Ruşii continuă invazia în Ucraina şi şi-au instalat chiar şi un cartier general în regiunea separatistă Doneţk

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blindate ruseşti continuă să treacă graniţa în Ucraina
Blindate ruseşti continuă să treacă graniţa în Ucraina

Forţele militare regulate ruseşti au pătruns în Ucraina în regiunea Taganrog şi îşi instalează puncte de control, scrie pe o reţea de socializare jurnalistul militar ucrainean Roman Bocikala, care susţine că a aflat de această invazie de la grăniceri şi de la soldaţii batalioanelor paramilitare ce se află în acea zonă.

„De pe teritoriul Federaţiei Ruse au intrat 30 de tancuri, diferite vehicule blindate şi mai mulţi militari. Ei au înaintat opt kilometri pe teritoriul Ucrainei şi deţin cotrolul asupra a şase sate aflate în apropierea frontierei: Markino, Şerbak, Roza Luxemburg", a anunţat jurnalistul, citat de deschide.md.

Grănicerii ucraineni mai susţin că militarii ruşi îşi întăresc poziţia prin instalarea punctelor de control, unde lasă militarilor câte trei tancuri şi două transportoare blindate, iar mai apoi îşi continuă calea spre Vest.

"În preajma oraşului Novoazovsk se aud focuri de armă. Militarii ruşi nu îşi ascund semnele de indentificare pe teritoriile ocupate. În urma lor au intrat din Federaţia Rusă şi reprezentanţi ai aşa-numitei republici populare Doneţk. Ei roagă populaţia să aştepte câteva zile până va trecere această perioadă de situaţie instabilă şi căulterior totul va fi bine pentru că vor avea parte de propria republică", mai scrie jurnalistul.

În acelaşi timp, militarii ucraineni sunt nevoiţi să se retragă din cauza tirului de artileriei trase inclusiv sistemele de rachete de tip "Grad". "Sunt pierderi în rândul grănicerilor şi a militarilor ucraineni. Luptătorii noştri cer întăriri şi tehnică grea de luptă, altfel spun că nu vor putea face faţă situaţiei din apropierea oraşului Novoazovsk. Ei spun că se va deschide drumul spre Mariupol, dacă se va pierde controlul asupra oraşului Novoazovsk", anunţă reprezentantul presei.

Andrei Ţaplienko, un alt jurnalist militar ucrainean, spune că se înregistrează morţi şi răniţi în rândurile granicerilor. „Militarii noştri solicită ajutor şi tehnică grea. În cazul în care nu-l vor avea, riscă să nu poată apăra localitatea Novoazovsk. Iar dacă se pierde Novoazovsku, drumul spre Mariupol va fi deschis”, scrie sursa citată.

Armata ucraneană a confirmat miercuri că o coloană de blindate ruseşti înainta în partea de sud-est a Ucrainei, unde s-a deschis un nou front luni, relatează AFP.

"Avem informaţii cu privire la înaintarea unei coloane alcătuite din 100 de vehicule, inclusiv tancuri, blindate, lansatoare multiple de rachete de tip Grad pe drumul către Starobeşeve-Telmanove", a precizat centrul de presă al Statului Major al operaţiunii ucrainene în estul ţării, într-un comunicat.

Această coloană "marcată cu un triunghi sau un cerc alb" se îndreaptă către localitatea Telmanove, situată al aproximativ 20 de kilometri de frontiera rusă şi la aproximativ 80 de kilometri sud de Doneţk, un bastion al rebelilor proruşi.

Telmanove se află la aproximativ 40 de kilometri nord de Novoazovsk, unde autorităţile ucrainene au afirmat că au oprit altă coloană de blindate ruseşti. Forţele armate ucrainene şi separatişti proruşi erau implicate marţi în tiruri de artilerie, iar cu o zi înainte în lupte terestre.

Mai mult, autorităţile ucrainene au afirmat miercuri că trupe ruse care au intrat în Ucraina au instalat un "cartier general" în regiunea separatistă Doneţk, relatează AFP.

"Conform informaţiilor din teren, cartierul general al unui batalion tactic al forţelor armate ruse a fost instalat la periferia localităţii Pobeda", situată la 48 de kilometri sud-est de bastionul rebel Doneţk şi la 60 de kilometri vest de frontiera rusă, a afirmat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene Andrei Lisenko.

Purtătorul de cuvânt a mai declarat că "cinci vehicule de transport de trupe şi un camion KamAZ cu combatanţi" au luat poziţii la Amvrosiivka, un oraş cu 20.000 de locuitori situat la 25 de kilometri est de Pobeda.

"Dacă şi acest grup tactic s-a rătăcit şi s-a regăsit accidental pe teritoriul ucrainean, ca paraşutiştii din Divizia 98 a forţelor armate ruse, le putem aminti că se pot întoarce în Rusia îndreptându-se spre est", a adăugat Lisenko.

Agenţia de presă rusă Itar Tass anunţă că separatiştii proruşi din estul Ucrainei au preluat controlul oraşului Ilovaisk, nod de cale ferată şi prin urmare un important punct strategic. Itar Tass preia o infoamaţie difuzată de agenţia NouaRusie, afiliată separatistilor. Informaţia nu este confirmată şi din surse ucrainiene, dar comandantul batalionului Donbas (format din voluntari ucrainieni) Semion Semencenko a anunţat că mai multe unităţi ucrainiene au fost încercuite în localitate.

În urma a trei atacuri ale separatiştilor, localităţile Starobeşevo şi Kuteinikovo au fost blocate. În cele din urmă, un alt grup s-a retras şi toate forţele au fost încercuite, a postat Semencenko pe o reţea de socializare.

Trupele ucrainiene din Ilovaisk includ batalionul Donbas al Gărzii Naţionale (voluntari), batalioanele Dnepr, Herson, Svitiaz şi Mirotvorets ale ministerului de Interne, precum şi o unitate mixtă compusă din elemente ale Brigăzilor 93 şi 17 ale Armatei naţionale.

Potrivit separatiştilor, citaţi de agenţiile ruse, în incercuire ar fi căzut 7.000 de militari şi 400 de piese de artilerie.
Ilovaisk este o localitate cu 16.000 de locuitori, situat în sud-estul oraşului Doneţk şi este un important nod de cale ferată. În ultimele săptămâni, teroriştii şi armata ucrainiană au dus lupte grele pentru controlul localităţii.

„Omuleţii verzi“ au apărut prin satele din estul Ucrainei

În satele din estul Ucrainei şi-au făcut apariţia persoane înarmate, în uniforme verzi, fără însemne, care vorbesc cu un vădit accent rusesc, la fel cum erau îmbrăcaţi militarii care au preluat în martie controlul peninsulei Crimeea, scrie Reuters.

„Omuleţii verzi“ au fost observaţi în satul Koloski, la o distanţă de 7 km de satul Zerkalinoe, unde câteva zile în urmă au fost capturaţi paraşutiştii ruşi. Când un localnic i-a întrebat cum să ajungă în Komsomolskoe, militarii au spus că nu ştiu în ce direcţie se află localitatea. "Oamenii înarmaţi, care tocmai au venit, sunt militari amabili, cu uniformă de culoare verde. Sigur nu sunt ucraineni şi nu sunt din partea locului", spun locuitorii satului Koloski.
Portrivit sătenilor,  în Koloski au venit circa 38 de TAB-uri, două cisterne şi o mulţime de camioane pline cu oameni înarmaţi.

Rudele, precum şi activiştii pentru drepturile omului din Rusia sunt alarmaţi din cauza disparţiei mai multor soldaţi ruşi, în Ucraina. Preşedintele asociaţie „Mamele soldaţilor din Sankt-Petersburg“, Ella Poliakova, a declarat că, potrivit informaţiilor de care dispune, spitalele militare din Rostov-pe-Don şi alte regiuni din sudul Rusiei sunt supraaglomerate de răniţi.Poliakova a mai declarat că verifică informaţiile conform cărăra la Academia Militaro-Medicală din Sankt Petersburg au fost aduşi peste 100 de răniţi.

Presa de la Moscova cere adevărul despre trupele ruse din Ucraina

 Mai multe instituţii de presă independente din Rusia au cerut miercuri adevărul despre o participare militară rusă în conflictul din Ucraina, la o zi după anunţul Kievului privind capturarea a zece paraşutişti ruşi, care ar fi traversat frontiera "accidental", potrivit Moscovei, transmite AFP.

"Rusia luptă împotriva Ucrainei şi dacă da, din ce motive?", întreabă într-un editorial unul dintre principalele cotidiene ruse, „Vedomosti“.

"Fără îndoială, politicienii şi militarii ruşi vor să acţioneze ca în Crimeea, unde participarea soldaţilor noştri nu a fost recunoscută decât după un timp", speculează cotidianul, evocând anexarea de către Moscova a peninsulei ucrainene în martie.

Dar "este imposibil să păstrezi informaţia absolut secretă. Va fi nevoie de un responsabil pentru victimele" din cadrul armatei ruse, avertizează Vedomosti.

Mai multe instituţii de presă de opoziţie - între care Novaia Gazeta, ziarul online Fontanka.ru şi postul de televiziune Dojd - au publicat reportaje privind înmormântarea luni, în apropiere de Pskov (vest), a doi paraşutişti ruşi care au murit în Ucraina, conform apropiaţilor lor.

"Luni, am fost martorii înmormântării, în regiunea Pskov, a unor paraşutişti a căror moarte este ţinută secretă", scrie Novaia Gazeta, care publică fotografii cu mormintele lui Leonid Kiciatkin şi Aleksandr Osipov, decedaţi la 19 şi 20 august.

Conform apropiaţilor militarilor, intervievaţi de ziar, cei doi paraşutişti au fost ucişi în luptele dintre separatiştii proruşi şi forţele ucrainene, în apropiere de Lugansk, în estul Ucrainei.

"Zeci de membri ai Diviziei 76 aeropurtate nu le mai răspund apropiaţilor lor (...), în timp ce superiorii lor dau asigurări că sunt teferi", scrie Novaia Gazeta.

"Suntem în punctul în care tăcerea poate provoca un incendiu monstruos", rezumă ziarul online Pskovskaia Gubernîia, al cărui site a fost inaccesibil câteva ore după publicarea reportajului privind înmormântarea paraşutiştilor.

Discuţiile de la Minsk, un eşec

Această invazie a forţelor ruse şi contraofensivă a separatiştilor pro-ruşi după ce , ieri, la Minsk preşedintele rus, Vladimir Putin, şi omologul său ucrainean Petro Poroşenko, au avut o întâlnire,bilaterală, în timpul căreia ar fi discutat chipurile pentru a „foaie de parcurs“ pentru încetarea focului în estul separatist al Ucrainei. Dar discuţiile de la Minsk s-au încheiat cu o listă de cereri, în loc de un armistiţiu, aşa cum ceruse Angela Merkel, informează Vocea Americii.

Agenţia Unian, care citează surse diplomatice de la Kiev şi Moscova, scrie că Petro Poroşenko şi Vladimir Putin s-ar putea întâlni, din nou, la Ankara. Discuţiile ar putea avea loc în cadrul ceremoniei de învestire a lui Recep Tayyip Erdogan în funcţia de preşedinte al Turciei. Diferenţele de opinie dintre Rusia şi Ucraina sunt enorme. În timp ce Moscova vrea ca autorităţile de la Kiev să negociere cu separatiştii, Poroşenko spune că insurgenţii nu reprezintă o autoritate şi că Moscova este cea care trebuie să convingă militanţii să depună armele.

Negocierile dintre preşedinţii rus şi ucrainean s-au încheiat fără mari progrese concrete în vederea încheierii conflictului din estul Ucrainei, Vladimir Putin minimalizând capturarea unor militari ruşi pe teritoriul ucrainean, notează şi  AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite