Saakaşvili: Putin este obsedat de ideea de a testa NATO. Statele baltice sunt următoarele pe lista lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihail Saakaşvili, guvernatorul Odesei şi fostul preşedinte al Georgiei FOTO AP
Mihail Saakaşvili, guvernatorul Odesei şi fostul preşedinte al Georgiei FOTO AP

Mihail Saakaşvili, cel care a fost preşedintele Georgiei şi care a ajuns acum guvernatorul Odesei, în Ucraina, reaminteşte că printre ameninţările cele mai mari din timpurile noastre, şi nu doar la adresa Ucrainei, este preşedintele rus Vladimir Putin.

Noul guvernator al Odesei, Mihail Saakaşvili, s-a înhămat la numeroase reforme cruciale de al căror succes depinde, crede el, viitorul regiunii în mare parte vorbitoare de rusă. Fostul preşedinte al Georgiei insistă mereu că Vladimir Putin este cea mai mare ameninţare a Europei de est. 

„Putin este obsedat de ideea de a testa NATO“

„Putin nu respectă graniţele naţionale şi va insista peste tot. Am prezis că Ucraina este pe lista lui încă din 2008, dar şi că statele Baltice vor urma Ucrainei“, spune Saakaşvili, cel care odată se afla în relaţii bune cu Vladimir Putin. Mihail Saakaşvili a acordat un interviu publicaţiei britanice „The Independent“, la scurtă vreme după ce a fost numit, în mai, guvernatorul Odesei, şi imediat după ce renunţase la cetăţenia georgiană, pentru a şi-o asuma pe cea ucraineană.

Nu are cum să nu vizeze balticele. Nu are cum să nu reviziteze Georgia sau Azerbaidjanul. Putin este obsedat de ideea de a testa NATO, acest lucru a fost clar în lungile mele conversaţii cu el“, adaugă guvernatorul Odesei.

Potrivit lui Saakaşvili, Putin a spus trei lucruri principale: „Primul, să facă din Georgia un fel de Cipru de nord. Al doilea este că Ucraina nu este o ţară, ci un teritoriu. Al treilea lucru este că statele baltice sunt neapărate. A spus toate acestea, mereu, până când relaţia dintre noi s-a răcit“.

Reforma Odesei reprezintă o victorie asupra lui Putin

Mihail Saakaşvili a făcut imediat impresia în noua lui funcţie. A mustrat public procurorii locali pentru că urmează „scheme criminale“ împotriva oamenilor de afaceri locali. Mai târziu, a vizat controlorii aerieni, declarând o nouă politică a „cerurilor deschise“ deasupra Odesei. „Oligarhii îşi pot avea liniile lor aeriene, dar nu se pot aştepta ca eu să îi las să monopolizeze asta“, a declarat el. Aproape toţi au înţeles referirea la Igor Kolomoiski, rivalul lui care este şi acţionar la o companie aeriană, Ukraine International, şi un jucător important în portul Odesa.

Din biroul său, Mihail Saakaşvili a discutat îndelung cu reporterii „The Independent“ despre provocările cu care se confruntă în combaterea unei culturi a corupţiei, a mafiei şi a puternicilor oligarhi care s-au instaurat în regiune încă de la prăbuşirea Uniunii Sovietice.

Scopul principal al guvernatorului este să securizeze Odesa împotriva oricărei ameninţări din partea Rusiei. Acest lucru se poate face eliminând corupţia şi mafia. „Schimbarea economiei fundamentale dintr-o regiune vorbitoare de rusă ne va da o şansă să ucidem corupţia şi să subminăm întreaga poveste a lui Putin. El spune că doar forţa brută poate menţine unite ţările post-sovietice. O Odesă reformată, înfloritoare, va schimba asta“, explică el.

Guvernatorul nu are nicio îndoială cu privire la duşmanii lui – aliaţii lui Putin. „Aş spune oficialii corupţi. Autorităţile corupte din Ucraina sunt, în mod natural, anti-occidentale. De obicei, când vorbeşti despre poliţişti sau vameşi corupţi, ei sunt cei mai furioşi la adresa americanilor şi sunt, în mod natural, apropiaţi de ruşi. Pe de altă parte, dacă ne uităm la generaţia mai tânără, ea îşi doreşte guverne mai curate şi este pro-occidentală“, spune Saakaşvili.

„Oare chiar se crede că NATO se va lupta pentru baltice?“

El a declarat că nu-i este frică de ameninţări. „Sunt singura persoană care încă mai umblă, deşi am fost ameninţat de Putin“, spune el, accentuând faptul că statele baltice – Lituania, Letonia şi Estonia – care au fost şi ele parte din Uniunea Sovietică, la fel ca Ucraina şi Georgia, ar trebui să-şi intensifice metodele de apărare, urgent.

Putin a întrebat dacă preşedintele lituanian Adamkus chiar crede că două sau trei bucăţi zburătoare de metal ale NATO ar putea să-l apere“, îşi aminteşte Saakaşvili de discuţiile cu Putin. „Râdeam amândoi de echipamentele NATO. Oare chiar crede că NATO se va lupta pentru baltice?“, spune Saakaşvili.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite