UPDATE Europa răsuflă uşurată. Rusia şi Ucraina au ajuns la un acord pentru reluarea livărilor de gaze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, a declarat vineri că Ucraina şi Rusia au ajuns la un acord prealabil pentru restabilirea livrărilor de gaze naturale ruseşti spre Ucraina, punând capăt unei crize care ameninţa aprovizionarea cu gaze a Europei în pragul iernii, informează Reuters.

Potrivit termenilor acestui acord prealabil, care trebuie să fie aprobat şi de guvernele ucrainean şi rus, Gazprom este gata să livreze Ucrainei o cantitate de cel puţin cinci miliarde de metri cubi de gaze naturale în lunile următoare, contra plăţii anticipate. În schimb, Ucraina a fost de acord să plătească Rusiei suma de 3,1 miliarde de dolari până la finele anului, dintre care cel puţin două miliarde de dolari până la finele lunii octombrie.

Ucraina va plăti 385 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, în următoarele şase luni. Preţul prevăzut în acord, este unul final, potrivit ofertei Gazprom, şi se află la nivelul superior al preţului considerat de UE că ar trebui plătit.

Uniunea Europeană, care depinde de gazele ruseşti care tranzitează Ucraina în proporţie de 15% din necesar, a încercat din luna mai să intermedieze un acord între Rusia şi Ucraina, pentru continuarea livrărilor. După ce o ultimă rundă de discuţii tripartite a eşuat în luna iunie, Rusia a oprit livrările de gaze destinate Ucrainei, din cauza unor facturi neplătite în valoare de 4,5 miliarde de dolari, la momentul respectiv. Datoria a urcat între timp la 5,3 miliarde de dolari, potrivit Gazprom.

La această înţelegere s-a ajuns după noua rundă de negocieri pe tema gazelor ce a vut astăzi la Berlin, şi în care  Moscova a plecat de pe poziţii de forţă . Rusia a ameninţat în mod deschis UE cu întreruperea gazului în prag de iarnă, dacă statele membre vor aproviziona Ucraina.

La întâlnirea trilaterală a participat ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak, omologul său ucrainean, Iuri Prodan, şi comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger. Aceştia au discutat despre reluarea livrărilor de gaze către compania Naftogaz, precum şi asigurarea tranzitului prin Ucriana.

Anterior, Comisarul European pentru Energie, Gunther Oettinger, a anunţat că va propune ca Ucraina şi Rusia să semneze un acord provizoriu pe tema gazelor, valabil până în luna aprilie 2015. În context, ministrul ucrainean al Energiei, Iuri Prodan, a declarat că este de acord cu această iniaţitivă, doar dacă Ucraina va obţine un preţ de piaţă pentru tranzitul de gaz.

Dar ministrul rus al Energiei,  Aleksandr Novak, a declarat, înainte de începerea discuţiilor, că  Rusia nu poate garanta livrarea continuă a exportului de gaz în Europa în condiţiile reexportului în Ucraina. “Contractul încheiat nu prevede posibilitatea reexportului. Noi sperăm că partenerii noştri europeni vor respecta condiţiile contractuale. Doar în astfel de condiţii noi putem garanta livrările permanente de gaz consumatorilor”,  a precizat Novac într-un interviu acordat cotidianului german de afaceri „Handelsblatt“.

Rusia a întrerupt la jumătatea lui iunie livrările de gaz către Ucraina, care a refuzat creşterea preţului impus de gigantul Gazprom în contextul crizei dintre Kiev şi Moscova, şi care a acumulat, potrivit Rusiei, o datorie de 5,3 miliarde de dolari.

„Suntem pregătiţi să nu cerem această plată imediat. Gruparea ucraineană Naftogaz trebuie să plătească imediat două miliarde de dolari, apoi putem restructura restul datoriei“, a adăugat Novak.

Primul stat care s-a conformat imediat cerilor Rusiei a fost Ungaria care a anunţat că a întrerupt livrările revers a gazului în Ucraina.

Comisia Europeană a ţinut vineri să reamintească Ungariei de angajamentul de a furniza gaze Ucrainei, după ce operatorul ungar a decis joi suspendarea acestor livrări, transmite AFP.

„Mesajul nostru este clar: ne aşteptăm ca toate statele membre să faciliteze fluxul invers“, prin care Uniunea Europeană  poate să revândă în Ucraina gazul cumpărat de la Rusia, a declarat Helen Kearns, purtătoare de cuvânt a Comisiei. „Consiliul European a decis acest lucru pentru a asigura securitatea energetică reciprocă“, a menţionat purtătoarea de cuvânt.

„Nu există nimic care să împiedice companiile europene să dispună în mod liber de gazul cumpărat de la Gazprom, inclusiv prin vânzarea acestuia către ţări terţe, între care Ucraina“, a subliniat ea.

Putin ameninţă, Bruxelles-ul, dispus la concesii

Comisia Europeană nu exclude posibilitatea de a face unele modificări în Acordul de asociere şi creare a zonei de liber schimb dintre Ucraina şi Uniunea Europeană, în cazul în care Kievul va formula o solicitare în acest sens - a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, citat de "The Wall Street Journal".

Potrivit lui Barroso, conducerea UE nu va propune vreo modificare, "însă nici nu poate face previziuni cu privire la rezultatul negocierilor dintre Kiev şi Moscova pe această temă".

"Cred că în acest moment toate părţile sunt interesate să lucreze în mod constructiv cu privire la aceste aspecte. Sincer vorbind, nu cred că Acordul de liber schimb este motivul tuturor poziţiilor critice. Noi suntem deschişi, constructivi şi pragmatici" - a subliniat Barroso, adăugând că UE este dispusă să discute problemele legate de punerea în aplicare şi efectele Acordului de asociere cu Ucraina.

"Dacă ucrainenii vor da curs pretenţiilor Rusiei şi vor dori să discute cu noi unele aspecte problematice, cu siguranţă că vom fi dispuşi să-i ascultăm" - a mai menţionat preşedintele Comisiei Europene.

Preşedintele rus Vladimir Putin a solicitat revizuirea Acordului de Asociere al Ucrainei la UE şi a ameninţat cu „măsuri imediate şi proporţionale de răspuns“, dacă autorităţile de la Kiev implementează orice parte a înţelegerii.

Cererea a fost făcută într-o scrisoare adresată preşedintelui Comisiei Eureopene, Jose Manuel Barroso, şi reflectă dorinţa Rusiei de a stopa integrarea Ucrainei în Europa şi alte organizaţii euro-atlantice.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite