Rusia va livra gaze Chinei. Putin şi Xi Jinping au semnat un acord pentru 30 de ani

Rusia va livra gaze Chinei. Putin şi Xi Jinping au semnat un acord pentru 30 de ani

Vladimir Putin şi preşedintele Chinei, Xi JinPing

Vizita preşedintelui Putin în China s-a încheiat cu semnarea unui acord pentru livrarea de gaze prin gigantul rus Gazprom pentru Republica Populară Chineză, în următorii 30 de ani. Negocierile dintre Rusia şi China au durat peste zece ani, , iar valoarea livrărilor este evaluată de presa internaţională la peste 400 miliarde de dolari.

Potrivit Russia Today, un memorandum de înţelegere între cele două companii de stat a fost semnat în prezenţa liderului de la Kremlin şi al preşedintelui chinez Xi Jinping în ultima zi a vizitei lui Putin la Shanghai.

Deşi directorul general al companiei Gazprom a declarat că preţul la care RP Chineză va achiziţiona gaze rămâne „un secret comercial“, experţii estimează că ruşii vor primi 350 de dolari pentru 1000 de metri cubi, în timp ce statele europene plătesc în medie 380 de dolari. 

Acordul prevede ca Gazprom să înceapă să livreze din 2018 Chinei câte 38 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, pentru o perioadă de 30 de ani.

Europa este în continuare cea mai mare piaţă a Gazprom, cu peste 160 de miliarde de metri cubi anul trecut, însă Rusia foloseşte toate oportunităţile pentru a-şi diversifica livrările de gaze şi pentru a-şi creşte prezenţa în Asia, notează Russia Today.

Gazprom şi CNPC au semnat acorduri, începând din 2009, pentru două gazoducte care să transporte gaze naturale din Siberia către China. Când ambele conducte vor deveni operaţionale, Rusia va putea livra în Asia 68 de miliarde de metri cubi de gaz anual.

China a consumat anul trecut circa 170 de miliarde de metri cubi de gaz, iar până în 2020 volumul este estimat să urce la 420 de miliarde de metri cubi pe an.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: