Separatiştii proruşi din Doneţk au primit trei tancuri din Rusia, pentru a ţine piept armatei ucrainene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În apropiere de graniţa cu Ucraina sunt mobilizate forţe ruse suplimentare
În apropiere de graniţa cu Ucraina sunt mobilizate forţe ruse suplimentare

Rusia a trimis trei tancuri în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, însă traseul lor a fost întrerupt după ce forţele guvernamentale le-au interceptat în apropiere de oraşul Snizhne, aproape de destinaţie, relatează ziarul online Censor.net, citându-l pe ministrul de Interne ucrainean Arseni Avakov.

„În seara aceasta trei tancuri T-2 au traversat graniţa Ucrainei dinspre Rusia. Unul dintre tancuri este în oraşul Snizhne. Celelalte două sunt în afara oraşului. Aceste tancuri au fost interceptate de trupele ucrainene în apropiere de Snizhne. Lupta este în desfăşurare. Există informaţii potrivit cărora un tanc T-2 a fost lovit”, a declarat Avakov, citat de ziarul online.

În apropiere de graniţa cu Ucraina sunt mobilizate forţe ruse suplimentare, gata să traverseze oricând frontiera în cazul unui ordin, notează Censor.net.

Anterior acestui raport, liderul grupului de Rezistenţă Informaţională, ucraineanul Dmitro Timciuk a transmis prin intermediul paginii sale de Facebook că rebelii din Snizhne au primit două tancuri, cel mai probabil model T-2.

Autorităţile ucrianene vor să pună la punct un coridor de salvare pentru evacuarea civililor din zona Donbasului

Kievul a reamintit disponibilitatea de de a amnisitia „teroriştii care nu au trecut limita“.Insurgenţi separatişti din sud-estul Ucrainei anunţă că încep ceea ce ei numesc „vânătoarea“ comandanţilor Operaţiunii Antitero, ai batalioanelor de voluntari şi ofiţerilor ucraineni. „Puteţi să luaţi declaraţiile noastre în glumă, dar atunci când vă vom prinde, nu va mai fi loc pentru negocieri“, se spune într-o înregistrare postată pe youtube. Ministrul de Interne de la Kiev, Arsen Avakov, de asemenea este considerat o „ţintă“. În regiunea Donbas, insurgenţii proruşi dau în chirie apartamentele cetăţenilor care au părăsit oraşele din cauza luptelor. Ei au publicat anunţuri pe reţele de socializare şi oferă

„apartamente în Novorossia“, cu ziua, scrie presa ucraineană.

Continuă răpirile

În ultimele 24 de ore, miliţia din Doneşk a înregistrat patru plângeri de răpre de persoane, depuse de rudele acestora. Primarul „separatist“oraşului Mariupol, Aleksandr Fomenko, a fost oprit şi scos din maşina sa de către patru necunoscuţi chiar în centrul oraşului în această dimineaţă. Este al treilea primar desemnat de separatiştii din regiunea Doneţk în Mariupol care este răpit. 

Pe de altă parte, Rusia cere o anchetă urgentă asupra informaţiilor cu privire la folosirea unor bombe incendiare de către forţele ucrainene, a declarat joi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, relatează AFP.

„Informaţiile despre folosirea de către forţele ucrainene a unor bombe incendiare şi altor tipuri de arme neselective provoacă o îngrijorare deosebită. Aceste informaţii necesită o verificare urgentă“, a declarat Lavrov, citat de Itar-Tass.

Garda Naţională ucraineană a dezminţit joi dimineaţa aceste acuzaţii, difuzate de presa de stat din Rusia, catalogându-le ca „absurde“, într-un comunicat.

Agenţia publică RIA Novosti a scris, citând insurgenţi proruşi din estul Ucrainei, că forţele ucrainene au utilizat bombe incendiare în satul Semenovka, lângă oraşul Slaviansk, un bastion prorus.

Rusia a continuat, în ultimele săptămâni, să acuze forţele ucrainene că recurg la mijloace disproporţionate în operaţiunea armată împotriva insurecţiei, în estul ţării.

Explozie într-o mină din Doneţk

 Nouă mineri au fost daţi dispăruţi joi, în urma unei explozii accidentale într-o mină din regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, au anunţat autorităţile locale, relatează AFP.

Explozia a avut loc la ora locală 3.39 (3.39, ora României), la aproximativ 300 de metri în subteran, într-o mină de la Kirovsk, la aproximativ 60 de kilometri de Doneţk, au anunţat serviciile de salvare într-un comunicat. Nouă mineri se aflau în zona respectivă, iar situaţia lor era necunoscută joi la prânz.

Salvatorii au precizat că explozia a fost accidentală. Mina se află într-o zonă devastată de o insurecţie armată prorusă, aflată în curs, în estul Ucrainei.

Regiunea Donbas, în centrul căreia se află Doneţkul, este o importantă zonă de producţie minieră. Accidentele în minele din această regiune sunt destul de frecvente.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite