Rusia este menţionată pentru prima dată printre principalele ameninţări externe la adresa Bulgariei

Rusia este menţionată pentru prima dată printre principalele ameninţări externe la adresa Bulgariei

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov

În raportul anual al guvernului de la Sofia, se arată că Rusia nu respectă integritatea teritorială a statelor independente, reprezentând una din principalele ameninţări la adresa securităţii Bulgariei.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
„Acţiunile Rusiei sunt sursa de instabilitate regională şi ameninţă Europa unită, liberă şi paşnică”, se arată în documentul semnat de primul ministru Boiko Borisov şi de membrii cabinetului care a fost depus în Parlament pentru aprobare .
 
„Se înmulţesc ameninţările la adresa securităţii în primul rând în zona Mării Baltice, Mării Negre şi a părţii de est a Mării Mediterane în care Rusia îşi întăreşte prezenţa şi pune la cale un număr tot mai mare de activităţi militare. La aceasta se adaugă conflictele în periferia Europei şi în regiuni vecine care devin surse permanente de instabilitate”, scriu autorii raportului citat de europa libera.
 
Aceştia acordă o atenţie specială modernizării intensive a instalaţiilor militare în peninsula Crimeea anexată într-un mod ilegal, şi eforturilor de integrare a acesteia în viaţa economică, socială şi politică a Rusiei, prospecţiunilor pentru resurse energetice în şelful Mării Negre. Aceste activităţi afectează într-un mod trainic balanţa geostrategică în regiunea Mării Negre.
 
Printre problemele care ameninţă securitatea naţională a Bulgariei este menţionată şi deteriorarea relaţiilor între FederaţiaRusă şi NATO.
 
„Neîndeplinirea sau aplicarea parţială de către Rusia a unor acorduri internaţionale în sfera controlului armamentelor şi a armelor convenţionale, războiul informaţional şi folosirea pe scara largă a unor strategii hibrid subminează încrederea şi îngreunează revenirea la dialog şi elaborarea unor soluţii trainice la problemele securităţii europene.”
 
Criza se adânceşte în urmă tentativelor tot mai intense ale Rusiei de a-şi restabili şi extinde sferele de influienţă... prin acţiuni în domeniul militar, economic şi cultural prezentate deseori drept colaborare reciroc avantajoasă sau ajutor în apărarea suveranităţii şi identităţii naţionale.
 
citeste totul despre: