Rusia şi-a pierdut dreptul de vot în Consiliul Europei, din cauza anexării Crimeei

Rusia şi-a pierdut dreptul de vot în Consiliul Europei, din cauza anexării Crimeei

Componenţa Consiliului Europei

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat, joi, la Strasbourg suspendarea până la sfârşitul lui 2014 a dreptului de vot a 18 dintre membrii săi ruşi, ca sancţiuni în urma anexării Crimeei de către Rusia, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

APCE a adoptat o rezoluţie în acest sens cu 145 de voturi din partea membrilor prezenţi, faţă de 21 împotrivă şi 22 de abţineri. Deputaţii ruşi au boicotat dezbaterea prealabilă acestui vot, denunţând o "farsă".

„Pentru a-şi exprima condamnarea şi dezaprobarea în faţa acţiunilor Federaţiei Ruse cu privire la Ucraina", Adunarea a decis să suspende, până la sfârşitul lui 2014, dreptul de vot al delegaţiei ruse, dar şi dreptul de a fi reprezentată la unele instanţe conducătoare ale Adunării, precum şi de a participa la misiunile de observare a alegerilor.

Imediat după acest vot, liderul celor 18 aleşi ruşi, Aleksei Puşkov, a ameninţat în cadrul unei conferinţe de presă că delegaţia sa părăseşte APCE, unde prezenţa sa nu mai are „niciun sens". El a anunţat că o decizie pe acest subiect va fi luată în săptămânile următoare.

APCE - care nu are putere legislativă dar este destinată favorizării dialogului, în special pe teme legate de democraţie şi drepturile omului - reuneşte la Strasbourg 318 deputaţi, proveniţi din parlamentele naţionale a 47 de state membre ale Consiliului Europei. Printre ei se numără 18 ruşi şi 12 ucraineni.

Rusia a anunţat deja că nu va accepta nicio sancţiune fără să reacţioneze la APCE. Aceasta a privat-o deja de dreptul de vot în 2000, când Vladimir Putin a lansat cel de-al doilea război în Cecenia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: