Români care candidează la alegerile locale italiene (V). Interviu cu Gabriel Ghiţă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Ghita

Diaspora românească, foarte numeroasă, numără însă foarte puţini aleşi locali de origine română. La ultimele alegeri, a crescut numărul de candidaţi, dar sunt încă rare cazurile în care aceştia au reuşit. În acelaşi timp, românii consideră că nu sunt suficient de bine reprezentaţi, dar sunt puţini cei care se înscriu pe listele electorale, pentru a putea vota.

Mai mult, faţă de candidaţii români există o mulţime de reticenţe, ceea ce descurajează şi mai mult implicarea în politică. Prin urmare, avem o voce foarte slabă, chiar şi în ţările cu comunităţi foarte mari, ca Italia sau Spania.

Vă propun să îl cunoaştem pe Gabriel Ghiţă, originar din Braşov, care candidează la consiliul local din Porto San Giorgio, provincia Fermo, regiunea Marche.

Ciprian Apetrei: Cum aţi ajuns să candidaţi la alegerile locale din Italia? Vă rog să ne vorbiţi despre parcursul dumneavoastră personal şi profesional.

Gabriel Ghiţă: Vă salut domnule Ciprian Apetrei, mă bucur şi mă simt onorat să răspund la întrebările dumneavoastră. Cum am ajuns să candidez? Simplu, având deja alte experienţe, atât politice cât şi pe alte planuri, sociale şi sportive, dând dovadă de fiecare data de rezultate pozitive, abordându-le cu maximă seriozitate, implicare şi  profesionalism. Unii oameni cu importanţă în teritoriu şi nu numai, m-au contactat şi am pus în plan candidatura mea, pentru a aduce un sprijin candidatului la Primăria din Porto San Giorgio, Valerio Vesprini, împreuna cu lista Azione civici.

Aici, în zona unde activez, atât ca angajat, sunt administratorul unei şcoli private catolice, cât şi ca antrenor de fotbal, am fost întotdeauna un punct de reper în diverse activităţi, având în vedere socializarea şi colaborarea cu foarte multe persoane de diverse naţionalităţi.

Sunt din Braşov, unde sunt născut, dar şi din Ploieşti, de unde este familia tatălui şi unde am petrecut o parte a copilăriei. Când venim cu familia în România, trecem prin Lugoj, de unde este Mirabela, soţia mea, prin Ploieşti, unde am rude şi prieteni, şi apoi la Braşov.

De mic copil am fost implicat în fotbal, unde am şi reuşit să să ating obiectivul oricărui jucător şi anume să evoluez în divizia A şi B, la echipe destul de importante cum ar fi: F.C. Braşov, unde am debutat la 18 ani, Unirea Alba-Iulia, Extensiv Craiova, Petrolul Ploieşti, Oltul Sfântul Gheorghe, Internaţional Piteşti.

De circa 17 ani, mă regăsesc în Italia cu familia, în Regiunea Marche, unde ne-am şi stabilit, de altfel.

Trei motive pentru a vă vota.

blog

G.G: În primul rând, pentru curajul de care am dat dovadă, pentru faptul că am fost întotdeauna un luptător, indiferent că am câştigat sau că am pierdut, astfel acumulând experienţe importante, care m-au ajutat în parcursul oricăror situaţii.

În al doilea rând, presupun că implicarea mea poate influenţa în măsură suficientă intenţia altor persoane cu dorinţe politice bine întemeiate. Aşadar, experienţă, implicare şi motivare.  

Cum funcţionează sistemul de vot din Italia?

G.G: Sistemul de vot funcţionează astfel: pentru cetăţenii romani care se află pe teritoriul italiei şi sunt rezidenţi de cel puţin şase luni, trebuie obligatoriu să aibă împlinită vârsta de 18 ani, însă trebuie să detină cartea de vot, care trebuie să fie solicitată cu cel puţin 40 de zile la biroul Electoral al Primărie din oraşul unde se organizează votarea, prezentând o cerere pentru înscriere pe listele Electorale suplimentare.

Secţiile de votare vor fi deschise pe data de 12 iunie 2022, cu programul cuprins între orele 08:00 şi 23:00. Important este ca fiecare cetăţean care doreşte să voteze să se prezinte la secţia de votare cu buletinul italian şi cartea de vot.

În general, în Europa, românii se implica puţin în politica locala a tarilor în care locuiesc. Credeţi că se vor mobiliza să vă voteze? Pe ce alte voturi vă bazaţi?

G.G: Da, este foarte adevărat, romanii nu îşi dau interesul de a participa la vot, nu pot întelege acest lucru, este preocupant din punctul meu de vedere pentru că eu am fost foarte interesat, având în vedere că este datoria oricărui cetăţean responsabil de a îşi exercita votul.

Aş putea spune şi faptul că nu exista o mândrie atunci când un conaţional candidează, susţinerea este extreme de slabă, iar asta dă dovadă de necunoaşterea importanţei de a avea un reprezentant în Consiliul Primăriei, tipul de relaţionare, colaborare şi recunoaşterea noastră pe teritoriul care ne găzduieşte şi nu numai, sunt o sumedenie de motive.

Da, eu cred că românii care mă cunosc vor avea ambiţie şi se vor mobiliza în a demonstra că votul lor contează şi că vor da dovadă de responsabilitate. Mă bazez şi pe alte voturi, având în vedere că am reuşit să demonstrez diverselor naţionalităţi ce tip de persoană sunt.

Sunteţi deja la a doua generaţie de emigranţi. Copiii născuţi, în Italia, din părinţi români, sunt mai mult italieni sau romani? Cum vedeţi situaţia lor peste încă o generaţie, când îşi vor ducă, la rândul lor, copiii?

G.G: Da, foarte interesantă întrebarea: este clar că vor fi întotdeauna români, însa faptul că merg la scoală aici este absolut normal să prindă mentalitatea italiană, obiceiurile şi tradiţiile lor, dar este şi obligaţia noastră morală de a-i face să cunoască şi să iubească tradiţiile, obiceiurile, istoria şi tot ceea ce ţine de România.

Nu este un proces uşor, acesta de păstrare a dublei identităţi.

Aţi fost sportiv de performanţă, acum sunteţi antrenor. Cât de important este sportul pentru formarea şi dezvoltarea caracterului? Ce metode pedagogice folosiţi?

blog

Atunci când vorbim despre sport, vorbim despre o dezvoltare amplă a caracterului, având în vedere complexitatea care cuprinde acest aspect şi anume: educaţia, seriozitatea,echilibrul, modul de lucru şi de relaţionare cu diverse categorii de oameni, care ajută la punerea în evidenţă a personalităţii şi a valorii umane.

Prin experienţa acumulată de-a lungul anilor, am învăţat şi îmi propun să transmit, în cadrul educaţiei, respectul, colaborarea, dialogul, implicarea maximă şi încă ceva fundamental, dialogul cu jucătorii.

Este un moment frumos pentru Ploieşti, acum când stăm de vorba. Petrolul, echipă la care aţi jucat, s-a reîntors în Liga l. Un mesaj pentru fotbaliştii actuali şi pentru ploieşteni?

Sigur că da este un moment extrem de frumos şi de o importanţă esenţială, reîntoarcerea în Liga l a lupilor galbeni. Nu pot decât să-i felicit, pentru obiectivul realizat. M-am bucurat enorm, având în vedere că am jucat la Petrolul şi pentru că am rădăcini ploieştene din partea tatălui meu, un mare cunoscător al fotbalului mondial.

Ploieştenilor, publicului din Ploieşti şi nu în ultimul rând rudelor mele dragi, care locuiesc acolo, le recomand să susţină la maxim această echipă fanion a Ploiestiului, deoarece fotbalul din prima scenă aduce multe momente frumoase, atât pe plan emoţional, cât şi economic, şi mai ales ştiind că mobilizarea galeriei ,,lupilor galbeni" reuşeşte să impresioneze plăcut, creând o atmosferă de nedescris. Le doresc multă sănătate şi momente cât mai frumoase tuturor.

Mulţumesc din suflet, domnule Ciprian Apetrei.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite