Rusia plănuieşte să anexeze regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk prin alegeri „false”, afirmă SUA

Rusia plănuieşte să anexeze regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk prin alegeri „false”, afirmă SUA

Ambasadorul SUA la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Michael Carpenter, a declarat, luni, la Washington, că Rusia plănuieşte să anexeze regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk prin alegeri „false”, transmite The Guardian.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Potrivit celor mai recente rapoarte, credem că Rusia va încerca să anexeze «Republica Populară Doneţk» şi «Republica Populară Lugansk» la Rusia”, a afirmat Carpenter.  

Potrivit acestuia, rapoartele afirmă că Rusia plănuieşte să pună la cale referendumuri de aderare „cândva la mijlocul lunii mai”.

Carpenter a mai precizat că Statele Unite cred, de asemenea, că Rusia are în vedere un plan similar într-o a treia regiune, Herson, unde Moscova şi-a consolidat recent controlul şi a impus utilizarea monedei sale.  

„Credem că rapoartele sunt foarte credibile. Din nefericire, am avut mai mult dreptate decât am greşit în expunerea a ceea ce credem că ar putea urma şi, prin urmare, aceasta este o parte din ceea ce încercăm să facem aici. Astfel de referendumuri false - voturi fabricate - nu vor fi considerate legitime şi nici încercările de anexare a unor teritorii ucrainene suplimentare. Dar trebuie să acţionăm cu un simţ al urgenţei", a mai afirmat înaltul oficial.   

Carpenter a declarat că este posibil, de asemenea, ca liderii Rusiei să încerce să preia controlul asupra altor părţi ale Ucrainei, prin impunerea de „marionete şi reprezentanţi” în guvernele locale şi prin forţarea plecării oficialilor aleşi în mod democratic.  

El a precizat că acesta părea să fie obiectivul iniţial al Moscovei la Kiev - un plan care includea instalarea unei noi constituţii în Ucraina - dar că forţele ruseşti au fost forţate să se retragă în estul şi sudul ţării după ce nu au reuşit să cucerească capitala. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările