Rusia a returnat navele ucrainene capturate, devastate. Le-au luat până şi toaletele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata ucraineană spune că cele trei nave capturate de Rusia în urmă cu aproape un an şi eliberate pe 19 noiembrie au fost returnate în condiţii foarte proaste.

Viceamiralul Ihor Voroncenko, şeful marinei, a declarat că, din cauza stării lor, navele - două nave mici de artilerie blindate şi o remorcă - sunt remorcate încet de alte nave.

„Nu mai pot naviga singure. Ruşii au luat lămpi, prize de curent şi toalete. Vom arăta lumii întreaga barbarie rusă”, a spus Voroncenko.

   

"Am constatat că o parte din echipament şi arme lipseşte", a deplâns preşedintele Zelenski, asigurând că navele vor fi reparate în trei luni.

La rândul său, Ministerul Apărării ucrainean a anunţat că navele vor fi examinate de anchetatori militari.

Informaţiile colectate vor fi folosite pentru a judeca "acţiunile Rusiei în instanţele ucrainene şi internaţionale", a precizat amiralul ucrainean Igor Voroncenko într-un comunicat.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este de aşteptat să viziteze astăzi navele din portul Ochakiv din sudul regiunii Mikolaiv.

Pe 25 noiembrie 2018, navele Gărzii de Coastă din Rusia au tras şi au confiscat cele trei nave şi echipajele acestora, formate din 24 de marinari, în strâmtoarea Kerci, în timp ce se îndreptau din Marea Neagră spre portul ucrainean Mariupol, pe Marea Azov.

Ucraina a caracterizat atacul şi capturarea ulterioară a celor 24 de membri ai echipajului drept o încălcare a dreptului maritim internaţional.

Pe 25 mai, tribunalul maritim al ONU a ordonat Rusiei să elibereze imediat echipajele şi bărcile aflate în pericol, o hotărâre pe care Moscova a ignorat-o.

Militarii ucraineni au fost eliberaţi pe 7 septembrie ca parte a unui schimb de prizonieri între Rusia şi Ucraina, timp în care fiecare parte a schimbat 35 de captivi.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite