Rusia şi SUA se acuză reciproc privind trupele din Ucraina: acuzaţiile sunt „izbitor de incompetente“ sau doar „încercări ridicole“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia şi Statele Unite ale Americii se acuză reciproc că pun în pericol termenii armistiţiului prin aducerea de trupe în zona de conflict din estul Ucrainei. În ultimele zile, luptele din Doneţk şi Mariupol s-au intensificat, anunţă „Wall Street Journal“ (WSJ).

Intensificarea retoricii dintre SUA şi Rusia vine pe fondul unor semne de nelinişti din estul Ucrainei care pun în pericol acordul de la Minsk, semnat în ianuarie. Deşi joi intensitatea luptelor din estul Ucrainei părea atenuată, în ultimele zile trupele ucrainene şi rebelii proruşi au schimbat focuri de armă lângă oraşele Doneţk şi Mariupol, anunţă observatorii europeni.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, Marie Harf, a acuzat miercuri Rusia că întăreşte sistemele de apărare aeriene din interiorul Ucrainei, numind această înarmare drept „cea mai mare cantitate de echipament de apărare rus din estul Ucrainei, încă din august 2014“. Harf a declarat şi că trupele ruse iau parte la exerciţii militare alături de rebelii proruşi din zonă, încălcând clar armistiţiul, dar şi că forţele ruse se adună masiv de-a lungul graniţei cu Ucraina.

De cealaltă parte, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Rusia, Igor Konaşenkov, a negat aceste acuzaţii spunând că sunt „izbitor de incompetente“. El a acuzat că SUA trimit forţe în zonele de luptă şi că acestea sunt prezente lângă oraşele Mariupol, Severodoneţk, Artimovsk şi Volnovaha.

Săptămâna aceasta SUA a început, formal, să antreneze trupele ucrainene la o bază aflată în vestul ţării, lângă graniţa cu Polonia. SUA neagă că are trupe oriunde altundeva în Ucraina. Pentagonul a numit afirmaţiile Rusiei ca fiind „o încercare ridicolă de a distrage atenţia“ de la activităţile Rusiei din regiune.

Rusia continuă să furnizeze arme letale, să antreneze şi să controleze separatiştii din estul Ucrainei, într-o încălcare flagrantă a angajărilor Moscovei de la Minsk şi a suveranităţii Ucrainei“, a declarat Eileen Lainez, purtător de cuvânt al Pentagonului.

Departamentul de Stat a emis un comunicat prin care spunea că secretarul John Kerry a discutat miercuri situaţia Ucrainei cu ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, şi că a îndemnat ca Rusia să-şi retragă forţele din Ucraina. Departamentul de Stat nu a specificat şi răspunsul lui Lavrov, însă Rusia a negat în mod repetat că ar avea trupe pe teritoriul ucrainean, notează WSJ.

Programul de antrenament american din vestul Ucrainei implică aproximativ 300 de soldaţi care au început activitatea luni, alături de două unităţi de elită ucrainene. Kremlinul a denunţat această implicare spunând că reprezintă o escaladare periculoasă a conflictului din Ucraina, conchide WSJ.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite