost eliberat mai devreme.

Pierre Vogel avea turnee în Germania în cadrul cărora predica adepţilor împotriva stilului de viaţă occidental. Tinerii erau atraşi într-o mişcare de rebeliune faţă de părinţi şi societate care s-a extins în Europa de Vest.

Tatăl a crezut că-i aduce pe fiii săi pe calea cea bună când le-a interzis computerele şi i-a dus la o moschee din Solingen, la 60 de km de Koln. Nu ştia însă că era condusă de un extremist din Austria, Mohamed Mahmoud, fondatorul mişcării Millatu Ibrahim, ce avea 50 de membri şi o vedetă, un rapper din Berlin cu numele de scenă „Deso Dogg.”

Iismail avea să spună la interogatoriile anchetatorilor germani, în 2019, că a început să vadă lucrurile „în alb şi negru”.

„Îmi plăcea nespus moscheea şi voiam doar să fiu cu ei. Apoi a început războiul din Siria şi vedeam cum copiii mor în bombardamente. Şi Mohamed Mahmoud a început să ne spună că societatea islamică e un singur corp. Atunci am început să ne gândim: ce am putea face noi?”.

Fraţii pleacă în Siria

Cu două luni înainte, fraţii au fraudat mai multe magazine de 30.000 de euro şi apoi au plecat în Egipt via Turcia. Mama i-a însoţit. La Cairo au vizitat piramidele şi au locuit o perioadă cu Mohamed Mahmoud şi „Deso Dogg.”

Ismail povesteşte la interogatorii: Mohamed Mahmoud a propus să locuim în Libia unde nu mai e Gadhafi, nu există un guvern şi poţi face ce vrei. 

Tatăl are un fişier cu „Copiii în 2012” şi o înregistrare cu Ismail în Libia luând o pastilă cu o apă minerală scumpă.

Emre: Parcă ai fi un jurnalist captiv în lumea a treia.

Ismail: Aşa mă şi simt.

Cei doi fraţi sunt filmaţi antrenându-se cu arme. Emre avea să spună că au trăit într-o capitală jihadistă şi au fost puşi să păzească drumurile în Benghazi.

„Luptele au continuat până în zori. Apoi am fost luaţi în maşini. Nu ştiam ce se întâmplase dar apoi am văzut ştirile: consulul american e mort”.

Fraţii au revenit în Turcia cu paşapoarte false. Tatăl le-a propus să locuiască într-un sat, dar băieţii şi-au urmat şeful în sud, în provincia Hatay.

Viaţa în Siria

Cei doi au ajuns Siria cu ajutorul contrabandiştilor şi au fost duşi  în munţi şi apoi la Alep. Emre şi-a găsit o soţie, a treia, pe un site de mirese pentru luptătorii din Siria. Mama sa a ajutat-o pe Samra N., fugită de acasă, din Viena, să ajungă în Turcia şi de acolo la Emre.

Fraţii se stabiliseră la Jarabulus, în nord,  un punct de tranzit pentru combatanţi. Amândoi părinţii i-au vizitat, separat. Familia urmărea seara documentare despre jihadiştii germani.Se uitau şi la ştiri unde se relata despre Sarah, o elevă de 15 ani ce venea dintr-un oraş din sudul Germaniei şi care a devenit soţia lui Ismail.

„Nu m-a răpit nimeni, Nu vă faceţi griji, sunt pe mâini bune”, le scria părinţilor în scrisoarea de adio.

Când i-a vizitat în Siria, Ahmet S a văzut cartuşe peste tot la vânzare şi s-a gândit că e o afacere bănoasă. Părinţii comandau accesorii de luptă de la companii germane şi le trimiteau băieţilor care le vindeau de câteva ori mai scump. 

Ahmet S.în vizită la copii în Siria FOTO Der Spiegel

Ahmet S (mijloc).în vizită la copii în Siria FOTO Der Spiegel

„Am găsit o mină de aur. Am umplut câteva sacoşe”, îi scria lui Emre Perihan S, care fura de la o bătrână unde făcea curăţenie. 

„Peri” nu era aşa pricepută, dar era prietenoasă şi plăcută. Înainte să constate furturile, a recomandat-o altor familii în vârstă şi aşa l-a cunoscut pe Hans Feld , 85 de ani, care curând a rămas văduv. A devenit protectorul ei, i-a cumpărat articole scumpe, i-a dăruit o maşină şi a numit-o „fluturaşul lui” închizând ochii la hoţiile ei. 

 El spune că a fost alături de el şi fiii săi doar au abuzat de bunătatea ei, ea nu ştia nimic de arme.

Coletele erau comandate online de băieţi şi ajungeau la adresa ei din Koln. Emre i-a cerut să-i aducă echipamentele (încărcătoare, lunete )cu avionul - în cantităţi tot mai mari.

Perihan S a fost oprită la aeroport şi poliţia germană a deschis o anchetă. Femeia a fost pusă sub urmărire şi avea o bănuială că e ascultată şi totuşi a continuat să comunice cu fiii săi pe aplicaţii de chat.

ISIS

Convorbire între părinţi, în 2014.

Mama: Nu dau de ei, ştii ceva?: Tatăl: Au pus o bombă, 26 de morţi. E mâna ISIS. Mama: Cine? Sunt oamenii noştri? Copiii au făcut asta? Tatăl: Sunt opoziţia. Statul Islamic din Irak şi Siria este ISIS.

Emre e fricosul între cei doi, povesteşte tatăl. Emre a fugit cu soţia lui în Turcia când luptele s-au intensificat la Jarabulus, Ismail a rămas şi a fost poreclit Abu Hureira, tatăl pisicilor.

Ahmet S. a fost oprit pe aeroport în 2014 şi, la fel ca soţia lui, a primit interdicţie să părăsească Germania. A fost furios: componentele sunt legale în ambele ţări şi se pot vinde cu bani buni în Turcia unde fiul îşi făcea un rost.

Ismail şi soţia au devenit „poliţişti” însărcinaţi cu respectarea normelor islamice la Jarabulus.

Isis proclamă califat în Mosul. Ismail îşi deschide un magazin de accesorii de arme. În Ankara, Emre fondează o companie care să fie furnizoare. Ismail cade la înţelegere cu ISIS care avea să cumpere doar de la el. 

Emre a comandat pentru Israel banduliere din China, pantaloni militari din SUA, haine de camuflaj din Rusia şi ochelari de protecţie şi cuţite  din Germania. Adresa de livrare era apartamentul bunicilor din Ankara. Marfa era traficată la graniţă. Emre avea un om la vamă.

Potrivit estimărilor FBI, între 2014 şi 2016 fraţii au comandat echipamente de 2 milioane de dolari numai din Turcia. Emre a admis că a cumpărat accesorii în valoare de opt milioane de dolari pentru ISIS. Fraţii aveau reputaţie de tipii cu logistica din Germania. Ismail a fost numit prim ofiţer de aprovizionare pentru organizaţie la Raqqa. 

Emre a stabilit o reţea de achiziţii globală prin care cumpărat drone Skywalker din China, anemometre de la Kestrel (SUA), interceptoare radio din  Colorado, dispozitive optice şi cuţite produse de Frankonia (Germania).

Emre a atras atenţia poliţiei doar ca şeful adjunct să vrea şi el în afacere. Acesta l-adus la un club de noapte unde a cunoscut o stripteuză şi prostituată din Ucraina de care s-a îndrăgostit. Soţia lui, Samra, s-a întors în Germania unde a născut un  băiat.

Bunica: Băieţii sunt o ruşine. Alţii îşi cresc copiii cum se cuvine. Mama: Important este că sunt vii şi sănătoşi.

La 23 de ani, Ismail este şeful aprovizionării cu electronice al ISIS.

 

Sclavele

ISIS a omorât bărbaţii şi femeile în vârstă şi a transformat femeile în sclave sexuale, cele mai scumpe fiind fetiţele.

Una din sclavele răpite din nordul Irakului a povestit chinul prin care a trecut avocatei  Amal Clooney. Fata fusese vândută de mai multe ori şi a ajuns la un cuplu - Ismail şi soţia sa, care mai aveau şi alte sclave, fetiţe Yazidi. 

Familia vorbea cu o femeie blondă care le trimitea bani. Sclavele nu se puteau atinge de carne. 

Între timp, o dispută a izbucnit între fraţi. Emre l-a vizitat pe fratele său în Siria şi băieţii au sărit la bătaie.

Ismail îi oferise sclava care a depus mărturie în faţa părinţilor săi. Ahmet S. i-a prezentat scuze la tribunal şi a comentat că nu înţelege de ce Ismail ar fi preferat sclave soţiei sale.

  Emre către tatăl său (2017): Ismail e un ticălos. Am sărit la el. Vrea el toţi banii. Altfel mă toarnă, I-am spus că mă vor ucide. Mi-a spus: Şi? L-am scos din maşină iar el a vrut să dea peste mine.

Între timp ISIS pierdea oraş după oraş după ofensivele irakiene şi siriene şi bombardamentele ruse şi americane. Fraţii au fugit cu familia şi sclavele la Hajjin, la graniţa cu Irakul. Ismail a rămas în Siria, Emre a fugit spre Irak. 

Ismail a petrecut 10 luni în arestul Turciei. Acum conduce un BMV de lux şi lucrează la un call center din Ankara. Sarah a fost deportată în Germania. I-a scris lui Ismail din închisoare: „Am şcoală până după-amiază. Te rog să cumperi ceva pentru fete, păpuşi Barbie şi Frozen. A trecut ziua lor”.

Perihan a fost adoptată de Hans Feld care a murit la începutul anului de COVID-19.

Întrebat dacă îşi consideră fiii terorişti, Ahmet S răspunde cu dispreţ: e o insultă, n-au luptat, doar au făcut bani, şi-au luat sclave şi s-au bucurat de viaţă. Iar când au dat de greu n-au ştiut decât să ceară: „Mama, trimite-mi bani”, potrivit unui reportaj Der Spiegel realizat în colaborare cu o doctorandă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite