Românii, pe lista roşie a Cehiei. Notificarea prezenţei pe teritoriul acestei ţări, obligatorie, ca şi testarea pentru COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a fost inclusă pe lista roşie de către autorităţile cehe, iar cetăţenii care vin din ţara noastră vor trebui, de luni, să îşi notifice prezenţa pe teritoriul Republicii Cehe şi să se supună, pe cheltuială proprie, testării pentru COVID-19, în situaţia în care autoritatea de sănătate publică nu a dispus alte măsuri de carantină, informează Ministerul Afacerilor Externe.

MAE precizează că autorităţile cehe au revizuit condiţiile de intrare în ţară, în funcţie de statele de provenienţă, acestea fiind clasificate pe două categorii: verde (risc scăzut de infectare) şi roşu (risc înalt de infectare), iar România va fi inclusă, începând cu data de 3 august, ora 00,00, pe lista roşie. Clasificarea statelor în cele două categorii face obiectul unei reevaluări permanente, bazată pe evoluţia situaţiei epidemiologice din fiecare stat.

Astfel, conform informaţiilor comunicate de autorităţile cehe, persoanele care călătoresc din România în Republica Cehia pot intra pe teritoriul ceh fără a justifica scopul călătoriei (spre deosebire de persoanele din statele terţe, aflate pe lista roşie), însă, imediat după intrare, trebuie să îşi notifice sosirea, telefonic sau prin alt mijloc de comunicare, Direcţiei de Sănătate Publică pe raza căreia se află locul de reşedinţă declarat (hotel, locuinţă) şi să se supună, pe cheltuială proprie, testării pentru COVID-19, în situaţia în care autoritatea de sănătate publică nu a dispus alte măsuri de carantină.

De asemenea, toate persoanele care au locuit mai mult de 12 ore, în ultimele 14 zile, pe teritoriul României trebuie să îşi notifice prezenţa autorităţilor sanitare, imediat după intrarea pe teritoriul Cehiei, şi să prezinte ulterior Direcţiei de Sănătate Publică pe raza căreia se află locul de reşedinţă declarat un test molecular privind infecţia cu COVID-19.

Măsurile menţionate nu se aplică următoarelor categorii de persoane: personalul din domeniul transportului internaţional, dacă motivul de intrare este justificat prin documente corespunzătoare; cetăţenii statelor membre UE şi străinii posesori ai unui permis de şedere de lungă durată sau permanent într-un stat membru UE care tranzitează Republica Cehă în termen de 12 ore.

Tranzitul este permis în următoarele condiţii: cetăţenii români care tranzitează Republica Cehia pe cale aeriană nu trebuie să respecte măsuri speciale, cu condiţia să nu părăsească zona de tranzit din aeroport; cetăţenii români care tranzitează pe cale rutieră Republica Cehia nu sunt supuşi niciunei condiţionări sau obligaţii, dacă durata tranzitului nu depăşeşte 12 ore.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Praga: 00420 257 532090, 00420 257 533965; 00420 257 530426, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români, care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al ambasadei 00420 607 078 501.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet: www.mae.ro/node/51905, praga.mae.ro şi www.mae.ro. 

Cazurile de contaminare cu noul coronavirus au depăşit pragul de 16.000 joi în Cehia, în contextul în care recrudescenţa contagierilor continuă, relevă date ale Ministerului Sănătăţii ceh, citate de Reuters.

Cehia, ţară din Europa Centrală cu 10,7 milioane de locuitori, s-a confruntat cu o creştere a numărului de contaminări în luna iulie în mai multe focare din ţară, în special într-o regiune minieră din est şi mai recent la Praga, care a raportat marţi un record zilnic de 101 cazuri.

Odată cu creşterea numărului de contaminări, guvernul şi responsabilii din sănătate au încercat să consolideze programul "Carantinarea inteligentă" în ţară pentru a urmări persoanele infectate şi a depista contactele acestora.

Ministerul Sănătăţii a prezentat de asemenea joi planuri de intensificare a capacităţii de testare. Cehia a efectuat 7.413 de teste marţi, cele mai multe de la mijlocul lunii mai.

Ministerul a înregistrat 278 de cazuri în toată ţara miercuri, a doua cea mai mare creştere zilnică în iulie.

În total, Cehia a înregistrat 16.093 de cazuri de la declanşarea epidemiei în martie, cu 11.429 însănătoşiri până în prezent şi 374 de decese cauzate de boala COVID-19.

De la ridicarea izolării stricte la nivel naţional impuse în luna martie, autorităţile s-au angajat să evite măsuri viitoare similare la nivelul întregii ţări şi au căutat în schimb să lupte împotriva focarelor la nivel local.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite