Românii din Ucraina solicită Kievului să renunţe la „limba moldovenească”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii din Ucraina se tem că vor fi asimilaţi
Românii din Ucraina se tem că vor fi asimilaţi

Consiliul Naţional al Românilor din Ucraina cere autorităţilor de la Kiev renunţarea la glotonimul de „limbă moldovenească”, informează TVR Moldova.

Potrivit sursei citate, pe data de 29 iulie, Consiliul Naţional al Românilor din Ucraina, care cuprinde 20 de ONG-uri naţional-culturale şi organe de presă ale comunităţii româneşti din Ucraina (regiunile Cernăuţi, Transcarpatică, Odesa şi Kiev) s-a adresat Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei al Ucrainei (ministrului ad-interim Şkarlet Serhii) cu cererea să se renunţe la glotonimul de „limbă moldovenească” referitor la şcolile din regiunea Odesa, solicitând Guvernului de la Kiev să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia şi să amâne perioada de implementare a legilor educaţiei în sfera lingvistică din anul 2020 până în 2023.

Potrivit cererii, „Ucraina, ca stat proeuropean, ar trebui să renunţe la un asemenea clişeu comunist – „limba moldovenească”, fa'[ de care au protestat atât Academia Română, cât şi Academia de Ştiinţe a R.Moldova. Chiar şi Comisia de la Veneţia în Opinia sa de după examinarea Legii Educaţiei din Ucraina, în decembrie 2017, a arătat că, „merită să fie menţionată situaţia particulară a persoanelor care se identifică moldoveni, a căror limbă este aceeaşi cu limba vorbită de minoritatea română şi, prin urmare, limbă a UE”.

Ucraina s-a angajat oficial să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia, motiv pentru care ignorarea acestor recomandări de către Kiev pare a fi stranie, se arată în cererea Consiliului Naţional al Romanilor din Ucraina.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite