Românii „fură” locurile de muncă ale britanicilor pentru că acceptă salarii mai mici. Interviu cu Tim Aker, lider UKIP şi proaspăt europarlamentar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tim Aker a intrat în Parlamentul European
Tim Aker a intrat în Parlamentul European

„Hoardele” de români care vor lua cu asalt Marea Britanie în 2014 au fost principala temă de campanie a partidului de extremă dreapta UKIP din Marea Britanie. Iar britanicii au rezonat cu acest mesaj. UKIP a ieşit pe primul loc la alegerile europarlamentare de la 25 mai. Am stat de vorbă cu Tim Aker, directorul de strategie politică a partidului catalogat drept rasist, care, între timp, a devenit şi europarlamentar.

La 29 de ani, Tim Aker este unul dintre cei mai tineri membri ai Parlamentului European. Şi-a câştigat mandatul la alegerile din 25 mai, atunci când britanicii au votat în procent covârşitor partidul UKIP.

Partidul Independenţei din Regatul Unit UKIP, grupare de extremă dreapta, a clamat că, de la 1 ianuarie 2014, odată cu ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii, 29 de milioane de români şi bulgari vor veni în Marea Britanie, fie pentru a frauda sistemul de ajutoare sociale, fie pentru a „fura” locurile de muncă ale britanicilor. Estimările neoficiale arată că primele luni ale acestui an n-au adus o schimbare semnificativă în numărul nou-veniţilor din România, însă asta nu împiedică UKIP să meargă înainte cu retorica agresivă.

Echipa „Adevărul“ s-a întâlnit cu Tim Aker în luna februarie a acestui an, atunci când atât el, cât şi partidul său se aflau în plină campanie antieuropeană. L-aţi văzut pe tânărul politician în documentarul „Adevărul despre românii din Marea Britanie“, dar vă propunem acum un interviu, pe larg, despre fenomenul imigraţiei în Marea Britanie, retorica anti-UE, despre cum sunt văzuţi românii din fotoliile extremiştilor de la UKIP, dar şi despre lipsa de date oficiale care să le susţină retorica hazardată.     

„Adevărul”: Cum fură un român locul de muncă al unui britanic?

Tim Aker: Cine spune că-l „fură”? Este aşa cum am spus înainte. Dacă salariul tău este de 10 euro pe zi, iar tu poţi veni aici să lucrezi pe salariul minim, 6,31 lire pe oră, asta duce la scăderea salariilor. Indiferent că vreţi să ne jucăm în semantică despre „furat” sau orice, există o competiţie în plus pentru locurile de muncă şi, cu un milion de tineri şomeri, ei (guvernanţii - n.r.) spun că economia îşi revine. Vi se pare ceva cu care să se mândrească Guvernul?

Dar ce-i opreşte pe aceşti tineri să meargă şi să ocupe aceste locuri de muncă?

Depresia de pe piaţa muncii. Răspundeţi la asta. 

Salariile sunt prea mici pentru ei. 

Da. Înainte de a deschide larg uşile, încă se ofereau locuri de muncă pentru taximetrişti, în agricultură, în construcţii şi aşa mai departe. Să nu ne imaginăm că nu s-a întâmplat asta, pentru că s-a întâmplat. Dar ce s-a schimbat de atunci? Am deschis larg uşile şi oamenii, din motive perfect valide, fie că sunt plătiţi foarte prost şi aici sunt plătiţi relativ bine, iar ei au devenit o opţiune ieftină pentru forţă de muncă. 

Aşa că tinerii şomeri sunt împiedicaţi să ocupe aceste locuri de muncă de faptul că există alţi oameni care sunt dispuşi să muncească pe mai puţini bani.

Da. 

Interviul integral cu Tim Aker va apărea mâine, 4 iunie, în ziarul „Adevărul”

DOCUMENTAR Adevărul despre românii din Marea Britanie

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite