Rusia pregăteşte o multi-criză în lume: ce scenarii ar putea aplica Kremlinul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

În următoarele săptămâni, Rusia va încerca să implementeze câteva scenarii multi-criză pentru Occident, potrivit unui articol realizat de Mikhail Gonchar, preşedintele Centrului pentru Studii Globale Strategia XXI din Kiev, şi Denis Vinsky, şeful Biroului Baltic pentru Iniţiativa celor Trei Mări.

"Se vede un plan lung - un scenariu multi-criză. Pe lângă criza alimentară din ţările africane, Rusia vrea să umfle scenariul «holodomor» din Europa, care nu a funcţionat iarna trecută", au precizat Mikhail Gonchar şi Denis Vinsky într-un articol pentru ZN.UA

Potrivit sursei citate, „din moment ce SUA şi NATO arată laşitate în problema deblocării militare a Mării Negre, Kremlinul consideră că Germania şi UE vor manifesta aceeaşi laşitate pe frontul gazelor”. Mai ales că „ultimatumul rublei” impus de Kremlin a funcţionat, deşi nu în totalitate. Acest lucru le dă ruşilor încredere că ar trebui să treacă în continuare la creşterea ratelor şi la şantaj.

Astfel, pentru a fi mai convingător, Kremlinul ar putea instrui Gazprom să înceteze tranzitul de gaz prin Ucraina sub un pretext sau altul şi să deconecteze Republica Moldova de la alimentarea cu gaze - în contextul avizului pozitiv dat de Comisia Europeană pentru obţinerea statutului de stat candidat la UE. Totodată ar putea apărea brusc „incidente tehnice” pe legăturile transatlantice de fibră optică dintre Europa şi America de Nord. 

"Va reuşi scenariul multicriză? Nici Kremlinul, nici Gazprom nu sunt siguri de acest lucru, dar algoritmul acţiunilor rău intenţionate pentru securitatea energetică a UE şi a Ucrainei este deja vizibil. Cacealma, tatonare, deghizare, aceste metode din arsenalul FSB din zilele KGB şi NKVD sunt deja în acţiune, vom vedea în curând cum funcţionează din nou şantajul şi provocarea”, notează autorii articolului.

Acum Rusia încearcă să creeze impresia de probleme cu Nord Stream 1. Iar ambasadorul Rusiei la UE, Vladimir Cijkov, a ameninţat deja că va opri complet Nord Stream 1.

Mai mult, Rusia va anunţa cel mai probabil că Nord Stream 2, care a fost oprit definitiv ca urmare a sancţiunilor, este singura salvare pentru Europa de „marea rece”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite