Rusia solicită ridicarea sancţiunilor în timp ce UE vizează separatiştii ucraineni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sâmbătă, Rusia a solicitat Uniunii Europene să ridice sancţiunile impuse Moscovei şi a promis să renunţe la embargoul pe alimente. Însă un oficial UE a respins o asemenea idee, mai ales că blocul european a impus măsuri asupra rebelilor ucraineni din cauza alegerilor ilegale ţinute în estul separatist al Ucrainei, informează Reuters.

Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite ale Americii au impus sancţiuni economice Rusiei la sfârşitul lunii iulie, fiind vizate sectoarele energetice, bancare şi de apărare, pentru a pedepsi susţinerea Moscovei pentru rebelii ucraineni. Aceste sancţiuni au fost cele mai dure măsuri luate până acum de Occident. Ca răspuns, Moscova a interzis mare parte din importurile alimentare occidentale, în valoare de nouă miliarde de dolari, anual. 

Nu ne aşteptăm la nimic din partea partenerilor noştri europeni. Singurul lucru pe care îl vrem de la ei este să lase baltă sancţiunile fără sens, să le ridice şi să renunţe la listele negre“, a declarat ministrul adjunct al Externelor, Alexei Meşkov, citat de agenţia de ştiri Interfax. În schimb, acest lucru ne va permite să renunţăm şi noi la listele noastre“, a adăugat el.

Acest gest din partea Moscovei vine pe fondul unor sancţiuni UE impuse pentru 13 ucraineni acuzaţi că au organizat alegeri ilegale în estul Ucrainei, pe 2 noiembrie, lovind astfel separatiştii şi organizaţiile lor prin îngheţare de fondurilor şi interdicţii de călătorie, notează Reuters.

Jean-Claude Juncker, noul preşedinte ale Comisiei Europene, spune că anexarea regiunii ucrainene Crimeea, la Rusia, ce a avut loc în martie, a lăsat Europei doar două opţiuni: să pornească război împotriva Rusiei sau să impună sancţiuni economice. 

Dacă nu vrei război, cealaltă posibilitate o reprezintă sancţiunile. Şi trebuie impuse sancţiuni care să producă un efect“, a declarat Juncker pentru radio RTL din Luxemburg, ţara sa natală. „Trebuie să menţinem aceste sancţiuni atâta vreme cât nu vedem gesturi ruseşti în regiune“, a adăugat Juncker, referindu-se la Ucraina.

Săptămâna aceasta, ministrul Finanţelor din Rusia, Anton Siluanov a spus că preţul scăzut al petrolului şi sancţiunile economice impuse vor costa Rusia în jur de 130-140 de miliarde de dolari pe an, echivalentul a 7% din economia Rusiei.

Meşkov a estimat pierderile ruseşti de anul viitor, din cauza sancţiunilor UE, la 50 de miliarde de dolari, adăugând că profitul din comerţul anumitor produse dintre Rusia şi Europa a scăzut cu procente mai mari de 10%. Un raport Reuters de luna aceasta a demonstrat că exporturile europene în Rusia au scăzut cu aproape 20% în august, comparativ cu luna iulie, din cauza sancţiunilor.

Juncker a declarat că nu vede scopul ameninţării constante cu sancţiunile, dar a avertizat că mai multe sancţiuni ar putea fi impuse dacă Moscova nu ia măsuri să rezolve conflictul din estul Ucrainei.

Oficialii UE sunt îngrijoraţi că armistiţiul încheiat în septembrie în Ucraina nu este menţinut şi spun că votul rebelilor din est a fost încurajat de Rusia pentru a submina suveranitatea Kievului.

SUA şi UE au denunţat votul separatiştilor din estul Ucrainei ca fiind „ilegal şi ilegitim“, însă Rusia spune că va recunoaşte rezultatul lui, adâncind astfel o criză care a început cu eliminarea de la putere a preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici susţinut de Moscova, în februarie, şi cu anexarea peninsulei Crimeea, din martie.


Citeşte şi:

Riscul de intrare în recesiune a Rusiei a crescut la un nivel record din cauza declinului cotaţiilor petrolului

Probabilitatea ca economia Rusiei să intre în recesiune în următoarele 12 luni a crescut la nivelul record de 75%, din cauza declinului accentual al cotaţiilor petrolului, potrivit unui sondaj în rândul analiştilor, transmite Bloomberg.

Cum au fost afectate firmele britanice de sancţiunile economice impuse Rusiei

Efectele sancţiunilor economice impuse de Occident Rusiei, pe fondul crizei din Ucraina, s-au răsfrânt şi asupra unor companii din Marea Britanie. O analiză BBC arată cât de mult ar putea suferi economia Regatului, dacă liderii occidentali decid să înăsprească măsurile punitive la adresa Moscovei.

Ministrul rus de Finanţe: Rusia va pierde 32 de miliarde de euro pe an din cauza sancţiunilor occidentale

Rusia ar urma să piardă 32 de miliarde de euro pe an din cauza sancţiunilor occidentale şi până la 80 de miliarde de euro din cauza prăbuşirii cursului petrolului, a estimat luni ministrul rus al Finanţelor, Anton Siluanov, citat de AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite