Ruşii afară din Europa?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autocar de la St.Petersburg ajuns la aeroportul din Helsinki
Autocar de la St.Petersburg ajuns la aeroportul din Helsinki

Nu vor mai primi curând ruşii viză pentru spaţiul Schengen? În timp ce această solicitare se face tot mai puternic auzită în UE, mii de turişti ruşi folosesc Finlanda ca ţară de tranzit spre vest.

Prietenul meu rus Artiom este îndrăgostit de Finlanda. Lacuri superbe, oameni prietenoşi, aer curat. Cunoaşte bine ţara fiindcă a vizitat-o de multe ori. Artion trăieşte la St. Petersburg şi se foloseşte de ani buni de procedura simplificată de acordare a vizei la Consulatul Finlandei din oraşul său. Chiar şi acum, după ce zborurile directe către Europa au fost suspendate pentru ruşi. Spaţiul aerian al UE este închis pentru avioanele ruseşti de la începutul războiului din Ucraina şi viceversa, avioanele din UE nu mai au permisiunea să intre în spaţiul aerian al Federaţiei Ruse.

De aceea Artiom se deplasează cu maşina. Se duce adesea la sfârşitul săptămânii la Helsinki. Este un drum de 400 de kilometri, pe care-l parcurge în aproximativ cinci ore. Îl poate scurta dacă se duce doar până la Lappeenranta, cel mai apropiat oraş mai mare de lângă graniţa cu Rusia. Artiom se duce în Finlanda pentru câteva zile şi apoi se întoarce.

Ruşii să nu-şi mai petreacă vacanţa în UE

Dar mii de turişti ruşi nu se întorc. Cel puţin nu se întorc după câteva zile. Mulţi dintre ei se deplasează cu maşina sau autocarul de la graniţă direct la aeroportul Helsinki-Vantaa, pentru a-şi continua călătoria către vest cu avionul. De la începutul anului ruşii au solicitat aproape 60.000 de vize pentru Finlanda, potrivit mass media finlandeze. Cele mai multe solicitări de viză pentru spaţiul Schengen au fost adresate Consulatului Finlandei din St. Petersburg. Şi exact această poartă către UE îi îngrijorează pe mulţi dintre europeni. În timp ce Moscova bombardează oraşele ucrainene, este imposibil ca ruşii să se bucure de un concediu în vest, spun ei.

image

Mulţi ruşi îşi petrec concediul în Grecia - via Helsinki

Ţările baltice nu mai sunt de luni de zile o destinaţie de vacanţă pentru ruşi. Estonia, Lituania şi Letonia nu mai acordă vize turistice cetăţenilor ruşi. Letonia a mers chiar mai departe şi nu le mai permite intrarea în ţară decât în cazul decesului unei rude apropiate.

Şefele de guvern din Finlanda şi Estonia au cerut recent celorlalte state ale UE să nu mai acorde ruşilor viză turistică. În Finlanda, 58 la sută din populaţie susţine acest demers, potrivit unui sondaj efectuat de postul public de televiziune Yle.

Se discută despre interdicţia vizelor Schengen pentru ruşi la nivelul EU

La sfârşitul lunii august vizele Schengen pentru ruşi vor fi o temă de discuţie la reuniunea miniştrilor de Externe ai UE, care va avea loc la Praga. Însă UE are 27 de state membre, din care nu toate fac parte din spaţiul Schengen, cu cei 26 de membri ai săi. Patru ţări - Elveţia, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein - care eliberează vize Schengen, nici nu sunt membre ale UE.

image

Ruşii pot să solicite în continuare viză Schengen

Dmitri Lanko de la Catedra de Studii Europene a Universităţii de Stat din St. Petersburg vede în această dezbatere nici mai mult nici mai puţin decât "naţionalism de zi cu zi". Într-o discuţie purtată cu DW el a criticat "năzuinţa de a-i pedepsi pe toţi ruşii". Fiindcă din categoria "ruşi" nu fac parte doar etnicii ruşi ci şi "tătarii, cecenii şi reprezentanţii tuturor popoarelor din Federaţia Rusă, fără excepţie, inclusiv ucrainenii care trăiesc în Rusia", a evidenţiat profesorul.

Şefa guvernului estonian, Kaja Kalas, a turnat recent gaz pe foc, scriind pe Twitter că "a vizita Europa este un privilegiu, nu un drept al omului". Vorbele ei au stârnit o mare nemulţumire în Rusia. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a calificat citatul drept "nonsens" venit din partea unor "fantezişti estoni". Zaharova a replicat ironic pe Telegram: "Adevăratul privilegiu este să ai norocul să vezi Rusia în toată diversitatea şi măreţia ei."

Turiştii nu trebuie combătuţi "din pricina geopoliticii"

În viziunea lui Alexander Gorohov, membru al Uniunii turoperatorilor ruşi "Sonato", acest schimb de replici este "o efuziune sentimentală". Pentru DW el a amintit că turiştii ruşi aduc cu ei bani, chiar şi atunci când este vorba de turism de tranzit. "După părerea mea aceste ţări ar trebui să lupte pentru a transforma fluviul de turişti în tranzit într-un fluviu de turişti veritabil, cu înnoptări şi tot ce înseamnă asta", a spus Gorohov, care propune o soluţie pragmatică: turiştii nu trebuie combătuţi "din pricina geopoliticii".

image

Domul din centrul capitalei finlandeze Helsinki, cu statuia Ţarului Alexandru al II-lea

Prietenul meu Artiom din St. Petersburg nu vrea nici el "să se trezească între roţile dinţate ale geopoliticii", cu atât mai mult cu cât nici el şi nici prietenii săi nu l-au ales vreodată pe Vladimir Putin. Dar pentru o eventuală interzicere a vizelor ar avea înţelegere. Artiom are de gând să se ducă iarăşi, în weekend, într-o scurtă excursie la Lappeenranta. Atâta timp cât se mai poate.

Juri Rescheto - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite