Rusia creează premise pentru intervenţie militară în Ucraina şi oferă cetăţenie locuitorilor din Crimeea: „Dacă vreţi să rămâneţi cu Rusia, vă vom susţine”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce 10.000 de oameni au strigat la Sevastopol „Mamă Rusia, salvează-ne de fasciştii de la Kiev”, Moscova a anunţat că va oferi cetăţenie tuturor locuitorilor din Crimeea.

Mai mulţi parlamentari ruşi au sosit luni noapte în Crimeea, peninsula pro-rusă a Ucrainei, transmite Euronews, şi au fost întâmpinaţi de oficiali locali. Parlamentarii liberal-democraţi din Rusia au venit în Crimeea pentru a transmite mesajul că toţi locuitorii de aici pot solicita cetăţenie rusă. 

Parlamentarii ruşi au transmis de asemenea că, dacă locuitorii din Crimeea preferă să se alăture din nou Rusiei, atunci decizia lor va fi susţinută de Moscova, transmite Euronews. 

Fostul lider sovietic Nikita Hruşciov a dăruit Crimeea Ucrainei în anii 50, în semn de prietenie între cele două ţări. În 2008, când a pornit războiul cu Georgia, Rusia susţinea că-şi protejează cetăţenii din Abazia şi Oseţia.

image

„Acum, Ucraina este în expectativă. Sperăm că, dacă va izbucni ceva, cum s-a întâmplat în Abazia şi Oseţia, Rusia nu va sta de-o parte”, explică pentru Euronews Anatoli Mareta, cazac şi protestatar din Crimeea. 

Drapelul ucrainean a fost deja înlocuit cu cel rus

Deja, locuitorii din Sevastopol şi-au ales un nou primar, cu cetăţenie rusă. Aproximativ 20.000 de persoane au protestat duminică în oraşul-port faţă de schimbarea de putere de la Kiev, pe care o califică drept „lovitură de stat a fasciştilor”. Ei l-au ales primar pe Alexei Chalov, cetăţean rus şi cunoscut om de afaceri în regiune, transmite agenţia de ştiri Navitor din Crimeea, preluată de publicaţia „The Moscow Times”. 

În întreaga peninsulă au loc astfel de manifestări de stradă. În oraşul estic Kerci, protestatarii au sfâşiat drapelul ucrainean, dându-l jos de pe sediul primăriei, şi l-au arborat în locul lui pe cel rus. 

Deja, tot mai mulţi locuitori din peninsulă s-au înscris în grupări paramilitare pentru a se „apăra” de fascişti.  

Crimeea a făcut parte din Rusia până când Hruşciov a dăruit peninsula republicii sovietice Ucraina. Două decenii după destrămarea URSS, mulţi ruşi încă mai consideră peninsula pământ rusesc. 

Săptămâna trecută, un oficial rus a anunţat că Rusia se va implica în acţiuni militare pentru a-şi menţine influenţa asupra Crimeei. „Dacă Ucraina se scindează, va izbucni un război. Vor pierde Crimeea în primul rând pentru că vom merge acolo şi o vom proteja, exact aşa cum am făcut în Georgia”, a declar oficialul sub protecţia anonimatului pentru publicaţia britanică „Financial Times”. 

„Rusia a atacat Georgia în 2008 pentru a o împiedica să emită pretenţii asupra unui teritoriu separatist, Oseţia de Sud, ai cărei rezidenţi au fost curtaţi de Mosccova mai bine de-un deceniu cu daruri precum cetăţenie rusă şi beneficiile economice asociate”, scrie „The Moscow Times”. 

La Sevastopol, portul în care se află baza flotei ruse la Marea Neagră, 10.000 de oameni au strigat încă de duminică seară împotriva înlăturării de la putere a lui Ianukovici. În acelaşi ton cu declaraţiile preşedintelui demis şi ale Moscovei, ei consideră că schimbarea de gardă s-a făcut prin lovitură de stat.  

Cu steaguri ruse şi mesaje pro-Moscova, ei au strigat „Mama Rusia, salvează-i de fascism pe copiii tăi abandonaţi” şi „Fasciştii au ajuns la putere în Kiev”, potrivit corespondentului AFP.

Aici, oamenii spun că au ieşit în stradă pentru a-şi apăra oraşul de „bandiţii fascişti de la Kiev”, însă o bună parte dintre protestatari nu sunt mulţumiţi nici de prestaţia regimului Ianukovici de la izbucnirea protestelor, la jumătatea lunii noiembrie. „Ianukovici nu mai este preşedintele meu, el a dat dovadă de laşitate trimiţând poliţişti neprotejaţi împotriva unor bandiţi înarmaţi”, explică un bărbat de 53 de ani. 

   

 CITEŞTE MAI MULT

Nave ruseşti au ajuns pe coasta ucraineană a Crimeii. Cresc temerile asupra unei invazii Nave militare ruseşti transportând soldaţi au ajuns pe coasta ucraineană a peninsulei Crimeea, potrivit site-ului rus de informaţii flot.com, alimentând temerile experţilor că ar putea reprezenta începutul unei anexări a regiunii autonome ucrainene, Crimeea, de către Rusia, anunţă publicaţia online International Business Times.

„The Financial Times”: Rusia este pregătită pentru un război în Crimeea Un înalt funcţionar de la Moscova a declarat sub protecţia anonimatului că Rusia este pregătită să lanseze o ofensivă militară în Crimeea, republică autonomă din Ucraina, pentru a interveni în favoarea populaţiei ruse majoritare şi pentru a-şi apăra bazele militare.

De ce o nouă Ucraina este cel mai mare coşmar al Kremlinului: Moldova ar putea fi prima care preia mişcarea EuromaidanSchimbările fundamentale care se petrec zilele acestea la marginea Rusiei reprezintă cel mai mare coşmar al Kremlinului, notează un specialist în Ucraina. Nu este vorba doar despre extinderea birocraţiei UE atât de aproape de Moscova, ci de ceva de 10 ori mai rău: posibilitatea ca restul statelor aflate încă sub influenţa Moscovei să preia mişcarea Euromaidan. Prima ţară în care s-ar putea întâmpla asta este Moldova.

De ce revoluţia din Kiev ar putea declanţa un tsunami care să înconjoare întreaga Europă.„Haosul din Kiev ar putea declanşa un tsunami care rupe geamandurile Europei de Vest. Este o greşeală să credem că suntem simpli spectatori, de la o distanţă sigură”, scrie istoricul Mark Almond într-o analiză publicată de tabloidul britanic „Daily Mail”. Radicalizarea protestanţilor reprezintă, în opinia lui Almond, cel mai important risc care ar putea transforma un conflict aparent intern într-un război internaţional în toată regula.

FOTO Ucraina: după revoluţie, judecata. Protestatarii târăsc în Euromaidan un presupus lunetist responsabil pentru represiunea sângeroasă. Protestatarii ucraineni din Piaţa Independenţei, scena Euromaidanului în ultimele trei luni, au preluat controlul asupra mai multor clădiri în care au stat săptămâna trecută lunetiştii, responsabili pentru cea mai mare parte a celor aproximativ 100 de morţi înregistraţi într-o singură zi. Manifestanţii au capturat astfel cel puţin un presupus lunetist, pe care l-au târât în Euromaidan, unde l-au pedepsit pentru sângele vărsat.

Cum a devenit „Prinţesa gazului” una dintre cele mai puternice femei din lume. O eroină comparată cu Ioana D`Arc, mâna de fier în mănuşa de catifea care a strangulat corupţia, dar totodată femeia fără apărare în faţa oligarhilor care au nedreptăţit-o. Iulia Timoşenko este unul dintre cei mai marcanţi politicieni ucraineni din perioada post-sovietică. Este „sufletul” Revoluţiei Portocalii din 2004, moment despre care s-a crezut că va marca ruperea definitivă a clasei politice ucrainene de oligarhie şi de Rusia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite