Rusia a spionat campania electorală a lui Macron, prin Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron

Agenţi ruşi au creat 24 de conturi false pe Facebook pentru a obţine informaţii de la echipa de campanie a lui Emmanuel Macron, înaintea alegerilor prezidenţiale, potrivit unui congresman american şi altor două surse, citate de Reuters.

Agenţii ruşi se dădeau drept amici ai prietenilor asociaţilor lui Macron pentru a obţine informaţii personale de la aceştia, conform surselor.

 Angajaţi de la Facebook ar fi remarcat acest lucru în primul tur al alegerilor prezidenţiale franceze şi ar fi constatat că au fost utilizate instrumente informatice folosite deja de o unitate din cadrul GRU - serviciile de informaţii ale armatei ruse.

Ei cred că intruşii nu au putut să se infiltreze destul de adânc, pentru a plasa viruşi sau a fura parole, obiectivul probabil al operaţiunii.

Aceeaşi unitate GRU - cunoscută sub numele de Fancy Bear sau APT 28 de către societăţile în domeniul securităţii informatice - a fost pusă în discuţie în piratarea Comitetului Naţional Democrat (DNC) în campania prezidenţială americană în 2016.

Facebook a transmis în aprilie că a luat măsuri împotriva conturilor false ce răspândeau informaţii greşite despre alegerile franceze, dar efortul de infiltrare în reţelele de socializare ale oficialilor preşedintelui francez nu au fost anterior raportate.

 Facebook a confirmat pentru Reuters că a depistat existenţa unor conturi frauduloase în Franţa şi că le-a dezactivat.

Reprezentanţi ai gigantului i-au informat pe partenerii lor americani, avansând numărul de 70.000 de conturi, în contextul în care firma vorbea în aprilie de 30.000 de conturi.

Rusia a negat în mod repetat că ar fi interferat în alegerile franceze prin atacuri cibernetice sau publicarea unor emailuri sau documente. Agenţi de informaţii ai SUA au declarat în luna mai jurnaliştilor de la Reuters că hackeri ce aveau legături cu Guvernul rus au fost implicaţi în campania din Franţa, însă nu aveau dovezi concludente că într-adevăr Kremlinul ar fi ordonat atacul cibernetic.

Oficiali ai serviciilor de informaţii şi implementare a legii din Franţa nu au făcut acuzaţii în mod public în legătură cu atacurile asupra campaniei prezidenţiale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite