Rusia anunţă că este pregătită să reducă preţul la gaze pentru Ucraina, dacă Kievul plăteşte 2,2 de miliarde de dolari

Rusia anunţă că este pregătită să reducă preţul la gaze pentru Ucraina, dacă Kievul plăteşte 2,2 de miliarde de dolari

Rusia anunţă că este pregătită să reducă preţul la gaze pentru Ucraina, dacă Kievul plăteşte 2,2 de miliarde de dolari FOTO Reuters

Federaţia Rusă este pregătită să discute o reducere a preţului la gaz pentru Ucraina, dacă autorităţile de la Kiev vor plăti datoria de circa 2,2 miliarde de dolari, scadentă la 1 aprilie, a anunţat, vineri, ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, potrivit Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Anunţul oficialului de la Moscova vine în contextul în care cele două parţi încearcă de mai multe luni să găsească un „compromis” în legătură cu datoria Ucrainei la gazele naturale ruseşti, notează agenţia de ştiri.

„Vom discuta o posibilă reducere a preţului la gaze dacă autorităţile de la Kiev vor plăti măcar datoria de la 1 aprilie, adică 2,23 de miliarde de dolari”, a declarat  ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, conform Reuters.

Potrivit oficialilor ruşi, Kievul datorează companiei Gazprom peste 3,5 de miliarde de dolari.

Autorităţile de la Kiev şi-au exprimat în numeroase rânduri indignarea cu privire la preţul gazului rusesc. Recent, viceministrul ucrainean, Ihor Didenko, a declarat că preţul stabilit de Gazprom, de 485 de dolari pe mia de metri cubi, este nedrept şi monopolist. Totodată, oficialii de la Kiev au anunţat că lucrează la câteva propuneri pentru a evita o sistare a gazului natural din Rusia.

O primă propunere oferită Moscovei, iniţiată de viceministrul ucrainean, este că autorităţile de la Kiev sunt pregătite să plătească circa 4 miliarde de dolari Rusiei, până la sfârşitul lunii mai, dacă preţul gazelor ar fi coborât la 268 de dolari pentru mia de metri cubi, de la 385 de dolari, cât este în prezent.

Federaţia Rusă a avertizat Ucraina că va întrerupe livrarea de gaze naturale către această ţară, dacă Kievul nu plăteşte în avans, până la 2 iunie, volumul de gaz consumat. Acest anunţ a îngrijorat oficialii europeni cu privire la o diminuare a livrărilor de gaze naturale în Europa.

În ultimii ani, Rusia a redus volumul de gaze naturale către Ucraina, în urma unor dispute cu Kievul, acţiune care a diminuat livrările pentru statele europene.

Recent, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut liderilor europeni să depună mai multe eforturi pentru a ajuta Ucraina să treacă de criza economică în care se află.

Gazprom a oferit asigurări că toate exporturile de gaze naturale către naţiunile europene, prin conductele ce traversează Ucraina, sunt onorate în prezent.


Citeşte şi:

Rusia a decis că de la 1 iunie 2014 Ucraina va plăti în avans pentru gaze

Ucraina va trebui să facă plăţi în avans pentru livrările de gaze, începând din iunie, din cauza datoriilor acumulate de Kiev, anunţă ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak.

Fiul vicepreşedintelui american, Joe Biden, în consiliul de conducere al unei companii de gaze ucrainene

Robert Hunter Biden, unul dintre fiii vicepreşedintelui SUA Joseph Biden, a fost numit şef al departamentului juridic şi membru al Consiliului de administraţie la cea mai mare companie de gaze privată din Ucraina, anunţă surse citate de publicaţia rusă „The Moscow Times“.

Lungul drum al gazelor ruseşti către Ucraina. Europenii sunt solidari cu ucrainenii până vine vorba de Gazprom

Autorităţile ucrainene au ajuns la o înţelegere cu Slovacia pentru a folosi un gazoduct abandonat, prin care ar urma să ajungă gaze naturale din Europa Centrală în Ucraina. Kievul face eforturi pentru a scăpa de dependenţa de gazele ruseşti, însă ţările europene se tem să nu-şi pună în pericol propriile contracte cu Rusia. Până la urmă, ucrainenii vor primi gaze ruseşti, dar din Europa Centrală.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările