Rusia îşi pierde influenţa în Balcani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia lui Vladimir Putin a pierdut în mare parte bătălia pentru influenţă în Balcani. Nouă dintre cele 12 ţări din regiune sunt membre ale Alianţei Nord-Atlantice, iar toate statele din Balcani sunt fie în Uniunea Europeană, fie aspirante la statutul de membru, relevă Bloomberg.

Dar chiar şi aşa, Kremlinul refuză să se dea bătut şi duce un război aproape deschis împotriva acordului la care au ajuns Grecia şi Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM) cu privire la denumirea acesteia din urmă. 

Odată cu această înţelegere, prin care FYROM se va numi Macedonia de Nord, în timp ce regiunea greacă din nord va fi denumită în continuare Macedonia, este eliminată disputa privind numele Macedoniei, care a împiedicat aderarea acestei ţări la NATO şi Uniunea Europeană. 

Rusia a încurajat însă, pe cât posibil, în ambele ţări opoziţia faţă de acordul care înlătură una dintre ultimele bariere din calea integrării europene a acestui stat balcanic. 

Astfel, săptămâna trecută, Grecia a anunţat că va expulza doi diplomaţi ruşi pentru tentativă de mituire a unor oficiali. Potrivit agenţiei citate, ruşii ar fi încercat să influenţeze acordul prin incitarea clerului şi grupurilor naţionaliste din nordul Greciei, unde există o mică, dar influentă comunitate rusă. 

Unul dintre reprezentanţii acesteia este miliardarul Ivan Savvidi, care le-ar fi dat cel puţin 300.000 euro oponenţilor macedoneni ai acordului, inclusiv suporterilor naţionalişti ai clubului macedonean de fotbal Vardar.

Totuşi, Rusia neagă orice interferenţă în Macedonia, în ciuda poziţiei sale asumate potrivit căreia intrarea acestei ţări în NATO nu este în interesul ei. 

Potrivit Bloomberg, Rusia nu are cum să oprească intrarea statelor din fosta Iugoslavie în UE. Iar dintre toate acestea, numai Serbia nu se va alătura, cel mai probabil, NATO.

Cu toate acestea, Moscova continuă să cheltuiască bani, să rişte scandaluri şi chiar subminarea relaţiilor cu ţări europene care au o atitudine relativ prietenoasă faţă de Rusia, cum ar fi Grecia. 

Expertul în regiunea balcanică Dimitar Bechev a oferit o posibilă explicaţie pentru această stare de fapt în cartea pe care a publicat-o în 2017 „Puterea rivală: Rusia în Europa de Sud-Est“. Potrivit lui, Rusia nu are cu adevărat o strategie în Balcani, ci joacă un joc oportunist, încercând să-şi dezechilibreze adversarii occidentali şi să-şi păstreze influenţa - dacă nu asupra guvernelor, măcar asupra unor segmente ale populaţiei. 

Modul în care acţionează în această regiune seamnă cu jocul făcut în SUA şi UE. Crearea unor neplăceri de dragul de a crea neplăceri înseamnă ceva pentru preşedintele rus, Vladimir Putin, chiar dacă nu poate spera la o victorie majoră, adaugă agenţia citată. Pentru Kremlin, crearea unor diviziuni în anumite ţări este un scop în sine.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite