UPDATE Oficial: Ruşii au intrat în Severodoneţk din două direcţii. Analist: trupele ucrainene au de luat o decizie dificilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ARHIVĂ
FOTO ARHIVĂ

Forţele ruse au avansat către centrul Severodoneţk, un oraş situat în estul Ucrainei, bombardat intensiv de săptămâni de zile, în care au loc lupte de stradă, anunţă luni guvernatorul regiunii Lugansk, Serghii Gaidai, relatează AFP, citat de news.ro.

UPDATE 15.35 Şeful administraţiei din Luganski, Roman Vlasenko, a declarat pentru Radio Libertatea că  „trupele ruse au reuşit să intre în oraş din două direcţii, Novoaydar şi Starobilsk. Controlează o fâşie de 100 m. Nu au putut avansa mai profund, băieţii noştri ţin apărarea”.

Potrivit lui Vlasenko ofensiva rusă se află în desfăşurare şi în oraşul vecin Lisiceansk, însă luptele sunt limitate la periferie, întrucât poziţiile defensive ucrainene le rezistă.

Autostrada Lisiceansk -Bahmut se află sub control ucrainean dar ruşii o bombardează continuu, a mai precizat şeful administraţiei din Lugansk.

Ştirea Iniţială

„Ruşii înaintează către centrul Severodoneţk. Luptele continuă, situaţia este foarte dificilă”, anunţă într-o postare pe Telegram Gaidai.

Două persoane au fost rănite luni, după ce maşina în care se aflau a fost luată drept ţintă, însă se aflau ”în siguranţă”;trei medici au fost daţi dispăruţi; „infrastructua critică a Sievierodoneţkului este distrusă, 60% dintre locuinţe nu mai pot fi refăcute”, spune Gaidai.

Drumul care asigură legătura dintre Sivierodoneţk, Lîsîceansk şi Bahmut, mai la sud, este considerat prea ”periculos” în vederea evacuării civililor şi a transporturilor de ajutor umanitar.

Serghii Gaidai a semnalat duminică un atac vizând Sievierodoneţk şi lupte de stradă, adăugând că situaţia la Lîsîceansk s-a ”agravat puternic”.

Severodoneţk, un oraş cu 100.000 de locuitori înainte de război, este bombardat intensiv de săptămâni de zile de către armata rusă şi separatişti proruşi care luptă alături de aceasta.

Zeci de civili au fost ucişi în oraş.

Severodoneţkul şi Lîsîceanskul se află la 80 de kilometri est de Hramatorsk, care a devenit centrul administrativ al Donbasului ucrainean după ce separatişti proruşi susţinuţi de Moscova au cucerit partea de est a acestui mare bazin carbonifer în 2014.

Analistul în domeniul apărării Michael Clarke a declarat pentru BBC că forţele ucrainene care apără Sveredoneţk au de luat o decizie dificilă în condiţiile în care trupele ruse sunt pe cale să încercuiască oraşul - dacă să încerce să salveze oraşul sau să se retragă înspre vest, unde ar fi mai protejate.

„La vest de râu ucrainenii au circa patru brigăzi. Ruşii încearcă să ajungă în spetele lor. Dacă reuşesc, aceste brigăzi vor fi în mare dificultate. Aceste patru brigăzi pot menţine oraşul aprovizionat destul de bine”, a spus Clarke.

Ucraina are în principal nevoie acută de artilerie occidentală şi mai ales de cea cu rază lungă de acţiune precum obuzierele.

„Ruşii se bazează enorm pe artilerie, mai mult decât pe trupe şi tancuri, aşa că, dacă Ucraina îi poate depăşi, ei o poate face respingând artileria rusă”, a declarat profesorul Michael Clarke pentru BBC, precizând că nevoile sunt în special de obuziere americane şi germane.

 „Practic, au nevoie de arme cu rază mai lungă de acţiune pe care până acum Occidentul a fost reticent să le ofere”, a spus el.

 

Situaţie gravă în Donbas. Forţele ucrainene au nevoie urgentă de mai multe arme grele

Situaţia este foarte gravă în Donbas, spune consilierul Ministerului ucrainean al Apărării, Iurii Sak.

„Situaţia pare să fi fost stabilizată de forţele armate ucrainene, acestea apără zonele [pe care le deţin]. Agresorii ruşi au însă mult mai multă putere de foc şi artilerie grea; bombardează acele zone 24/7, continuu, şi, desigur, ţintesc locuinţe, infrastructura civilă, precum şi armata ucraineană. Situaţia este foarte, foarte gravă – şi, desigur, forţele armate ucrainene continuă să se aştepte la livrarea mai multor arme grele pe care le solicităm de la Occident de mult timp”, spune Sak.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite