Rugăciuni în subteran: singura capitală din UE fără moschee

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Atena aproximativ 300.000 de musulmani sunt forţaţi să se roage în camere subterane FOTO Shutterstok
În Atena aproximativ 300.000 de musulmani sunt forţaţi să se roage în camere subterane FOTO Shutterstok

Atena, o metropolă aflată la marginea lumii musulmane, este singura capitală din Uniunea Europeană care nu are moschee. Drept urmare, la rugăciunile de vineri, musulmanii din Atena se adună în camere subterane, înghesuite, pentru a se ruga. Facilităţile improvizate sunt ilegale, dar această comunitate uriaşă nu are nicio altă opţiune.

De la câştigarea independenţei faţă de Imperiul Otoman, din 1832, niciun guvern nu a permis ridicarea unei moschei pe teritoriul capitalei elene, din simplul motiv că nu-şi avea locul într-o ţară în care 90% din populaţie este de religie creştin-ortodoxă. Dar, pe măsură ce Grecia a devenit punctul principal de acces al imigranţilor în Europa, ponderea musulmanilor a crescut.

În Atena s-au înregistrat aproximativ 300.000 de musulmani dintr-o populaţie de 5 milioane de oameni, cât numără capitala elenă, ceea ce face din necesitarea unei moschei o problemă presantă, remarcă BBC. „Este o tragedie foarte mare pentru noi, musulmanii, că nu există nicio moschee aici.Din Grecia s-a născut democraţia, civilizaţia şi respectul pentru religie. Nu se poate spune acelaşi lucru şi despre respectul faţă de musulmani, respectul de a avea o moschee adevărată, legală”, declară Mohammad Jamil Syed de la Societatea Pakistan-Elenă, pentru BBC News.
 

Planul de construcţie

Presiunile asupra guvernului, de a oferi o moschee sigură, protejată, s-au înmulţit odată cu creşterea partidului neofascist Zorile de Aur, ai cărui membri au fost acuzaţi, în repetate rânduri, de vandalizarea lăcaşurilor de rugăciuni şi de agresiune fizică asupra imigranţilor „Ar trebui puse mine la graniţa cu Turcia şi dacă imigranţii mor în timp ce încearcă să ajungă la noi în ţară, este problema lor”, a comentat Ilias Panagiotaros, un membru al partidului.

Ca zonă de construcţie a primei moschei din capitala elenă a fost aleasă o cazarmă dezafectată, ce ar putea găzdui 500 de persoane. În cazul în care se continuă cu planurile construcţiei, alături de moschee se va afla şi o bisericuţă, simbol al coabitării paşnice între cele două religii.

Guvernul insistă că proiectul va merge mai departe, dar criza financiară ar putea încetini construcţia moscheei, având în vedere că aceasta va costa în jur de un milion de euro şi va fi finanţată de stat, informează BBC.

Tirania islamică

Deşi Biserica elenă a acceptat, în mare, ideea construcţiei unei moschei, există şi figuri ecleziastice ce se împotrivesc total, precum episcopul Serafim, de la Biserica Sfântul Nicolae din Piraeus.

„Grecia a suferit din cauza tiraniei de sub dominaţia turcă timp de cinci secole, iar construirea unei moschei i-ar jigni pe martirii care ne-au eliberat. Noi nu suntem o ţară multiculturală. Suntem o singură naţiune, cea greacă, iar orice altceva este o invenţie a „noii orânduiri” şi a sionismului, care încearcă să ne corupă caracterul“, a declarat el pentru BBC.

Ce spun grecii

În rândul populaţiei, opiniile sunt împărţite: unii sunt de părere că musulmanii ar trebui să aibă propriul templu, din moment ce imigranţilor greci le este permis să-şi construiască biserici şi să îşi practice religia oriunde s-ar afla. Alţii sunt de părere că musulmanii ar trebui să se întoarcă în ţara lor, dacă vor moschei.

Problema moscheei a devenit un simbol al tipului de stat în care vrea să se transforme Grecia astăzi, conchide BBC.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite