Rusia cere anchetă în cazul lunetiştilor care au ucis în timpul violenţelor din Ucraina

Rusia cere anchetă în cazul lunetiştilor care au ucis în timpul violenţelor din Ucraina

Noile autorităţi de la Kiev caută să dezlege misterul lunetiştilor care au ucis în Kiev

Noi date apar în legătură cu lunetiştii care au tras în protestatarii din Euromaidan. Procurorul General de la Kiev a declarat că deţine informaţii despre locaţiile de unde au tras aceştia.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Putem spune cu certitudine că lunetiştii au tras de pe clădirea Băncii Naţionale a Ucrainei. Acolo au fost descoperite tuburi de cartuşe de la armă cu lunetă. Această versiune a fost investigată şi este confirmată oficial", spune procurorul general al Ucrainei, Oleg Mahniţki.

Mahniţki a anunţat că printre inculpaţii în dosarul privind uciderile în masă figurează şeful unităţii cu destinaţie specială a poliţiei din Peninsula Crimeea.

Pe internet a fost postată, miercuri, o înregistrare telefonică între şefa diplomaţiei europene Catherine Ashtonşi ministrul estonian de Externe,Urmas Paet.  crede că lunetiştii, care au tras în ambele tabere ar fi fost angajaţi de cineva din tabăra opoziţiei. Convorbirea dintre Paet şi Ashton ar fi fost interceptată de către angajaţi ai Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), care i-au rămas loiali preşedintelui Viktor Ianukovici. Interceptarea datează din 26 februarie, după o vizită a şefului diplomaţiei Estoniei în capitala ucraineană.

În fragmentul de conversaţie, postat pe YouTube, ministrul eston spune că deţine aceste informaţii de la doctoriţa Olga, făcând referire, cel mai probabil, la Olga Bogomoleţ, medicul Maidanului, care i-a tratat deopotrivă pe manifestanţii şi poliţiţtii răniţi în Piaţa Independenţei.

„Olga mi-a spus că, judecând după probele de care dispune, aceiaşi lunetişti au tras atât în poliţişti, cât şi în persoanele adunate în piaţă“, afirmă Paet. El mai spune că doctoriţa Bogomoleţ i-a arătat fotografii şi i-a citat avize medicale care confirmă că gloanţele, care au provocat morţi de ambele părţi, au fost trase din aceleaşi arme şi sunt de acelaşi tip.

„Dar ceea ce mă îngrijorează în special este că noua coaliţie nu vrea să investigheze aceste episoade. Devine din ce în ce mai clar că nu Ianukovici stă în spatele lunetiştilor, dar cineva care face parte în prezent din noua coaliţie“, îi spune ministrul eston şefei diplomaţiei europene.

Conform transcriptului discuţiei telefonice publicat de mai multe media ruse, Paet îşi exprimă regretul că „noua coaliţie ucraineană se discreditează în acest fel chiar de la început“, după cum a relatat Pervâi Kanal, principalul post al televiziunii ruse.

Ministrul eston de externe a refuzat să comenteze miercuri seara această înregistrare. „Este regretabil faptul că această conversaţie a fost interceptată. şi nu întâmplător, ea a fost lansată astăzi“, a concluzionat Paet, pe fondul eforturilor întreprinse de UE şi SUA privind aplanarea tensiunilor în Crimeea, peninsulă din sudul Ucrainei ocupată de forţe proruse.

Nici miniştrii de externe ai UE nu au dorit să facă vreo declaraţie în legătură cu această înregistrare, motivând că nu comentează scurgeri de informaţii, notează RIA Novosti.

Autorităţile estoniene au confirmat autenticitatea înregistrării audio, dar au precizat că mesajul a fost interpretat greşit şi că Urmas Paet nu a adus acuzaţii opoziţiei. Datele oficiale arată că 88 de oameni au fost ucişi pe 18 si 21 februarie la Kiev.Fosta putere de la Kiev şi noua conducere se acuză reciproc de utilizarea armelor de foc împotriva protestatarilor

Duma rusă cere anchetă

Parlamentarii Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) cer investigarea faptelor menţionate în convorbirea telefonică despre lunetiştii de la Kiev dintre şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton şi ministrul de externe eston Urmas Paet, a cărei înregistrare a apărut miercuri pe internet.
Deputaţii ruşi vor să facă un apel la UE pentru crearea unei comisii de investigare a crimelor din Piaţa Independenţei din Kiev şi posibila implicare a opoziţiei în acestea, scrie RIA Novosti.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările