UPDATE Rusia şi Ucraina semnează un acord comercial. Putin anunţă scăderea preţului la gazele vândute Ucrainei şi un împrumut generos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia şi Ucraina au semnat, marţi, un acord destinat eliminării obstacolelor comerciale dintre cele două ţări, în cadrul unei vizite în Rusia a preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici. Rusia va scădea preţul gazelor naturale pe care le vinde Ucrainei, a anunţat marţi preşedintele rus Vladimir Putin.

UPDATE Rusia va împrumuta Ucrainei 15 miliarde de dolari prin achiziţii de obligaţiuni emise de Ministerul Finanţelor de la Kiev, în 2013 şi 2014, şi va reduce preţul gazelor cu o treime, a anunţat marţi preşedintele rus Vladimir Putin, după o întâlnire la Moscova cu omologul său Viktor Ianukovici, relatează AFP.

Putin a arătat că Rusia a acceptat să micşoreze cu o treime preţul gazelor pe care le exportă în Ucraina. Acestea vor costa 268,5 dolari 1.000 de metri cubi faţă de peste 400 de dolari în prezent.
La un import de circa 26 de miliarde de metri cub de gaze din Rusia, economiile realizate de Ucraina se vor cifra anul viitor la aproape 3,5 miliarde euro.


Acest acord a fost semnat alături de alte documente, la încheierea negocierilor între Ianukovici şi omologul său rus, Vladimir Putin, în timp ce opoziţia ucraineană manifestează la Kiev de la renunţarea, la sfârşitul lui noiembrie, la un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană.

Rusia va scădea preţul gazelor naturale pe care le vinde Ucrainei, a anunţat preşedintele rus, după întâlnirea cu omologul său ucrainean, la Moscova.

Putin a afirmat că Rusia a acceptat să micşoreze cu o treime preţul gazelor pe care le exportă în Ucraina. Acestea vor costa 268,5 dolari 1.000 de metri cubi faţă de peste 400 de dolari în prezent.

El a declarat, de asemenea, că problema aderării Ucrainei la Uniunea Vamală condusă de Moscova, de care se temea opoziţia proeuropeană de la Kiev, nu a fost discutată în cadrul acestor negocieri.

„Aş vrea să asigur pe toată lumea că nu am discutat astăzi despre aderarea Ucrainei la Uniunea Vamală”, a declarat Vladimir Putin.

Preşedintele Viktor Ianukocici a afirmat, la rândul lui, că Ucraina şi Rusia sunt pregătite să pună în aplicare un plan pentru a eliminarea restricţiilor economice şi comerciale dintre cele două state, plan ce are ca scop şi crearea unui parteneriat strategic mai puternic. În opinia lui Ianukovici, de pe urma acestui plan vor beneficia sectoarele economice ale ambelor state.

Citeşte şi:

Ianukovici, cu mâna întinsă la Putin

Rusia a dat de înţeles, ieri, că este gata să acorde regimului de la Kiev un  împrumut şi să-i şi reducă preţul la gaze pentru a păstra pe orbita sa fosta republică sovietică . Consilierul prezidenţial al lui Vladimir Putin a declarat că Rusia ar putea să îi ofere Ucrainei un împrumut, dacă administraţia de la Kiev solicită acest lucru.

UE şi Rusia convin să ofere „suveranitate” Ucrainei. Ianukovici se întâlneşte cu Putin pentru un posibil împrumut ce ar urma să fie dat Kievului

În pofida unei îndepărtări tot mai mari a Ucrainei de Uniunea Europeană, miniştrii de Externe ai bătrânului continent au dorit să ofere noi asigurări Rusiei că un posibil acord comercial încheiat între Bruxelles şi Kiev nu ar aduce atingere intereselor Moscovei, notează BBC.

   

UE a suspendat lucrările cu privire la acordul de asociere cu Ucraina

Uniunea Europeană a suspendat lucrările în vederea unui acord de asociere cu Ucraina, din cauza lipsei unui angajament clar din partea preşedintelui Viktor Ianukovici de a semna acest document, pe care l-a respins luna trecută, relatează AFP.

Ucraina, tot mai aproape de Uniunea Vamală: Kievul ar putea semna luni o înţelegere economică cu Kremlinul

Ucraina ar putea semna, săptămâna viitoare, un acord economic cu Rusia. Premierul Nikolai Azarov a declarat că Guvernul de la Kiev este dispus să semneze, luni, o serie de acorduri economice cu Kremlinul pentru a restabili relaţiile comerciale cu vecinul său de la est.

Cum este „curtată“ Ucraina de mai-marii europeni şi ruşi

Cu mii de oameni care protestează în frig pe străzile din centrul Kievului, Ucraina a fost joi seară „curtată” atât de Bruxelles, cât şi de Rusia, în speranţa că oferta uneia dintre părţi va pune capăt crizei politice din această ţară, informează Reuters.

Ucraina va adera la Uniunea Vamală? Ce i-a promis Vladimir Putin lui Viktor Ianukovici pentru un astfel de pas

Preşedinţii Rusiei şi Ucrainei au ajuns vineri, la Soci, la înţelegere privind aderarea Ucrainei la Uniunea Vamală a anunţat pe Twitter, Edward Lucas, editor şef la publicaţia The Economist.

Naftogaz şi Gazprom au ajuns la un acord privind amânarea datoriei Ucrainei pentru gazul rusesc

Naftogaz şi Gazprom, giganţii ucrainean şi rus în domeniul gazelor, au ajuns marţi la un acord cu privire la amânarea datoriei Ucrainei pentru gazul consumat în perioada octombrie-decembrie până în primăvară, a anunţat şeful Naftogaz, Evgheni Bakulin, citat de RIA Novosti.

Rusia promite Ucrainei gaze mai ieftine, dacă se alătură Uniunii Vamale

Rusia va oferi Ucrainei gaze naturale mai ieftine dacă Guvernul de la Kiev optează să se alăture blocului economic condus de Moscova, după suspendarea negocierilor cu privire la crearea unei zone de liber-schimb cu UE, potrivit primvicepremierului Igor Şuvalov, citate de Bloomberg.

După ce a spus „Niet“ Europei, preşedintele ucrainean ia drumul Bejingului şi Moscovei

Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, va efectua o vizită în Rusia într-un viitor apropiat, după ce a refuzat să semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeană, a anunţat duminică premierul Mykola Azarov, citat de AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite