Ruleta rusească la Malaysia Airlines MH17. Poveştile celor care au ratat zborul şi ale celor care au urcat în avion

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rudele victimelor din avionul malaysian au aprins lumânări FOTO Reuters
Rudele victimelor din avionul malaysian au aprins lumânări FOTO Reuters

Tragedia aviatică din Ucraina are un bilanţ zguduitor. Pentru aproape 300 de pasageri, cursa a fost fatală. Alte persoane au ratat zborul, fie pentru că au întârziat, fie din dorinţa de a face economii. Vă prezentăm câteva dintre poveştile celor cărora zborul MH17 le-a schimbat destinele.

Un student român şi iubita sa se află pe lista victimelor „cursei morţii“ spre Australia. Cei doi urmau să participe, la fel ca mulţi dintre pasageri, la o conferinţă pe tema SIDA, care se desfăşoară în acest weekend la Melbourne.

Tânărul era avea dublă cetăţenie româno-canadiană şi student în anul II la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ din Cluj-Napoca. Familia sa este stabilită în Canada.  

La sediul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca a fost arborat un drapel negru, conducerea facultăţii exprimându-şi condoleanţe familiei.

roman mort in avionul prabusit

Cor Pan s-a urcat la bordul avionului Boeing 777 la puţin timp după ora 11.00. În timp ce aştepa să urce în avion, bărbatul a postat pe Facebook o imagine cu aeronava, alături de mesajul „În caz că dispare, să-l vedeţi măcar acum“. La câteva ore după ce a plecat de pe aeroportul Schiphol din Amesterdam, avionul era doborât de către rebelii pro-ruşi din Ucraina. Cor Pan se afla la bordul avionului cu iubita sa, Neeltje Tol.

 

cor pan facebook malaysia airlines

„Sunt cutremurată, nici nu ştiu ce să fac, mă simt rău fizic. Am plecat cu un taxi de la hotelul Hilton din Haga către aeroport şi am plâns în continuu. Simt că mi s-a dat o a doua şansă şi sper să ajung acasă în siguranţă şi că îmi voi vedea familia din nou”, a declarat, pentru Reuters, una dintre persoanele care a ratat "zborul morţii". Femeia era în aeroport, pregătită să plece cu un alt avion, când a aflat că cel pe care-l ratase s-a prăbuşit.

Avion doborât în Ucraina: mărturia unei femei care a ratat cursa morţii


Când a aflat că nu se va afla în acelaşi avion cu soţia sa şi copilul de trei luni, Barry Sim a făcut o plângere la agenţia unde rezervase biletele. „Călătoresc, de regulă, cu Malaysia Airlines şi i-am solicitat agentului să îmi rezerve biletul la acelaşi zbor, împreună cu familia!", spune bărbatul

Avionul era însă plin, aşa că Barry a decis să transfere biletele soţiei şi fiicei către un alt zbor. „Nu doream să călătorim separat“, a povestit bărbatul. Această decizie i-a salvat viaţa.

În ultima clipă şi-a schimbat zborul şi Maarten de Jonge, membru într-o echipă profesionistă de ciclism din Malaezia. „În ultimul moment, am ales un zbor care pleca duminică, deoarece era cu 300 de euro mai ieftin. Mai era un singur loc liber, l-am rezervat imediat“, a povestit el pentru presa olandeză. „Dorinţa de a face economii mi-a salvat viaţa“, a adăugat tânărul.



O familie care mergea în Australia, la o înmormântare, a pierdut avionul
Altă familie, care urma să ajungă în Australia, cu escală la Kuala Lumpur, pentru o înmormântare, a ajuns cu întârziere la aeroport pentru a cumpăra biletele la zborul MH17. „Este ireal“, a declarat un membru al familiei, pentru postul de televiziune local AT5.

maarten de jonge

Tambi Jiee, în vârstă de 49 de ani, călătorea cu soţia sa, în vârstă de 47 de ani şi cu cei patru copii ai lor: Mohd Afif, în vârstă de 19 ani, Mohd Afzal, în vârstă de 17 ani, Marsha Azmeena (15 ani) şi Mohd Afruz (13 ani). Familia se întorcea din Kazahstan, unde Tambi lucra de aproximativ trei ani. Fiul cel mare era student la Taylor’s College, în Kuala Lumpur, în timp ce ceilalţi trei copii studiau în Kazahstan. Cei şase au pierit în urma tragediei aviatice.

Mama lui Tambi Jiee (foto), în vârstă de 72 de ani le-a spus reporterilor că a aflat de tragedie după miezul nopţii, de la alţi membri ai familiei. „Dormeam. Am primit un telefon de la copiii mei. Am plâns când am auzit, dar ce puteam să fac?“, şi-a amintit ea.

O familie intreaga a pierit in Ucraina FOTO Star Asia News

Unul dintre cele mai dramatice cazuri este al australiencei Kaylene Mann, care şi-a pierdut soţul şi fiica vitregă în avionul Malaysia Arilines, doborând în Ucraina, după ce, la 8 martie, îşi pierduse fratele şi cumnata în urma zborului MH370, încheiat suspect la scurtă vreme după ce avionul Boeing 777 al aceleiaşi companii a decolat de pe Aeroportul Internaţional din Kuala Lumpur cu destinaţia Beijing.

„Trăim din nou aceleaşi senzaţii îngrozitoare din martie. Ni s-a frânt inima, încă odată“, a declarat celălalt frate al lui Kaylene. Oamenii încearcă să înţeleagă cu li s-a putut întâmpla o asemenea tragedie, încă odată în numai patru luni.

O altă poveste tragică este cea unui cuplu australian care se întorcea acasă după o vacanţă de patru săptămâni în Europa, conform declaraţiilor preşedintelui clubului de fotball Sunbury. Australienii erau fani înfocaţi ai echipei de fotbal: bărbatul era în consiliul de administrare al clubului, soţia sa era voluntar la cantină, iar fiul lor James juca fotbal la Sunbury.

Un avion Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, cu 280 de pasageri la bord şi cu 15 membri ai echipajului, s-a prăbuşit joi în Ucraina, lângă Doneţk. Zborul Malaysia AIrlines MH 17 a plecat la ora 11.30 (ora Bucureştiului) de la aeroportul Schiphol din Amsterdam şi trebuia să ajungă în 11 ore şi 28 de minute în capitala Malaysiei, Kuala Lumpur. Potrivit presei internaţionale, nu există supravieţuitori.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Avion doborât în Ucraina. Comandantul SBU: „Prioritatea noastră este să aflăm care comandant rus a dat ordin ca avionul să fie atacat”

 

VIDEO Avion doborât în Ucraina. Mărturia unei femei care a ratat „cursa morţii“

      

Ministerul român de Externe: Pe lista pasagerilor avionului prăbuşit în Ucraina nu se aflau români

Presa din Rusia: Ucrainenii au vrut să doboare avionul lui Putin, dar au greşit ţinta şi au nimerit în avionul de linie Malaysia Airlines

 

Mulţi dintre pasagerii avionului malaysian mergeau la o conferinţă despre SIDA, în Australia

 

MH17. Vicepreşedintele SUA, Joe Biden: Avionul prăbuşit în estul Ucrainei a fost aruncat în aer în timpul zborului

 FOTO VIDEO Avion malaysian cu 298 de pasageri, doborât lângă Doneţk. Nu există supravieţuitori

Ministerul Afacerilor Externe dispune activarea celulei de criză la nivelul instituţiei, în urma „catastrofei aviatice” din Ucraina

Reacţiile liderilor politici după tragedia aviatică din Ucraina

Avion doborât în Ucraina. Putin: Tragedia nu ar fi avut loc dacă Kievul nu demara ofensiva asupra separatiştilor

Malaysia Airlines MH17 zbura pe culoarul aerian L980, unul dintre cele mai aglomerate "drumuri" spre Asia

29 iunie: rebelii din Doneţk se lăudau pe Twitter că au pus mâna pe un lansator de rachete Buk. Tweet-ul a fost şters azi

Ruşii, fără milă pe timpul războiului rece: cum au doborât un avion sud-coreean cu 269 de pasageri

Senatorul John McCain: „Dacă Rusia a doborât avionul MH17, atunci trebuie să existe repercusiuni incredibile“

FOTO Malaysia Airlines MH17 doborât în Ucraina: olandezul care şi-a anticipat moartea pe Facebook

VIDEO Istoria se repetă: Boeing doborât în Ucraina. Americanii au făcut la fel cu un Airbus cu 290 de civili. SUA le-a dat criminalilor medalii pentru curaj

Malaysia Airlines MH17, doborât peste Ucraina: cine este vinovat?

„Blestemul“ Malaysian Airlines: de ce e în pragul falimentului şi ce şanse sunt să pici cu avionul în ziua de astăzi

Cum arată şi ce poate face sistemul sol-aer Buk, care ar fi provocat prăbuşirea avionului Malaysia Airlines în Ucraina

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite