Românii şi bulgari au primit acces liber pe piaţa muncii din Elveţia

Românii şi bulgari au primit acces liber pe piaţa muncii din Elveţia

Românii şi bulgari au acces liber pe piaţa muncii din Elveţia, începând de miercuri, când a expirat sistemul de cote impus în anul 2009, în baza unui acord semnat între ţara alpină şi Uniunea Europeană.

Ştiri pe aceeaşi temă

Guvernul elveţian a anunţat în luna aprilie ridicarea restricţiilor. Acestea au fost adoptate în 2009, în baza Acordului privind libera circulaţie a persoanelor încheiat de UE şi Elveţia, care prevedea că ţara alpină poate menţine cotele de imimgranţi timp de şapte ani.
 
Protocolul prevedea o liberalizare treptată, în trei etape, a condiţiilor de acces la piaţa muncii pentru români şi bulgari.  În ultima etapă, Elveţia putea menţine restricţiile doar în cazul în care există o perturbare gravă a pieţei forţei de muncă.
 
Elveţia a prelungit deja în două reprize restricţiile, în 2011 şi 2014.
 
Autorităţile au precizat că, în cazul unui aflux masiv de români şi bulgari, cotele ar putea fi reintroduse.
 
Conform datelor Biroului Federal pentru Statistică, numărul cetăţenilor români rezidenţi în Elveţia la 30 aprilie 2012 era de  9.215 persoane.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările