Românii din Ucraina s-au adresat OSCE în legătură cu adoptarea Legii limbii ucrainene promulgată de Poroşenko

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lamberto Zannier, Înaltul Comisar al OSCE pentru Minorităţi Naţionale
Lamberto Zannier, Înaltul Comisar al OSCE pentru Minorităţi Naţionale

După semnarea de către preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a Legii „cu privire la asigurarea funcţionării limbii ucrainene ca limbă de stat”,  românii din Ucraina s-au adresat Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorităţi Naţionale, Lamberto Zannier, cu cererea să ia toate măsurile necesare pentru apărarea drepturilor minorităţilor naţionale din Ucraina şi stoparea aplicării legii.

Potrivit scrisorii,  această lege, „în pofida articolului 22 al Constituţiei Ucrainei, reduce substanţial drepturile dobândite de noi la educaţie în limba maternă, la acces la informaţie în limba maternă, la organizarea de evenimente publice, activităţi culturale, dezvoltarea de proiecte informaţionale electronice, tipărirea presei scrise în limba română”, informează Agenţia BucPress, preluată de deschide.md.

„Noi, reprezentanţii asociaţiilor publice, societăţilor pentru cultura românească şi presei de limba română din Ucraina, ne adresăm către Dumneavoastră să luaţi toate măsurile necesare pentru apărarea drepturilor minorităţilor naţionale din Ucraina şi stoparea aplicării Legii Ucrainei „Cu privire la asigurarea funcţionării limbii ucrainene ca limbă de stat”, adoptată de Rada Supremă a Ucrainei la 25.04.2019, care ar putea să devină o lovitură puternică asupra educaţiei, culturii, identităţii şi spiritualităţii comunităţii româneşti băştinaşe din Ucraina, care locuieşte în mod tradiţional şi compact în regiunile Cernăuţi, Transcarpatia şi Odesa.

Ne îngrijorează mai ales faptul că legea a fost votată cu încălcarea articolelor 8, 9, 10 22, 24 ş.a. ale Constituţiei Ucrainei în contextul absenţei totale de dialog cu minorităţile lingvistice. Această lege, în pofida articolului 22 al Constituţiei Ucrainei, reduce substanţial drepturile dobândite de noi la educaţie în limba maternă, la acces la informaţie în limba maternă, la organizarea de evenimente publice, activităţi culturale, dezvoltarea de proiecte informaţionale electronice, tipărirea presei scrise în limba română.

Atacul asupra dezvoltării limbii noastre materne – una dintre limbile UE – este un temei pentru noi să punem la îndoială aspiraţiile reale de integrare europeană ale componenţei parlamentului actual.

Cerem să fie respectate normele Constituţiei Ucrainei, care are o forţă juridică supremă în stat (normele ei sunt norme ale acţiunii directe) şi stoparea intensificării proceselor de asimilare, care au ca scop să schimbe structura etnică a populaţiei în teritoriile locuite de noi în mod tradiţional.”

Scrisoare a fost semnată de:

Ion POPESCU, preşedintele  Uniunii Interregionale „Comunitatea românească din Ucraina”,

asociat onorific al Consiliului Europei, deputat al poporului din Ucraina de legislaturile 2,3,5,6 şi 7

Aurica BOJESCU, secretar responsabil al Uniunii Interregionale „Comunitatea românească din Ucraina”, preşedintele Centrului Bucovinean independent de Cercetări Actuale

 Vasile TĂRÂŢEANU, preşedintele Senatului Uniunii Interregionale „Comunitatea românească din Ucraina”, preşedintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, membru de onoare al Academiei Române,

Nicolae ŞAPCĂ,vice-preşedintele Societăţii pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu”

 Alexandrina CERNOV, directorul general al Editurii „Alexandru cel Bun”, redactor-şef al revistei „ Glasul Bucovinei”, membru de onoare al Academiei Române

Vasile RAUŢ, vice-preşedintele Societăţii „Golgota” a românilor din Ucraina

Marin GHERMAN, preşedintele Centrului Media BucPress, Cernăuţi

 Iurie LEVCIC, preşedintele Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti, Cernăuţi

 Maria TOACĂ,vice-preşedintele Societăţii Jurnaliştilor Români independenţi din regiunea Cernăuţi, redactor şef-adjunct al ziarului „Zorile Bucovinei”

 Vitalie ZÂGREA, preşedintele Ligii Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuţi,

 Vladimir ACATRINI, preşedintele Societăţii bibliotecarilor bucovineni

 Dumitru CAULEA, preşedintele Societăţii Muzicienilor Români „Armonia” din Ucraina

Viorica PRIDIE, preşedintele Clubului cultural-sportiv „Dragoş Vodă”

Elisabeta PENTELEICIUC, preşedintele Uniunii Societăţilor Româneşti “Pentru Integrare Europeană” din regiunea Cernăuţi

    

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a promulgat miercuri legea privind utilizarea obligatorie a limbii ucrainene în toate domeniile vieţii publice, într-una din ultimele sale acţiuni în calitate de şef al statului, informează agenţia Unian.

Aprobată în luna aprilie, după mai bine de şase luni de dezbateri şi amendamente, noua lege a suscitat critici din partea populaţiei rusofone a Ucrainei, în special în centrul şi estul ţării.

Legea cu privire la utilizarea limbii ucrainene ca limbă de stat stabileşte că limba ucraineană este singura limbă oficială a ţării – Ucraina fiind însă o ţară majoritar bilingvă – dar nu reglementează utilizarea acesteia în sfera privată.

Documentul a fost adoptat într-o primă lectură în octombrie 2018 şi de atunci a fost modificat prin mai mult de 2.000 de amendamente. Nerespectarea legii prevede amenzi şi sancţiuni penale în caz de „ultraj public” adus limbii oficiale.

Poroşenko, care a pierdut al doilea tur al alegerilor prezidenţiale la 21 aprilie în faţa lui Volodimir Zelenski, a anunţat anterior că va adopta controversata lege înainte de a părăsi funcţia.

Potrivit preşedintelui în exerciţiu, promulgarea legii privind funcţionarea limbii ucrainene ca limbă de stat reprezintă unul dintre principalele demersuri pentru păstrarea statalităţii ucrainene.

Preşedintele ales, Volodimir Zelenski, care va fi învestit luni, originar dintr-un oraş rusofon din sud-estul ţării, a vorbit în campanie în limba rusă, limba sa maternă, precum şi în limba ucraineană.

Viitorul şef de stat şi-a exprimat dorinţa să preia funcţia înainte de sfârşitul lui mai, pentru a dizolva Parlamentul şi a convoca alegeri legislative anticipate cât mai rapid posibil, în contextul în care cota popularităţii sale este la un nivel înalt.

Volodimir Zelenski, un umorist în vârstă de 41 de ani, un novice în politică, a obţinut o victorie zdrobitoare împotriva preşedintelui ucrainean în exerciţiu, Petro Poroşenko, în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, la 21 aprilie, cu 73% din voturile exprimate.

Zelenski a anunţat după victoria sa că prioritatea sa este să pună capăt războiului şi ”ocupaţiei ruse” în estul Ucrainei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite