Să califici un scoţian drept „englez” poate fi considerat ca un afront

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

„You Majesty, on a rétréci le royaume!” La doar câteva zile înainte de referendumul din 18 septembrie, referendumul scoţian care ar putea schimba configuraţia Marii Britanii, a Uniunii Europene dar şi a lumii (da, da!) „Courrier International” publică un foarte bun dosar despre soarta Scoţiei: „to be or not to be”.

Shakespeare s-ar răsuci oare în mormânt, dacă ar şti? Ce este sigur, aşa cum punctează Eric Chol, directorul redacţiei, în editorial, este că "după trei sute de ani de uniune cu Anglia un locuitor din doi din zona situată în nordul zidului lui Hadrian visează să o şteargă ... englezeşte". 32 de pagini deci, dedicate acestui tărâm care seamănă teribil cu Transilvania noastră pe vreme de toamnă (şi la propriu şi la figurat!), realizate de Judith Sinnige, editor Marea Britanie, şi Gerry Feehily, şef de serviciu Europa. Un interviu pentru Adevărul.

De ce această alegere importantă pentru acest număr al Courrier International? Este chiar atât de important ce se va întâmpla cu Scoţia după 18 septembrie?
Evident! Impactul va fi major atât asupra Marii Britanii, Uniunii Europene, regiunilor în care există potenţiale dorinţe spre o mai mare autonomie regională (Catalonia, care organizează un referendum în 7 noimebrie, Belgia....). Până şi China este îngrijorată, Scoţia ar putea deveni jurisprudenţă pentru o mulţime de alte iniţiative similare. Toţi ochii lumii sunt acum îndreptaţi spre Scoţia.

Este un dosar special, dar care sunt caracteristicile sale, unghiul de vedere care a predominat?
N-am vrut să facem un dosar plin de clişee, gen tartan, whisky şi alte chestii similare pe care cu toţii le cunoştem când ne gândim la scoţieni. Am încercat să facem un tur al Scoţiei, să reuşim să aflăm dacă există o identitate a Scoţiei. Am acoperit dezbaterea pe toate feţele, astfel încât pe măsură ce dăm paginile suntem convinşi ba de un Da ba de un Nu, la fel de pertinente.

Şi deci, are Scoţia o identitate aparte?
Are. Scoţia se află de relativ puţin timp în Marea Britanie, doar de trei sute de ani. Jumătate din scoţienii de azi pot fi consideraţi britanici, e adevărat, dar să califici un scoţian drept "englez" poate fi considerat ca un afront, o insultă. Să ne reamintim că epoca Luminilor în Marea Britanie a fost adusă  de Scoţia: maşina cu aburi (James Watt), deci începutul erei industriale, filosoful Adam Smith, părintele economiei moderne...

O mică ţară înfometată, la sfârşitul secolului 18, a produs, uimitor, un asemenea grup de oameni strălucitori care au schimbat literalmente lumea! Identitatea lor proprie stă în dialectul lor, în caracterul lor diferit, modelat de multiplele influenţe pe care le-au moştenit, de la vikingi, de la danezi...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite