Rusia ţinteşte „integrarea de facto a Ucrainei”, acuză UE într-un document ce propune opţiuni de sprijin contra agresiunii ruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

Potrivit unui document UE consultat de Bloomberg, măsuri luate de Kremlin precum organizarea de alegeri nelegitime şi emiterea de paşapoarte pentru locuitorii din Donbas „vizează integrarea de facto în Rusia a zonelor necontrolate de guvernul central din Ucraina”. Serviciul European de Acţiune Externă al UE urmează să întocmească un raport despre propunerile din document.

„Rusia nu plănuieşte să absoarbă pe nimeni şi nici nu a făcut asta vreodată”, a reacţionat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov vineri prin videoconferinţă.

O autonomie mai mare ar putea permite Donbas să aibă o putere de veto asupra unor obiective precum apartenenţa la NATO şi EU. Putin se opune, dar acestea sunt susţinute de majoritatea populaţiei de 42 de milioane de oameni.

Tensiunile dintre foştii aliaţi sovietici au crescut luna trecută după ce Rusia a masat echipament militar şi peste 100.000 de soldaţi la graniţă şi ulterior retrăgându-i în mare parte după solicitări de dezescaladare ale liderilor ţărilor vestice. În semn de susţinere, secretarul de stat american Antony Blinken a mers săptămâna trecută la Kiev.

Documentul UE prezintă o listă de opţiuni ale blocului astfel încât să fie consolidată rezilienţa Ucrainei în faţa agresiunii ruse.

Între aceste soluţii se numără:

Intensificarea sprijinului în vederea gestionării „ameninţărilor hibride inclusiv pentru combaterea pericolelor cibernetice şi a dezinformării”.

Facilitarea programului de vaccinare anti-coronavirus al Ucrainei, în special pentru grupurile vulnerabile pentru a evita slăbirea şi mai mare a ţării ce trece printr-o criză prelungită sanitară şi socio-economică”.

Întărirea securităţii energetice pentru a atenua dependenţa de Rusia.

Îmbunătăţirea eforturilor privind respingerea legitimităţii paşapoartelor ruseşti emise rezidenţilor din Crimeea şi anumite părţi din Donbas.

Să se aibă în vedere ca Ucraina să poată lua parte la unele proiecte de securitate europene.

Sancţionarea suplimentară a Rusiei „va depinde de o deteriorare mai severă a situaţiei privind suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei”, se mairată în document.

La rândul său,Ucraina a cerut sprijinul Bruxellesului pentru a accede la NATO.

Ambasadorii UE din comitetul politic şi de securitate a blocului au avut opinii divergente cu privire la document în discuţiilor, marţi, potrivit unui memoriu separat văzut de Bloomberg. Un grup a susţinut calendarul şi conţinutul opţiunilor. Un altul a spus că propunerile nu evidenţiază suficient reformele pe care Ucraina trebuie să le implementeze - cum ar fi măsurile anticorupţie - şi că statele membre ar trebui aibă mai multe discuţii înainte de a explora o cooperare care implică programele de securitate ale blocului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite