Rusia acuză Deutsche Welle de amestec în treburile interne

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arestarea unui protestatar la Moscova (3 august)
Arestarea unui protestatar la Moscova (3 august)

La demonstraţiile desfăşurate la Moscova s-a ajuns în repetate rânduri la arestări. Moscova susţine că Deutsche Welle s-ar amesteca în aceste proteste. Postul german DW respinge acuzaţiile.

În timp ce încerca să relateze despre protestele desfăşurate la Moscova pe 27 iulie,corespondentul Deutsche Welle Serghei Dik a fost arestat de forţele speciale de poliţie. I s-a spus că acreditarea sa de colaborator al postului internaţional german ar fi „un document oarecare, fără valoare“. Dik a fost dus la secţia de poliţie Marino alături de alte aproximativ 20 de persoane. Abia după o oră şi jumătate a fost eliberat. 

Relatările postului Deutsche Welle despre proteste nu par să fie pe placul conducerii de la Moscova - nu doar în cazul lui Dik (foto dreapta).

image

La postul Rossia 1, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a acuzat Deutsche Welle de amestec în protestele din capitala rusă. Zaharova a susţinut că DW ar fi publicat apelul: „Cetăţeni ai Moscovei! Ieşiţi în stradă.“ 

„Fără îndoială, acest post finanţat de stat în Germania e implicat complet în afacerile noastre interne“, a declarat Zaharova. 

Notă de protest din partea postului DW

Deutsche Welle a respins cu fermitate acuzaţiile. DW nu a îndemnat pe nimeni să participe la proteste, în niciun articol sau material publicat. „Vedem această afirmaţie a doamnei Zaharova în contextul arestării temporare a corespondentului nostru Serghei Dik“, a spus purtătorul de cuvânt al DW, Christoph Jumpelt. 

În nota de protest a DW din 28 iulie, adresată Ministerului de Externe al Rusiei după arestarea temporară a corespondentului Serghei Dik, scrie că împiedicarea activităţii unui jurnalist acreditat este inacceptabilă: „Protestăm oficial împotriva acestui incident şi aşteptăm o luare de poziţie din partea dumneavoastră.“ 

image

Răspunsul Moscovei a venit luni (5 august) şi corespunde liniei purtătoarei de cuvânt (foto stânga) a Ministerului de Externe al Rusiei. În declaraţia oficială a ministerului scrie că ar fi fost publicate “apeluri clare la participarea în masă la nişte proteste nepermise“ pe conturile DW în limba rusă din reţelele de socializare. În aceste circumstanţe, colaboratorii DW nu pot fi priviţi ca jurnalişti, ci ca participanţi activi la acţiuni ilegale, susţin autorităţile ruse. „Vă amintim de necesitatea respectării legilor Federaţiei Ruse“, scrie Ministerul de Externe de la Moscova, „în special în legătură cu nerespectarea lor sub protecţia statutului de corespondent străin“. 


„O încălcare eclatantă a libertăţii presei“

Demersul autorităţilor ruse şi reacţia Ministerului de Externe de la Moscova nu sunt acceptabile din perspectiva directorului general al postului Deutsche Welle, Peter Limbourg (foto dreapta): „Dacă jurnaliştii care relatează despre o demonstraţie sunt declaraţi în mod pauşal participanţi şi apoi chiar arestaţi, aceasta nu e doar o încălcare eclatantă a libertăţii presei, ci şi metoda unui stat poliţienesc.“

image

Asociaţia Germană a Jurnaliştilor, DJV, a solicitat la Berlin ca abuzurile poliţiei împotriva corespondenţilor să înceteze. „Prin acţiunile lor brutale, forţele de ordine ruseşti nu încalcă doar drepturi fundamentale valabile la nivel internaţional, ci şi constituţia Rusiei“, a declarat preşedintele federal al DJV, Frank Überall. 

Arestările protestatarilor au continuat şi în ultimul weekend. Potrivit poliţiei au fost luaţi în custodie 600 de persoane. Organizaţia pentru observarea urmăririi politice OWD-Info vorbeşte însă despre 1001 de cazuri de acest fel.  

Guvernul Germaniei îşi reiterează criticile la adresa Rusiei 

Berlinul a criticat din nou acţiunile poliţiei de la Moscova: „Guvernul federal condamnă recenta arestare a unor oameni care demonstrau paşnic la Moscova şi operaţiunea exagerat de dură a poliţiei, care a urmat“, a declarat Ulrike Demmer, purtătoare de cuvânt a guvernului de la Berlin. Guvernul federal apelează urgent la autorităţile şi instituţiile implicate să-i elibereze imediat pe cei arestaţi. 

„Respectarea principiilor OSCE şi ale Consiliului Europei e foarte importantă pentru democraţie“, a spus Demmer, „iar Federaţia Rusă a aderat la principii precum libertatea de asociere şi libertatea de expresie. Din acest motiv, se face apel la Rusia să respecte aceste principii de bază şi să acţioneze rezonabil“. Cu privire la alegerile regionale din septembrie în Rusia, guvernul federal a îndemnat Moscova să respecte standardele internaţionale. 

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului german de Externe, Maria Adebahr, a comunicat că guvernul Rusiei a luat cunoştinţă de declaraţiile din Germania şi a reacţionat deja. Ambasadorul german a vorbit în Rusia despre îngrijorarea Germaniei. 

Şi Franţa a condamnat „violenţa exagerată“ a operaţiunii poliţiei moscovite. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Paris a declarat că guvernul francez „insistă asupra libertăţii de expresie în toate formele ei“. Acest lucru e valabil şi pentru demonstraţiile paşnice şi participarea la alegeri libere şi transparente. 

Articol publicat de Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite