România, ţara caselor cu trei generaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Europa de Est – Bulgaria, Letonia şi România – încă există familia lărgită
În Europa de Est – Bulgaria, Letonia şi România – încă există familia lărgită

Bulgaria şi România sunt statele cu cele mai multe locuinţe în care convieţuiesc trei generaţii. Situaţia cea mai incomodă în privinţa locuirii apare în Bulgaria, unde aproape una din două gospodării este formată din trei generaţii, adică este o familie extinsă, cu bunici, părinţi şi copii.

România se află în partea de jos a topului, pe locul trei de la coadă, după Bulgaria şi Letonia. În România, una din patru familii este de tip patriarhal, cu trei generaţii în aceeaşi casă. La polul celălalt se află statele nordice şi Gemania, unde forma cea mai întâlnită de locuire este cea cu un adult care stă singur, chiar dacă el are partener stabil şi declară că trăieşte în uniune consensuală.

Formează un cuplu, dar locuieşte fiecare în casa lui.  În aceste ţări, adulţii care stau singuri ocupă peste 35% din totalul locuinţelor. În statele din sud-estul Europei, procentul de locuinţe cu o singură persoană este de cel mult 20%.  În ansamblu, procentul locuinţelor ce găzduiesc trei generaţii este mai mic de 1% în ţările nordice şi în jur de 2% în celelalte state dezvoltate, unde tradiţia şi proprietăţile mari permit o convieţuire confortabilă a trei generaţii.

Realităţile din spatele cifrelor

Mărimea gospodăriilor (adică numărul de membri de familie care locuiesc împreună) variază de-a lungul Europei, de la o medie mai mică de două persoane într-o locuinţă din Danemarca, la o medie de aproape trei persoane, în Bulgaria. Numărul mediu de colocatari dintr-o casă spune însă puţin despre familia tipică dintr-o ţară sau alta.

În România şi Bulgaria, numărul mediu de persoane dintr-o locuinţă este mare pentru că stau împreună bunici, părinţi adulţi şi chiar nepoţi adulţi.  Belgia şi Irlanda, de exemplu, au un număr mediu de membri de familie mai mare decât România, dar asta deoarece în ţările respective natalitatea este mai mare, iar nivelul de trai ridicat. Adică, un cuplu are mai mulţi copii decât îşi permit românii sau bulgarii.

Belgia şi Irlanda, familii cu copii mulţi

Este vorba de familia mononucleară, cuprinzând părinţi şi copii minori. Ei bine, Belgia este ţara europeană că cei mai mulţi copii pe cuplu - 27% din copii belgieni mai au doi fraţi sau surori, iar 13% mai au cel puţin trei. În Grecia şi Spania se întâlnesc cele mai puţine familii cu copii mulţi. Cuplurile de aici, la fel ca cele din câteva ţări din zona est-europeană, obişnuiesc să se oprească la un copil.

Explicaţiile privind obiceiuri legate de locuire ţin în egală măsură de tradiţie, dar şi de nivelul de trai. În Irlanda, există mulţi copii per familie din motive religioase, în Bulgaria şi în România natalitatea s-a prăbuşit din cauze strict economice, mai precis din cauza sărăciei.

Studiul Eurostat a fost realizat pe baza datelor adunate în 2008, adică s-ar putea să fie oarecum depăşit, deoarece criza internaţională a schimbat multe din statisticile pe locuire. Potrivit ultimelor observaţii făcute în toată Europa, a crescut numărul tinerilor care îşi prelungesc şederea în casa părinţilor sau chiar al celor care se întorc „acasă". Nu o fac fiindcă preferă mâncarea mamei, ci fiindcă nu-şi permit o chirie sau, cu atât mai puţin, o proprietate imobiliară.

Tinerii reprezintă, în fond, cel mai vulnerabil segment al societăţii europene, în acest moment. Niciodată n-a existat o situaţie atât de defavorabilă lor, cu record de şomaj şi perspective tot mai reduse de a-şi face „un rost".De aceea, cel mai probabil vârsta medie la care tinerii pleacă din cuibul părintesc s-a mai lungit, comparativ cu anul 2008, cuprins în studiul Eurostat.

Potrivit acestui raport, jumătate din tinerii danezi şi suedezi părăseau casa părinţilor la 21 de ani, în timp ce unul din doi greci, sloveni şi bulgari încă mai stăteau „acasă" la împlinirea a 31 de ani. La bulgari, bărbaţii îşi iau bagajele şi se mută la casa lor la 36 de ani, iar femeile, la 25 de ani (prin căsătorie). În România, vârsta medie la care tinerii pleacă din casa părintească este de 29 de ani, potrivit studiului Eurostat. 

info
Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite